ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Irak in lichterlaaie

Originele titel: Iraq ablaze

Zaki Chehab

Irak in lichterlaaie Type: Paperback
Uitgever: Roularta Books
Gewicht: 440 gram
Aantal Pagina's: 302
ISBN: 90-5466-935-7
ISBN-13: 978-90-5466-935-7
Categorie: Moderne Geschiedenis
Richtprijs: € 19,9

Korte Inhoud


De auteur zet haarfijn uiteen wat de bezetters verkeerd hebben gedaan. Hoe ongeschreven wetten over de omgang met de lokale bevolking met voeten werden getreden en hoe dat ertoe bijdroeg dat complete bevolkingsgroepen ten strijde trokken tegen de bezetters terwijl ze aanvankelijk bereid waren met de Amerikanen samen te werken. Uit allerlei voorvallen blijkt dat de bezetters zich niet hadden voorbereid op omgang met de Irakezen. Hoe ze vooraf de verkeerde contacten legden, hoe ondoordacht het was het leger en de Baathpartij te ontbinden, en hoe het ontbreken van legale kaders de heropbouw in de weg stond. Alleen wanneer de Amerikanen begrip tonen voor de Iraakse principes van rechtvaardigheid zal het ideaal van een beter, democratisch Irak in het verschiet komen.
Toch ziet de auteur een toekomst voor Irak, ondanks de eindeloze stroom van aanslagen. De Amerikanen zullen moeten blijven om tot een nieuw evenwicht te komen: dat is geen eenvoudige oplossing, maar er zijn positieve ontwikkelingen. Een Koerdische leider zegt: 'Wij Koerden zijn ook soennieten, dus we zullen ervoor waken dat de soennieten niet aan de zijlijn komen te staan.' Wanneer de verhoudingen tussen de bevolkingsgroepen en de Amerikanen beter worden - de VN heeft daarin een belangrijke taak - dan kan er een nieuwe orde groeien. Voorwaarde is wel dat de soennieten een rol kunne spelen in de opbouw van het land.

Zaki Chehab, politiek redacteur van Al Hayat, schrijft al meer dan vijfentwintig jaar over het Midden-Oosten voor onder meer The Guardian en verzorgde bijdragen voor CNN, Channel 4 en de BBC. In dit boek brengt hij zijn kennis van Irak op een buitengewoon inzichtelijke manier samen.

Uittreksel


Blz. 68: Ik ontmoette Mohammed in de gevangenis van de PUK in Sulaymaniya. Hij was een van de strijders die waren gearresteerd tijdens gevechten met de PUK in de bergen van Biara. Mohammed was een Palestijn uit Gaza, die was overgehaald zich aan te sluiten bij Al Ansar Al Islam tijdens een bezoek aan Zarqawi's geboortestad in Jordanië. Leden van Al Ansar regelden zijn reis naar Bagdad, van waaruit hij naar het Koerdische noorden van Irak trok. Hij was gearresteerd toen de meeste van zijn kameraden naar Iran waren gevlucht na te zijn verslagen in gevechten met de Peshmerg's en Amerikaanse Special Forces. Ik vroeg Mohammed waarom hij had verkozen zo'n grote afstand af te leggen om tegen de Amerikaanse troepen in Irak te vechten, terwijl hij evengoed tegen de Israëlers had kunnen vechten in zijn geboortestad in de bezette gebieden. Zijn antwoord was kort en zakelijk: "Ze zijn één en dezelfde vijand, en als we erin slagen hier de vs te verslaan, zal dat het begin van het einde van de Joodse staat zijn."

Recensie

door Tsenne Kikke
Een vlot lezen wordt ietwat afgeremd door al die Arabische woorden, zowel van plaatsnamen als van personen, maar dat mag en zal niemand - die in dit onderwerp geïnteresseerd is - afschrikken om het boek volledig uit te lezen. Het geeft ons een zeer duidelijk beeld van al hetgeen zich in Irak plaatselijk afspeelt/afspeelde en hoe de mensen van aldaar zich mentaal tegenover de innerlijke spanningen en problemen opstellen.
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht