ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

De erfenisgids

Staf Bellens & Colette Demil

De erfenisgids Type: Paperback
Uitgever: Roularta Books
Gewicht: Onbekend
Aantal Pagina's: 184
ISBN: 90-5466-817-2
ISBN-13: 978-90-5466-817-6
Categorie: Recht
Richtprijs: € 14,9

Korte Inhoud


De erfeniswetgeving verandert razendsnel. Een gids die u in dit doolhof wegwijs maakt, is dan ook broodnodig. Met dit boek hebt u die raadsman eindelijk bij de hand. Alle mogelijke aspecten van het erfenisrecht komen aan bod. Kut u bijvoorbeeld aan het voorbehouden erfdeel van uw kinderen raken? Worden roerende en onroerende goederen samengeteld om de successierechten te berekenen? Welke belastingsverminderingen zijn er in de wet voorzien en voor wie gelden ze? Wat is de tontine eigenlijk en is deze regeling voordeliger voor samenwoners die gezamelijk een woning kopen? Hoe zit het als u nog niet gescheiden bent en u met een nieuwe partner een eigendom koopt? Wanneer moet u op ene handgift geen schenkingsrechten betalen en hoe zit het dan met de successierechten? Wat is de voordeligste manier om uw firma aan uw kinderen over te laten? In dit boek wordt deze ingewikkelde materie en nog veel meer op een eenvoudige, voor iedereen begrijpelijke manier behandeld. Wie dit naslagwerk gebruikt, zal zich achteraf nooit door Vadertje Staat bekocht voelen, want wie bijvoorbeeld tijdig en verstandig de juiste maatregelen treft, maakt dat zijn naasten en/of geliefden na zijn dood veel meer netto in handen krijgen, mét goedkeuring van de overheid.

Colette Demil en staf Bellens zijn journalisten gespecialiseerd in het thema bouwen en wonen. Zij zijn de auteurs van 'De erfenisgids', 'De complete bouwgids', 'de gids voor huurder en verhuurders', 'bouwen en verbouwen. Een juridische leidraad in 356 vragen' (samen met mr. Steven De Coster, advocaat gespecialiseerd in deze materie), 'Kopen en verkopen. 25 kernvragen over immobiliën' en 'Leven met je buren. Ruzies vermijden en oplossen.' Zij staan in voor de hoofdredactie van het architectuur- en interieurtijdschrift DECORS, en werken voor tal van organisaties en bedrijven, onder meer voor KBC Bank & Verzekering.

Uittreksel


Blz. 13: Successierechten betalen: de meeste mensen ervaren het als een hoogst onrechtvaardige verplichting. De overledene heeft op zijn zuurverdiende centen of eigendommen meestal al heel wat belasting betaald, luidt de redenering. Dat ook zijn erfgenamen nog eens een hoop euro’s moeten ophoesten voor ze zich eigenaar van hun deel van de nalatenschap mogen noemen, valt daarom in slechte aarde. In het verleden was het schering en inslag dat bij een overlijden de naaste familie zich repte om de kluis leeg te halen en de bankrekeningen vooralsnog zo maagdelijk blank als mogelijk te maken.
Gelukkig heeft de overheid dat ook begrepen en voerde ze de laatste jaren wat wijzigingen door. Zowel in Vlaanderen, in Brussel, als in Wallonië kunnen roerende goederen bij leven worden weggeschonken tegen redelijke tarieven. Hetzelfde geldt voor bouwgronden (Vlaanderen) en gezinswoning (Brussel). Voor de successie van familiale ondernemingen hanteren Vlaanderen, Brussel en Wallonië in bepaalde omstandigheden erg lage tarieven. Ook een onderneming schenken gaat in de drie gewesten nog slechts met een beperkt registratierecht gepaard. Verder speelt de overheid in op nieuwe maatschappelijke tendensen. Zo worden een schenking of een successie tussen samenwoners dikwijls op dezelfde manier behandeld als die tussen echtgenoten.

Al deze wijzigingen maken erven en schenken er misschien niet gemakkelijker op, maar ze hebben we een belangrijk voordeel. Wie tijdig en verstandig de juiste maatregelen treft, maakt dat zijn naasten en/of geliefden na zijn dood veel meer netto in handen krijgen, mét goedkeuring van de overheid. ‘Successieplanning’ heet dat in het financiële jargon. Deze gids is bedoeld om u een eind op weg te helpen bij een goede successieplanning. Om het kort samen te vatten: hoe geeft u wat u wil aan wie u wil, en dat tegen een zo voordelig mogelijk tarief?

Recensie

door Tsenne Kikke
Dit boek is niet voor iedereen, misschien. Doch, van zodra u recht heeft op een erfenis of een schenking '€“ of, van zodra u iets wenst weg te schenken, of uzelf geroepen voelt een testament op te maken is dit boek een prachtige én noodzakelijke raadgever.
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2023 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht