ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Lieve professor Einstein

Originele titel: Dear Professor Einstein

Alice Calaprice

Lieve professor Einstein Type: Paperback
Uitgever: Roularta Books
Gewicht: 328 gram
Aantal Pagina's: 232
ISBN: 90-5466-807-5
ISBN-13: 978-90-5466-807-7
Categorie: Biografie
Richtprijs: € 15

Korte Inhoud


Einstein stiert op 18 april 1955 in Princeton in de Verenigde Staten, op 76-jarige leeftijd. Hij hield veel van kinderen, en zijn van hem. Vanuit de hele wereld stuurden ze hem brieven, die hij regelmatig beantwoordde. Die brieven zijn een ware schat. ‘Lieve professor Einstein’ omvat 60 brieven van kinderen uit Japan, Zuid-Afrika, Nederland, Duitsland, Engeland. Kinderen vormden fan-clubs, ze noemden zich ‘The little Einsteins’, en stelden vragen als: “Bidden wetenschappers?”, “Is tijd de vierde dimensie?”, “wat en wie houdt de zon en de planeten op hun plaats?”, “Wat moeten we ons onder de ziel voorstellen?” en “Hoeveel lagen heeft de hemel?”. En Einstein antwoordde aardig, soms streng en grappig, maar altijd wijs en origineel. Naast de brieven omvat deze band een voorwoord van zijn kleindochter Evelyn Einstein, een chronolgie, en veel zwart-witfoto’s.

Uittreksel


Blz. 185: Zonder onsterfelijkheid is de wereld een morele chaos... Ik schrijf u dit allemaal omdat ik zojuist uw boek ‘The world as I see it’ heb gelezen. Op pagina 5 stelt u: ‘Ieder individu dat zijn fysieke dood overleeft gaat mijn bevattingsvermogen te boven... dergelijke noties zijn er om angsten te beteugelen of om het egocentrisme van zwakke geesten gerust te stellen.’ Ik vraag u in la mijn wanhoop, is er volgens u geen troost voor wat er is gebeurd? Moet ik aannemen dat mijn mooie allerliefste kind voor eeuwig tot stof is vergaan en dat er niets van hem is overgebleven dat het graf ontstegen is?

Beste Mr. M.,

Ieder mens is onderdeel van de hele wereld, van dat wat wij het ‘universum’ noemen, een onderdeel dat door tijd en plaats beperkt wordt. Hij ervaart zichzelf, zijn gedachten en gevoelens als iets dat losstaat van de rest, een soort optisch bedrog van zijn bewustzijn. Het streven om jezelf van deze misleiding te bevrijden is het belangrijkste onderwerp van werkelijke religie. De dwaling moet niet bevestigd maar overwonnen worden, alleen op die manier is het mogelijk om je met je lot te verenigen.

Met mijn allerbeste wensen,
Hoogachtend,
Albert Einstein

Recensie

door Tsenne Kikke
De meeste brieven zijn gericht aan Albert Einstein... Het zijn er maar enkele waarin wij Einstein'€™s antwoord kunnen aflezen. Vooral interessant is de foto, afgedrukt op pagina 91, waarop een afbeelding van Einstein in een boog bij de ingang van de Riverside Church in New York afgedrukt staat. Hij was de enige levende persoon en de enige jood en geleerde die zo werd geëerd. Deze kerk werd in 1930 afgewerkt.
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht