ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Het jungleboek van Londen

Originele titel: The London Jungle Book

Bhajju Shyam

Het jungleboek van Londen Type: Hardcover
Uitgever: Mets & Schilt
Gewicht: Onbekend
Aantal Pagina's: 48
ISBN: 90-5330-437-1
ISBN-13: 978-90-5330-437-2
Categorie: Tekenen en Schilderen
Richtprijs: € 14,9

Korte Inhoud


Tegenwoordig gaat niemand meer op reis in de verwachting het grote onbekende te vinden. Dus is het een zeldzaam genoegen om Bhajju Shyam te ontmoeten, een onwaarschijnlijke reiziger ‘wiens originele en kleurrijke kijk op de dingen zelfs de meest blasé wereldburger doet opschrikken en aansporen om opnieuw en dan eens goed naar het zo bekend veronderstelde te kijken’ - The Independent.

Bhajju is een briljant kunstenaar van de Gond-stam uit Centraal-India. Zijn boek is een beeldend reisverhaal van zijn indrukken van Londen. Met even verregaande onschuld als groot raffinement laat hij de symbolen van het woud los op de stad, waarmee hij Londen verandert in een exotische jungle. Hij toont een Londen dat u nooit heeft gezien, en brengt wonderbaarlijke spiritualiteit terug in het reizen van alledag.

Uittreksel


Bhajju Shyam is in 1971 geboren in het tribale Gond dorp Patangarh, in de bossen van Centraal-India. ‘Het is nooit bewust de bedoeling geweest dat ik kunstenaar zou worden,’ vertelt hij. ‘Mijn moeder beschilderde de muren van ons huis, zoals wij dat gewoon zijn te doen, en ze vroeg mij haar te helpen die deelen te beschilderen waar zij niet bij kon.’

De familie stuurde haar drie kinderen naar school, maar was te arm hen de gehele opleiding te kunnen laten afmaken. ‘Een van ons had boeken, de ander het uniform en de derde een tas. Als we één kind waren geweest, was het gelukt. Maar we waren met drie en er was eenvoudigweg niet genoeg geld.’

Dus verliet hij op zestienjarige leeftijd zijn dorp en ging hij naar Bhopal, op zoek naar werk. Hij vond een baantje als nachtportier. Totdat een oom hem vroeg bij hem in de leer te komen. Die oom was niemand minder dan Jangarh Singh Shyam, de briljantste Gond-kunstenaar van zijn tijd, die ook de Gond-kunst van de muren van de dorpen naar een groter publiek heeft gebracht. Bhajju begon met het invullen van de fijne patronen op de grote canvasdoeken van Jangarh. Maar toen zijn eigen talent zichtbaar werd, zei Jangarh dat de tijd gekomen was om zijn vleugels uit te slaan en zijn eigen pad te volgen. Het werk van Bhajju werd bekend in heel India en zijn eerste internationale expositie was in 1998, toen zijn werk deel uitmaakte van een groepsexpositie in het Musée des Arts Décoratifs in Parijs. Sindsdien is werk van hem getoond in Groot-Brittannië, Duitsland, Nederland en Rusland. In 2001 kreeg hij een staatsonderscheiding voor Best Indigenous Artist , ‘beste inheemse kunstenaar’.

Vijftien jaar nadat hij zijn dorp verliet om te gaan werken in de stad heeft Bhajju zijn ongelooflijke creatieve reis voltooid: van het beschilderen van de muren in zijn dorp tot het voorgoed veranderen van de wijze waarop wij kijken naar een van de grote metropolen van de wereld. In dit geval: Londen.

Recensie

door Tsenne Kikke
Zijn werk doet ons denken aan dat van de Australische Aboriginals. Bhajju werkt vooral met grondstofkleuren, aardekleuren, waaronder grijs, zwart en bruin. Vooral het primitieve, het naïeve, het half-mythische, komt tot uitdrukking. Het is kunst met een kleine '€˜k'€™ '€“ of, nog beter uitgedrukt: het is kunstig. Kortweg, je moet er van houden.
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht