ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

De historicus

Originele titel: The historian

Elizabeth Kostova

De historicus Type: Paperback
Uitgever:
Gewicht: 997 gram
Aantal Pagina's: 711
ISBN: 90-458-5062-1
ISBN-13: 978-90-458-5062-7
Categorie: Mystiek & Occult
Richtprijs: € 19,95

Korte Inhoud


De Historicus is een schitterende roman waarin Elizabeth Kostova de lezer meeneemt van Amsterdam naar Istanbul, van de Pyreneeën naar Transsylvanië en van Oxford naar de universiteit van Boedapest - in een wereld bevolkt door historici en tegen een achtergrond van kunst, middeleeuwse kloosters en oude manuscripten.

Op een avond, thuis in Amsterdam, vindt een jonge vrouw in de bibliotheek van haar vader een vreemd boek en enkele verontrustende brieven. Op zoek naar het waarom van deze brieven stapt ze een wereld vol intriges binnen en maakt kennis met vier historici die ieder hun reputatie, hun geestelijke gezondheid en hun leven op het spel zetten om een middeleeuws geheim te ontcijferen dat tot op de dag van vandaag een bedreiging vormt.

Voor het eerst sinds Donna Tartts 'De verborgen geschiedenis' is er weer een boek dat even vakkundig de kloof tussen literair en commercieel weet te overbruggen.

Wat dit boek zo bijzonder maakt, is de passie die de schrijfster voor haar onderwerp voelt en die zo duidelijk van de pagina's wegspat. De wondermooie beschrijvingen van Istanboel en de Balkan - het platteland, maar ook Sofia en Boedapest - en haar enorme kennis van middeleeuwse kloosterordes, de Byzantijnse geschiedenis en de wereld van historici en bibliotheken, maken 'De historicus' tot een boeiende en onvergetelijke leeservaring.

De historicus vermengt, net als de grootste bestsellers van de afgelopen jaren, feit en fictie, geschiedenis en fantasie tot een intrigerende pageturner.

Elizabeth Kostova woonde als kind een tijdje met haar ouders in Slovenië. In die periode brachten ze een bezoek aan Amsterdam waar haar vader haar volksverhalen uit de Balkan begon te vertellen. Uit dat bezoek en die verhalen putte ze de inspiratie voor deze roman. Als student reisde Kostova naar Bulgarije om onderzoek te doen naar orale tradities. Die invloed, het vertellen van verhalen, vind je terug in haar boek.

Uittreksel


Blz. 9: Het hier volgende verhaal zou ik nooit op papier hebben gezet. Maar onlangs heeft een schok me ertoe gebracht terug te kijken op de verontrustende perioden in mijn leven en op die in het leven van de mensen die mij het dierbaarst waren. Dit verhaal vertelt hoe ik als meisje van zestien op zoek ging naar mijn vader en zijn verleden, hoe hij op zijn beurt zocht naar zijn geliefde mentor en diens eigen geschiedenis, en hoe we onszelf allemaal op een van de duisterste paden van de geschiedenis bevonden. Het is het verhaal over wie die zoektocht overleefde en wie niet, en waarom. Als historicus heb ik geleerd dat niet iedereen die teruggaat in de geschiedenis dat overleeft. En het is niet alleen het terugreiken dat ons in gevaar brengt; soms reikt de geschiedenis zelf onverbiddelijk met haar in schaduw gehulde klauw naar ons vooruit.

In de zesendertig jaar sinds deze gebeurtenissen hebben plaatsgevonden, is mijn leven relatief rustig geweest. Ik heb mijn tijd gewijd aan onderzoek en saaie reizen, aan mijn studenten en vrienden, aan het schrijven van boeken van historische en grotendeels onpersoonlijke aard en aan de zaken van de universiteit waartoe ik uiteindelijk mijn toevlucht heb genomen. Bij mijn vooronderzoek van het verleden, heb ik het geluk gehad dat ik toegang had tot de meeste relevante persoonlijke documenten omdat ik die al jaren in mijn bezit heb. Waar ik dat gepast vond, heb ik ze bij elkaar gevoegd om er een doorlopend verhaal van te kunnen maken, dat ik hier en daar moest aanvullen met mijn eigen herinneringen. Hoewel ik de eerste verhalen van mijn vader vertel zoals ze hardop aan mij zijn verteld, heb ik ook veel gebruik gemaakt van zijn brieven, waarvan sommige woord voor woord hetzelfde zijn als zijn mondelinge verslagen.

Recensie

door Tsenne Kikke

Nergens wordt er gewag gemaakt dat het boek over Dracula handelt. Ook in de flaptekst is daar geen sprake van. Dracula is namelijk niet echt iedereens genre. Maar het was ook terecht dat Dracula niet werd vernoemd in de samenvattingen, want ondanks het feit dat hij de rode draad vormt, gaat het boek vooral over geschiedenis, cultuur en de relaties en vriendschapsbanden tussen de hoofdpersonages. Daarom dus ook de titel 'De historicus', in plaats van 'Dracula'.

Het boek is tevens ook een reisverslag waarbij verschillende historische plaatsen worden beschreven. Ondanks de meer dan 700 pagina's heeft het verhaal me dan ook geen moment verveeld. Zoals het een goed boek betaamd, waagde ik me in alle plaatsen die werden aangedaan. Elisabeth Kostova beschrijft alles pakkend: de kloosters, de stad Boedapest, de verschillende landen en omgevingen en daarnaast zorgt ze voor de nodige spanningen tijdens de zoektocht naar het verleden, de waarheid achter Dracula én de levensverhalen van de personages. Het verhaal speelt zich ook in verschillende tijden af: de tijd waarin Dracula heeft geleefd, het levensverhaal van Paul en Helena én de zoektocht van hun dochter. Deze tijden zijn heel goed in elkaar verweven zonder dat je de draad kwijt geraakt.

Kortom een boek vol mysterie, geschiedenis en levenslessen. Een echte aanrader!

Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht