ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Boeddhistische meditatie voor beginners

Originele titel: Buddhist meditation

Samdhong Rinpoche

Boeddhistische meditatie voor beginners Type: Paperback
Uitgever: BBNC Uitgevers
Gewicht: Onbekend
Aantal Pagina's: 136
ISBN: 90-453-1307-3
ISBN-13: 978-90-453-1307-8
Categorie: Heilzaam Denken
Richtprijs: € 14,95

Korte Inhoud


Boeddhistische meditatie voor beginners komt voort uit de diepgaande ervaringen van auteur Samdhong Rinpoche. Zijn deskundige ondervindingen raken je en sporen je aan om op ontdekkingsreis naar jezelf te gaan. De eenvoud van boeddhistische meditatie is ontwapenend en kan ervaren worden door gebruik te maken van bepaalde woorden en uitdrukkingen. Samdhong Rinpoche laat in deze korte, intense gids zien wat een goede motivatie is, hoe je met boeddhistische meditatie begint, en hoe je je erin ontwikkelt. Dit boek omvat het volledige spectrum van de principes van boeddhistische meditatie.

• voel je beter thuis in je lichaam
• krijg meer controle over je gedachten
• ervaar een ontspannende lichtheid
• word minder onbaatzuchtig
• straal helder licht uit

Boeddhistische meditatie voor beginners zet je aan het denken, laat je vragen stellen en zelf je antwoorden vinden. Samdhong Rinpoche leert je met meer diepgang te mediteren, opdat je grotere effecten zult ervaren.

Uittreksel


Blz. 1: Meditatie: doel, betekenis en voorbereiding

Ik ben geen expert op het gebied van boeddhistische meditatie. Je zult denken: als iemand zelf niet kan zingen, hoe kan hij het een ander dan leren? Toch wil ik proberen om tot enig begrip van het onderwerp te komen.

Laten we beginnen met twee basale vragen: wat is meditatie en waarom mediteren we? Een verstandig mens neemt een opdracht pas aan nadat hij goed heeft nagedacht over de inhoud en de mogelijke uitkomst. Het lijkt niet verstandig om zonder deze overwegingen ergens aan te beginnen. Het is een feit dat mensen zonder meditatie al intelligent genoeg zijn. De wetenschap heeft zich verder ontwikkeld dan we ooit voor mogelijk hebben gehouden, de computer werkt veel sneller dan het menselijk brein dat hem gemaakt heeft. Waarom moeten we ons er dan mee bezighouden? Onze geesten zijn door onze ontelbare geboorten al sterk geconditioneerd; ze hebben dus echt geen verdere conditionering meer nodig, ook niet door meditatie!

Waarom willen zoveel mensen tegenwoordig dan mediteren? En wat bereik je ermee? Mensen die al vele jaren mediteren, lijken toch even menselijk en ongelukkig als mensen die het niet doen.

Het is niet mijn bedoeling om je van het mediteren te weerhouden, maar ik wil wel aandacht besteden aan deze aspecten, zodat je er zelf over na gaat denken. Want als je meditatie een nutteloze bezigheid vindt, kun je beter iets anders gaan doen.

Mijn eerste vraag aan degenen die willen mediteren, is: waarom wil je het gaan doen? Ik vind dit een zeer belangrijke vraag, omdat de intentie de waarde van het mediteren bepaalt. Als je motivatie niet voldoende zuiver is, ben je verplicht jezelf te corrigeren door op de juiste manier te denken.

Sommige mensen willen mediteren omdat ze een stressvolle geest hebben en graag rust willen vinden. Zij weten niet wat rust of de ware aard van vreedzaamheid is. Ze zoeken een soort innerlijke vreedzaamheid die rustgevend is en hetzelfde effect heeft als slaap; dit heeft niets te maken met wijsheid. Zij willen alleen maar loskomen van hun rusteloosheid, vermoeidheid of frustratie. Zij zouden beter een paar slaappillen kunnen nemen; die werken niet alleen sneller, maar brengen het gewenste resultaat ook voort zonder dat het slachtoffer er moeite voor hoeft te doen.

Andere mensen zien meditatie als een soort therapie voor fysieke of geestelijke ziekten, en hoewel dit soms zeker zo kan werken, is dat niet de primaire functie van meditatie. De moderne geneeskunde biedt met zijn chemische middelen en technieken veel meer resultaat op dit gebied.

Dan zijn er nog de mensen die magische krachten of andersoortige krachten hopen te verkrijgen om hun toch al grote ego's te vergroten. Zij willen iets bijzonders verkrijgen, iets wat gewone mensen niet bezitten — uitsluitend om indruk te maken. Voor deze mensen zal meditatie een totale mislukking zijn en het zou hen zelfs tot immorele activiteiten kunnen aanzetten. Het is dus belangrijk dat je heel voorzichtig bent en goed nadenkt over je motieven om te gaan mediteren.

Het is goed om te weten wat meditatie precies is, want de twee vragen (wat is meditatie en waarom mediteren we?) zijn nauw met elkaar verweven. Ik ken de etymologie van het Nederlandse woord 'meditatie' niet, maar in het Sanskriet bestaat meditatie uit twee aspecten: dharana en bhavana. Dharana betekent 'concentratie' en bhavana 'bedenken', 'nadenken', 'onderzoeken' en `analyseren'. Ware meditatie moet dus uit deze twee aspecten bestaan: focus van het bewustzijn en het vermogen om te analyseren. Deze beide aspecten vormen samen de totaliteit van meditatie.

Analyse in volle concentratie is meditatie. Maar waarop concentreer je je en wat analyseer je? Doorgaans geldt dat je in de buitenwereld geen geconcentreerd bewustzijn nodig hebt om te kunnen analyseren. Zelfs de wetenschapper heeft de materiële wereld zonder meditatie en uitsluitend met gebruik van externe instrumenten zeer vaardig weten te analyseren. Maar hij heeft daarbij niet gebruikgemaakt van zijn innerlijk. De waarheid van het innerlijk van dingen kan niet geanalyseerd worden met behulp van wetenschappelijke methoden of instrumenten. Het bestaan en het belang van de spirituele dimensie krijgen vandaag de dag echter wel meer erkenning. Eerder, toen de wetenschap zich steeds meer ontwikkelde, dachten mensen dat spirituele zaken en innerlijke wijsheid irrelevant waren. Maar nu zien wetenschappers ook in dat er nog wel wat te ontdekken valt en dat dit misschien alleen mogelijk is met behulp van een methode die voorbij het materiële gaat. Meditatie is concentratie en reflectie en deze moeten naar binnen gekeerd zijn, niet naar buiten. Meditatie is het instrument dat je nodig hebt om bij jezelf naar binnen te gaan en te zoeken naar dat wat buiten jezelf ligt.

In de meeste religieuze geschriften zijn meditatiemethoden te vinden. Het boeddhisme heeft geen speciale methoden die als typisch boeddhistisch kunnen worden gekenmerkt. Het heeft echter wel bepaalde inzichten die specifiek genoemd kunnen worden, bijvoorbeeld over de aard van samatha of kalmte van de geest en vipassana of alertheid van de geest.

Recensie

door Tsenne Kikke
Uitlezen doe je in één ruk, maar inden je bij de oefeningen blijft stilstaan - of, beter nog: stilzitten - doe je er weken of maanden over jaren zelfs. De techniek is niet zo belangrijk, zolang je maar mediteert en je lichaam, gevoelens en gedachten tot rust brengt.

Waarom mediteren? Samdhong Rinpoche geeft jou hieronder een persoonlijk antwoord. Zo geeft hij jou een interessante tegenvraag: Waarom eet en drink je? Om in leven te blijven..., nietwaar? Wel, zegt hij, ook hebben jouw geest en bewustzijn hebben voeding nodig opdat jouw bewustzijn kan groeien en blijven aangroeien. Luister maar voor jezelf en aanhoor wat hij te zeggen heeft ...


Koop dit boek bij


Bestellen
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht