ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Boeddhistisch tempelleven in Laos

Ilse en Birgit Schrama

Boeddhistisch tempelleven in Laos Type: Hardcover
Uitgever: Roularta Books
Gewicht: Onbekend
Aantal Pagina's: 128
ISBN: 90-5466-872-5
ISBN-13: 978-90-5466-872-5
Categorie: Boeddhisme
Richtprijs: € 25

Korte Inhoud


Op Wat Sok Pa Luang, het grootste tempelcomplex van Vientiane, hangt een contemplatieve sfeer. De ruisende bomen, het geveeg van de novicen en de dagelijkse reciterende gezangen liggen als een rustgevende deken over het terrein. Maar te midden van deze sereniteit openbaren zich andere levenslagen: familieproblemen, malaria, armoede, het verlangen naar liefde en sport, onderwijs… Op de boeddhistische school zitten wel negentig novicen in één klas. De school puilt uit zijn voegen, maar de leerlingen hebben geen andere keuze; de meesten worden novice omdat hun ouders geen geld hebben. Ondanks de extreem sobere levenswijze zijn de verhalen de novicen en monniken vaak herkenbaar en hartverwarmend.

Ilse Schrama is van oorsprong neerlandica en werkt al jaren als fotograaf. Birgit Schrama (1967) is van huis uit socioloog, voltooide de kunstacademie en werkt als grafisch ontwerpster.

Uittreksel


Blz. 7: In Laos hangt men het Theravada-boeddhisme aan. Deze stroming, waartoe vijfenzestig procent van de Laotianen behoort, wordt ook wel het zuidelijke boeddhisme genoemd, omdat het zich via een zuidelijke route heeft verspreid: via India, Thailand naar Myanmar (Birma), Cambodja en Laos. Het noordelijke boeddhisme, het Mahayana, tref je voornamelijk aan in Nepal, Tibet, China, Korea, Mongolië en Vietnam. Theravada is ouder en oorspronkelijker dan het Mahayana en baseert zich op de alleroudste teksten en de zuivere leer van de Boeddha. Het legt de nadruk op het bestrijden van het lijden en het bereiken van een verlichte geest. Het lijden, dat in ieders leven aanwezig is, wordt vooral veroorzaakt door onwetendheid. Mensen houden te veel vast aan materiële zaken, aan hun eigen verleden en de ervaringen. Volgens de leer moeten deze worden losgelaten. De geest en het lichaam zijn doorlopend in beweging en alles is tijdelijk en veranderlijk van aard. Meditatie, hun belangrijkste techniek, richt zich op het inzichtelijk en draaglijker maken van het lijden. De boeddhistische leer wordt op individuele wijze beleden en dat blijkt onder meer uit de manier waarop de regels worden nageleefd.

Recensie

door Tsenne Kikke

128 pagina, waarvan 120 geïllustreerd met prachtige, bijzonder rustgevende foto's. Het geeft een intieme kijk op het dagelijkse leven van de monniken, novicen en nonnen van het tempelcomplex Wat Sok Pa Luang in Laos. Het is tevens een aanrader voor eenieder die meer aan de weet te komen over het leven van de jonge aspirant monnik. Je kunt enkele foto's uit het boek bekijken via deze link.

Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht