ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Niet doen!

A. Hoek, R. Rapmund, G. Wijnen

Niet doen! Type: Hardcover
Uitgever: Roularta Books
Gewicht: Onbekend
Aantal Pagina's: 96
ISBN: 90-5466-847-4
ISBN-13: 978-90-5466-847-3
Categorie: Management
Richtprijs: € 16

Korte Inhoud


... over de hardnekkige eigenschap kleine rampen in het werk te veroorzaken, de gevolgen daarvan en het weinig

Dit boek is geschreven vanuit verwondering. Wat is het toch dat iedereen ziet aankomen dat het mis gaat, behalve de betrokkenen zelf? Waarom grijpt niemand in? En... als het mis gaat, waarom wordt dan soms juist olie op het vuur gegooid?

Wie, zoals de auteurs in hu rol van organisatieadviseur, veel organisaties ziet, kan veel verhalen. Dat doen ze hier over de beslissingen of juist het uitblijven daarvan, waardoor onbedoeld kleine rampen in organisaties in gang worden gezet en over wat daar tegen te doen is.

Bedoeld voor de veroorzakers van miskleunen; voor de vaak stille getuigen en voor de ‘slachtoffers’ daarvan. In de hoop dat het voortaan een ietsje minder mag zijn, dat we met zijn allen wat wijzer worden, dat we eerder in het geweer komen en dat we voortaan gespitst zijn op het verhinderen van het ontstaan van alle ellende.

Uittreksel


Inhoudsopgave
Inleiding

1. Rampen, vergissingen en stommiteiten
1.1 Waar hebben wij het over
1.2 Rampzalige trajecten
1.3 Een rampzalig patroon
1.4 Rampen in maten en soorten
1.5 Per saldo

2. Waarom ze het toch doen
2.1 Waarom doet een individu het?
2.2 Waarom doen groepen het?
2.3 Waarom doen organisaties het?
2.4 Per saldo

3. Hoe kan je rampzalige trajecten vermijden
3.1 Preventiemogelijkheden
3.2 Preventie per betrokken partij
3.3 Aangrijpingspunten voor preventie
3.4 Per saldo

4. Wat kan je nog tijdens rampzalige trajecten?
4.1 Aanpak rampbestrijding
4.2 Bestrijding per betrokken partij
4.3 Aangrijpingspunten voor bestrijding
4.4 Per saldo

5. Wat moet er na afloop gebeuren
5.1 Accepteren van de situatie
5.2 Beperken van de gevolgschade
5.3 Opruimen van de rommel.
5.4 Lessen leren en verankeren
5.5 Per saldo

Bijlagen

Recensie

door Tsenne Kikke
De felgele kaft sprak me aan; de titel '€˜Niet doen!'€™, ook... Achteraf kreeg ik de ingeving dat die titel sloeg als antwoord op de eventuele vraag '€˜Zal ik dit boekje lezen?'€™. Maar, het was té laat: ik had het al uit! Nogmaals, ik ben er met veel enthousiasme aan begonnen. Ik keek uit naar iets écht interessants én iets nieuws, zonder vooroordelen. Ik kan je garanderen dat ik het heb volgehouden... tot aan de allerlaatste bladzijde toe. Uiteindelijk heb ik niets gevonden dat de moeite waard was om achteraf te bespreken, of over te schrijven. Ik ben geen criticus, wel een recensent, maar dit boekje dat handelt over miskleunen is, mijn inziens, een miskleun op zichzelf. Hopelijk vergis ik me.

Na het lezen ervan kunnen we zélf de vraag stellen: '€˜Wat is het toch dat iedereen ziet aankomen dat het mis gaat, behalve de betrokkenen zelf?'€™... En, hier zijn drie personen bij betrokken, die elkaar konden adviseren vanuit hun persoonlijke '€˜ervaringswereld'€™...

Het boekje '€˜Niet doen!'€™ is hoogstwaarschijnlijk op de 25-tal boeken geïnspireerd die achteraan in de literatuurlijst vermeld staan '€“ en, als dingen uit hun originele context worden gehaald, dan wordt lezen moeizaam en minder interessant. '€˜Niet doen!'€™ is hiervan volgens mij een bewijs.

Anderzijds hoop ik dat dit boekje als broodjes wordt verkocht, dankzij de mondreclame '€“ want, ik kan me vergissen natuurlijk. Loop eens een boekenwinkel binnen en kijk het eens rustig in! '€˜Doen!'€™

Op de tweede vraag: '€˜Aan wie zou je dit boekje aanraden?'€™... blijf ik het antwoord schuldig. Ik weet het echt, echt niet. Stel dat ik de uitgever was, en stel dat ik met een grote stock blijf zitten, dan zou ik het als eindejaarsgeschenk uitdelen, met in mijn achterhoofd: '€˜vergeet de inhoud, enkel de intentie telt en de verpakking/de kaft valt mee'€™. Verbetering: ook dit uitgangspunt is verkeerd '€“ want, als uitgever zou ik dit werkje nooit uitgeven en de drie auteurs aanraden het in eigen beheer te nemen.
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht