ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Omgaan met agressie en geweld

Theo de Gelaen en Song Tcher Park

Omgaan met agressie en geweld Type: Paperback
Uitgever: Roularta Books
Gewicht: Onbekend
Aantal Pagina's: 197
ISBN: 90-5466-865-2
ISBN-13: 978-90-5466-865-7
Categorie: Gevechtssporten
Richtprijs: € 17,9

Korte Inhoud


Agressie tussen de mensen neemt toe. Niemand heeft er graag mee te maken en toch zijn we allemaal wel eens agressief. Agressie is van alle tijden en heeft haar zin in het overleven. Daarom zijn er ook zoveel oorzaken en redenen voor agressie. Helaas heb je daar als (potentieel) slachtoffer geen boodschap aan. Meestal wordt wel verteld hoe je agressie kan of moet voorkomen en wat je moet doen als je er het slachtoffer van geworden bent. Maar wat doe je als je oog in oog met een agressor staat.

In dit boek maken de auteurs niet alleen duidelijk wat agressie is, hoe ze ontstaat en hoe je ze kan voorkomen, maar vooral wat je mogelijkheden zijn om ermee om te gaan.
Vooral de neurologische en energetische benadering van het fenomeen agressie is nieuw, verbazend en verfrissend. Die benadering opent vele perspectieven. Niet alleen voor het 'toevallige' slachtoffer van agressie zoals de hulpverlener, de leraar in de school, de verpleegster, de ouder die slaag krijgt van zijn kinderen of de verzekeringsagent die een negatieve boodschap brengt. Ook diegenen die min of meer professioneel met agressie te maken hebben zoals politiemannen, mensen in beveiligingsfirma's of zelfs in het leger, kunnen hun voordeel doen bij deze benadering.

Ook mensen die reeds aan krijgskunsten doen, zullen hun hartje kunnen ophalen in dit boek, want het is het eerste werk in het Nederlands over Kyusho Jitsu (leer van de vitale punten), Fa Jin (explosieve kinetische krachten), Kiai Jitsu (leer van de klanken) en Qi Gong (werken met innerlijke energie).
Song T. Park (°1962 in Rusland geboren Koreaan die nu in California woont). Drager van zwarte gordel 7de Dan in Krijgskunst. Wereldwijd gerenommeerd als " de meester van de klank." Zijn specialiteit is het werken met klanken of Kia Jitsu, bachelor in wetenschappen en burgerlijk ingenieur. Tevens dokter in de holistische geneeskunde. Uitvinder van het Pulse Assessment System (gepatenteerd in USA). Auteur van "Kia Jitsu Sound Theory - The Independance of Phenomena" en "Kiai Jitsu Fighting Method - The Power of Inner Kiai".

Uittreksel


Blz. 11: Voor wie is dit boek? In dit boek zullen we proberen antwoorden te geven voor krijgskunstenaars en voor mensen die kiezen voor een baan waarbij ze met agressie geconfronteerd zullen worden. We wilen ook hen helpen beter met die situaties om te gaan en zo te voorkomen dat ze een financieel of moreel slachtoffer worden.
Op wie we ons echter vooral willen richten zijn die mensen die helemaal niet gekozen hebben voor agressie, maar voor een heel gewoon leven en die tegen heug en meug er toch mee geconfronteerd worden. We denken dan aan de receptionistes die patiënten moet opvangen in het hospitaal, winkeliers die geconfronteerd worden met agressieve en ontevreden klanten, leraren op school die aangevallen worden door leerlingen, moeders en vaders die hun tienerkinderen niet aankunnen, verpleegsters en hulpverleners, zelfs mensen van het Rode Kruis die vluchtelingen opvangen, ambulanciers op de plaats van een ongeval.
Ze worden allemaal tegen hun wil en keuze met agressie geconfronteerd. Maar ze worden er geen van allen op voorbereid. Voor hen is niets voorzien in hun opleiding over agressiebeheersing. Precies omdat ze verondersteld worden er niets mee te maken te hebben. Maar toch kan het hun leven behoorlijk gaan beheersen en de kwaliteit ervan drastisch in het gedrang brengen.

De ondertitel va het boek luidt: ‘Het eerste boek in het Nederlands over Kyusho Jitsu en Kiai Jitsu met wetenschappelijke verklaring!’ Op het eerste gezicht lijkt het boekje een waardevolle mentor, want het is waar: vandaag de dag kunnen we onverwachts en even ongevraagd met agressie te maken hebben. Ik ben er dan ook met heel veel moed en nieuwsgierigheid aan begonnen. Maar het was vermoeiend lezen en ontmoedigend. Uiteindelijk kwam ik tot de vaststelling dat ik eerst een paar jaar anatomie- en Chinese acupunctuurlessen moet gaan volgen om de juiste punten, verspreid over het ganse het lichaam, te weten liggen. Laten we hiervan een klein voorbeeldje geven. Hoe moet je het hart van iemand aanvallen? Op blz. 75 staat het volgende antwoord afgedrukt: ‘Het hart connecteert op T5 tot C7 en heeft dus via C7 connectie met zowel de ellepijp als de meridiaan, als de spaakbeenzenuw. Allemaal kunnen ze dus het hart opzetten. Maar omdat de grootste invloed van de ellepijpzenuw lager is dan die van het spaakbeen, heeft hij iets meer invloed op het hart. Vandaar de relatie met het acupuntuursysteem. Tussen iedere rib is er een tussenruimte en daarin ligt ook telkens een zenuw. Die is niet gemakkelijk te raken, maar met de juiste hoek en richting lukt dat wel. We noemen deze zenuwen de intercostales of tussenribzenuwen. Iedere tussenribzenuw connecteert met het segment van de daarmee verbonden rib. Tussenribzenuw 1 connecteert met T1, enz... Door zijn connectie met T5 tot C1 connecteert het hart ook met de tussenribzenuwen 1 tot en met 5. Et cetera...’ In het kort: waarschijnlijk een prachtboek voor mensen die nu reeds enkele jaren een martiale sport beoefenen, of er morgen willen aan beginnen.

Recensie

door Tsenne Kikke
Eigenlijk is het boekje eerder bedoeld voor mensen die interesse stellen in martiale sporten. Zoals uit de hierbovenvermelde tekst blijkt, is het aangewezen iets op de hoogte te zijn van zowel de anatomie van het menselijke lichaam als van de wereld van de acupunctuur. Zoniet, wordt het soms heel zwaar lezen. Het is alsof alle kennis en elk weten van de auteurs in dit boekje werden samengeperst. Toch worden er interessante dingen in afgedrukt, die dan weer te maken heeft met de wereld van zelfkennis. Het is een aanrader voor elke lezer die bereid is de soms iets zware ondergrond verstandelijk te doorploegen.
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht