ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

De nieuwe moestuin

Peter Bauwens

De nieuwe moestuin Type: Hardcover
Uitgever: Tirion Uitgevers
Gewicht: 930 gram
Aantal Pagina's: 160
ISBN: 90-5210-913-3
ISBN-13: 978-90-5210-913-8
Categorie: Natuur & tuinieren
Richtprijs: € 24,95

Korte Inhoud


De moestuin is opnieuw 'in', maar wat willen we precies kweken en vooral wat willen we graag oogsten. Want de nieuwe moestuin ziet er niet alleen anders uit, maar heeft vooral een nieuwe inhoud. Meer smaak, een overvloed aan variatie, nieuwe selecties en oude bijna vergeten gewassen in een nieuw jasje. Een boek vol inspiratie met onmisbare informatie en duidelijke plannetjes voor een succesvolle, nieuwe eetbare tuin.

Uittreksel


Blz. 4: 'Rien de plus simpte, ni de plus beau, qu'un potager' - (Er is niets zo eenvoudig, niets zo mooi, als een moestuin) - Sint-Ignatius, 1491-1556.

Het is natuurlijk een beetje vreemd om een boek te schrijven met als titel 'De nieuwe moestuin' en het idee, de kerngedachte ervan weer te geven in een citaat van pakweg vijfhonderd jaar geleden. Maar blijkbaar is de kern van de moestuin al die tijd nauwelijks gewijzigd; eenvoud en schoonheid blijken nog steeds de basis te vormen van een eetbare tuin.

Maar wanneer we het hebben over de nieuwe moestuin, dan moet er ook zoiets bestaan als een oude moestuin, of beter: een moestuin oude stijl. De moestuin is er natuurlijk altijd geweest en heeft sinds het ontstaan van de mens een sterke ontwikkeling gekend.

Eventjes leek het erop dat de moestuin zou verdwijnen. Door de industrialisatie drong zich een nieuwe, efficiëntere manier van voedselvoorziening op. De evolutie die onze samenleving de laatste eeuwen heeft gekend, met de beide wereldoorlogen als een soort versnellers, was enorm. We evolueerden in een vrij korte periode van een agrarische naar een industriële samenleving.

De mens werd ingeschakeld in het industriële proces en ook de landbouw en de voedselvoorziening werden grootschalig en gemechaniseerd. Efficiëntie werd belangrijk en grote tuinbouwbedrijven zorgden voor goedkope, voedzame en verse producten. Blik, glas en diepvries zorgden ervoor dat alles lang bewaard kon worden en dat de bereiding snel en efficiënt kon verlopen. Zelf voedsel verbouwen op kleine schaal, voor eigen gebruik, werd overbodig.

Maar blijkbaar is het moestuinidee sterk met de mens verbonden. Zelfs in de tuintjes van de kleine arbeiderswoningen rond de grote fabrieken werden groenten gekweekt. Ondanks het feit dat goedkoop voedsel het hele jaar verpakt beschikbaar was, bleef de mens niet ongevoelig voor zelfvoorziening. Volkstuintjes werden populair; de moestuin in die oude vorm was puur op opbrengst gericht. Net zoals de grootschalige kwekerijen werd de tuin zo functioneel mogelijk opgedeeld in vakken. De grond werd jaarlijks intensief bewerkt, voorzien van meststoffen en volgens strikte regels gevuld met groenten en fruit. Vorm, diversiteit en schoonheid waren zeker niet de norm. De hoofdfunctie van de moestuin was om te voorzien in een zo groot mogelijk aanbod aan basisgroenten om de maag te vullen en de honger te stillen.

Gelukkig is die periode voorbij. We kweken niet langer groenten omdat we honger hebben. Winkels, markten en uitgekiende distributiesystemen brengen ons verlangen naar diversiteit, naar smaak en vers bijna tot op ons bord. Er is geen enkele noodzaak om zelf voedsel te kweken. En toch, of juist nu, is er een groeiende belangstelling om zelf voedsel te verbouwen. Midden in de grote steden, onze betonnen woestijnen, eisen de mensen stukjes grond op om zelf iets te zaaien, te laten groeien en te oogsten. Urban gardening, groenten kweken in de stad, krijgt volop aandacht. Terrassen worden gevuld met potten, daktuinen zorgen voor groen en steeds vaker is dat groen eetbaar. De nieuwe moestuin is niet langer puur efficiënt. Hij stilt niet enkel onze fysieke honger, maar vooral onze honger naar zelfvoorziening, ons verlangen naar zelf voeding kweken. De nieuwe moestuin speelt met kleur, en kent een diversiteit die niet te transporteren, te verpakken of te verkopen is. In zulke moestuinen zijn de regels minder strikt, de mogelijkheden onbeperkt en de oogsten groot. We oogsten bovendien niet alleen voedsel voor onze maag, maar we oogsten ook geuren, smaken en kleuren.

De nieuwe moestuin is een soort statement geworden - is wars van alle efficiëntie en grootschaligheid in onze overgeorganiseerde samenleving, en vormt een stukje van onze identiteit. Een moestuin is een manier geworden om te laten zien dat we het niet eens zijn met de overdreven toepassing van gif in de land- en tuinbouw, met de druk van steeds meer en steeds sneller. Dat we niet akkoord gaan met de uitbuiting van goedkope arbeidskrachten in lagelonenlanden, dat we moeite hebben met overdreven verpakkingen en duur en vervuilend transport. De nieuwe moestuin heeft te maken met slow food, voedsel dat tijd en aandacht krijgt om aan de plant te rijpen om smaak te ontwikkelen. Het gaat over oude en nieuwe rassen en soorten, over echt vers en een beetje anders. Over die ene tomatenvariëteit die zo veel lekkerder is, maar die 'commercieel niet haalbaar is'. Het gaat over een luxe die zelfs het duurste restaurant niet kan bieden.

De nieuwe moestuin vormt een spiegel van onze samenleving: kleurrijk, heel verscheiden, boeiend en gevuld met een rijke biodiversiteit, die eigen is aan de mens. De nieuwe moestuin groeit op het ritme van de seizoenen, vol eenvoud en schoonheid.

Recensie

door Tsenne Kikke
Dit boek in huis halen is een waarachtige aanwinst! Succesvol eten uit eigen tuin begint bij een degelijke basis in combinatie met de juiste planten. Vooral planten, die bijna zonder omkijken elk jaar een rijke en boeiende oogst geven.

Naast een heldere uitleg over de basis van tuinieren, boordevol opgevuld met fraaie foto's, werd er veel aandacht aan de beste planten en een rijke oogst het gehele jaar rond besteed. Niet alleen bekende, maar ook veel onbekende groenten en vruchten worden beschreven en afgebeeld. Zelfs onkruid uittrekken en wegsmijten wordt niet aangeraden, integendeel. Naast brandneteltoppen, zuring en zevenblad, kunnen ook vogelmuur, melkdistel en kleefkruid op het menu.

'De nieuwe moestuin', een uitgave van Tirion Natuur, spoort je daadwerkelijk aan om direct te beginnen met moestuinieren! Dit uitgebreide en eigentijdse boek is effectief een bron van inspiratie voor elke beginnende en ervaren moestuinierder. En, als cadeau voor iemand die van moestuinieren houdt, doe je die persoon er altijd een groot plezier mee. Kortom: een stevige aanrader!

Koop dit boek bij


Bestellen
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht