ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

De oceanen

Originele titel: The oceans

Stephen Hutchinson & Lawrence E. Hawkins

De oceanen Type: Hardcover
Uitgever: Tirion Uitgevers
Gewicht: 1420 gram
Aantal Pagina's: 304
ISBN: 90-5210-540-5
ISBN-13: 978-90-5210-540-6
Categorie: Natuur & tuinieren
Richtprijs: € 34,95

Korte Inhoud


Oceanen herbergen zeer uiteenlopende habitats. Deze strekken zich uit van de kustlijn tot in de diepste troggen, waar zich een enorme schakering van zeeleven bevindt - soms zeldzaam of bizar, dan weer van een verbluffende schoonheid - dat zich heeft aangepast aan extreme omstandigheden. Dit prachtig vormgegeven boek geeft een actueel en veelomvattend overzicht van het leven onder water en van de laatste stand van zaken binnen de oceanografie. Het fascinerende leven onder water met veel fraaie foto's en tekeningen.

Uittreksel


Blz. 18: De planeet aarde is uniek in het zonnestelsel, omdat 71 percent van zijn oppervlak uit vloeibaar water bestaat. Vanuit de ruimte gezien is de aarde een blauwe planeet. De aanwezigheid van vloeibaar water en de vorming van de oceanen waarin vermoedelijk het leven is ontstaan, zijn het resultaat van een combinatie van kosmische factoren. De belangrijkste factor is de positie van de aarde in het zonnestelsel. De aarde is de derde planeet vanaf de zon en staat op zo veel afstand dat het water niet onmiddellijk verdampt. Hij staat echter dicht genoeg bij de zon om erdoor te worden opgewarmd. De omvang en samenstelling van de aarde, net als zijn baan om de zon, zijn andere cruciale factoren voor het ontstaan van een waterwereld waarin leven voorkomt. De aarde heeft voldoende massa om een zwaartekrachtveld op te wekken dat de atmosferische gassen die van het oppervlak opstijgen, vasthoudt. De rotatie van de aarde om zijn as zorgt ervoor dat het hele aardoppervlak min of meer gelijkmatig wordt opgewarmd.

De oceanen bevatten 97,5% van het water op aarde. De overige 2,5% zit in het grondwater, de ijskappen, zoetwatermeren en rivieren, water in grond en atmosferische waterdamp. De grootste hoeveelheid water buiten de oceanen zit opgesloten in de ijskappen en gletsjers (79%) en het merendeel van de rest in grondwater (20%). Slechts 10% van het zoete water is toegankelijke voor levende organismen en daarvan zit 1% in levende wezens.

De aarde ontvangt water uit buitenaardse bronnen. Naar schatting dringen dagelijks vijf tot dertig ijskometen van wel 12m doorsnede de atmosfeer binnen. Er zijn zelfs satellietwaarnemingen van veel grotere ‘ruimtesneeuwballen’ die boven de Atlantische Oceaan verdampen en water aan de zee toevoegen.

Recensie

door Tsenne Kikke
Een indrukwekkend boekwerk! Enorm mooi geïllustreerd met een zeer waardevolle, leerrijke inhoud en prachtige, enorm prachtige foto'€™s!
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2023 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht