ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Antwoorden vanuit het hart

Originele titel: Answers from the heart

Thich Nhat Hanh

Antwoorden vanuit het hart Type: Paperback
Uitgever: BBNC Uitgevers
Gewicht: 260 gram
Aantal Pagina's: 157
ISBN: 90-453-1217-4
ISBN-13: 978-90-453-1217-0
Categorie: Boeddhisme
Richtprijs: € 14,95

Korte Inhoud


Wanneer je met mindfulness in aanraking komt, komen er vele vragen in je op. Vragen over geluk, liefde, maar ook vragen over actuele zaken en de praktijk van alledag. We hebben vaak de neiging om lastige vraagstukken in ons leven te vermijden. Onderschat echter de kracht van een goede vraag niet. Stel je vragen en stel ze vanuit je hart.

In Antwoorden vanuit het hart geeft Thich Nhat Hanh praktische antwoorden op jouw brandende levensvragen. Op basis van zijn jarenlange ervaring verschaft hij je inzichten die eerder onbereikbaar voor je waren. Hij wil je niet onderwijzen in de boeddhistische leer; kennis alleen biedt je immers geen antwoord op je vragen. Hij beantwoordt je vragen vanuit zijn hart.

De beroemde Vietnamese boeddhistische leraar Thich Nhat Hanh fascineert mensen overal ter wereld vanwege zijn uitstraling en wijsheid. Tijdens de oorlog in Vietnam werd hij naar Frankrijk verbannen. In 1982 richtte hij in Zuid-Frankrijk Plum Village op, een klooster en meditatiegemeenschap waar hij nog altijd woont en onderwijst. Thay ('leraar'), zoals hij bij studenten en vrienden bekendstaat, reist de wereld rond om voordrachten te geven en retraites over mindfulness te leiden. Eerder verschenen van hem bij BBNC uitgevers de titels Mindfulness en Hier en nu.

Uittreksel


Blz. 75: Wat is de betekenis van dromen? Moeten we gevolg geven aan hun boodschap?

Volgens de leer van de Boeddha leven de meesten van ons in een droom. We staan niet echt in contact met de werkelijkheid. We hebben ideeën en opvattingen over de werkelijkheid, over onszelf en over anderen, over alles wat we binnen in ons en om ons heen waarnemen. Dat is een heuse droom. De oefening van volle aandacht en concentratie helpt ons diepgaand te kijken om op een juiste manier te kunnen waarnemen wat er op dat moment is: ons lichaam, onze gevoelens, waarnemingen en de objecten van onze waarneming. In aandacht leven en diep kijken - dat is de enige manier om onze droom werkelijk te kunnen leven.

We zouden rekening moeten houden met wat de mensen om ons heen ons vertellen, op de eerste plaats over wat naar onze mening een niet-droom is. Kijk daarna eens naar wat de mensen in onze nachtelijke droom ons vertellen. Niet alleen zijn die mensen een product van je geest, een mentale constructie, maar de mensen die voor je zitten, die jou van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat omringen, zouden ook weleens een mentale constructie kunnen zijn. Als dit zo is, zal je waarneming niet overeenstemmen met wat zij werkelijk zijn.

Je droom is ook een collectieve schepping die gebruikmaakt van het materiaal dat in je opslagbewustzijn en in het collectieve bewustzijn voorhanden is. De mensen in je droomwereld komen uit de diepten van je bewustzijn, niet van buiten. Maar dit is niet je eigen, je privébewustzijn, want je bent samengesteld uit niet-jij-elementen. Je bewustzijn is gevormd uit het bewustzijn van de samenleving. Glimlach daarom naar wat zich in je droom afspeelt. En kijk er diep naar, want er zou een boodschap voor jou in kunnen zitten. De boodschap is niet wat de persoon in de droom jou vertelt, de boodschap is de droom in zijn geheel. Misschien gaan er wel hunkeringen, angstgevoelens of wrok onder schuil.

Het is heel mooi om te glimlachen en je dromen te herkennen en er diepgaand naar te kijken. Maar ze zijn niet belangrijker dan je dagdromen. Want wat je concreet ziet en hoort als je wakker bent, is tot op grote hoogte ook een schepping van je geest. Wat je als werkelijkheid waarneemt, is doorgaans je eigen creatie. Vandaar ook het grote belang van de oefening van volle aandacht, die ons helpt de objecten van onze geest te herkennen, en de oefening van diepgaand kijken, die ons leert zien of onze waarneming vals is of niet. Velen van ons dromen en leven als in een droom. We moeten uit onze droom ontwaken. Het onderricht is een leer over ontwaken. Het woord `boeddha' betekent tot ontwaken komen. De Boeddha is de Ontwaakte en het boeddhisme is de leer over hoe wij kunnen ontwaken.

Recensie

door Tsenne Kikke
Ik vind het moeilijk om te relaxen. Hoe kan ik me minder gejaagd voelen?

Hoe kan ik de juiste balans vinden tussen mijn gezin en mijn werk?

Ik kan niet zonder mijn telefoon of camera. Is het verkeerd zoveel waarde te hechten aan deze gemakken?

Hoe kan ik de relatie met mijn ouders verbeteren?

Vragen... een mens loopt soms met zeer vele vragen in het hoofd en hart rond. In zeven hoofdstukken geeft de bekende Vietnamese boeddhistische leraar Thich Nhat Hanh antwoord op vragen vanuit de dagelijkse praktijk van leven in aandacht; tegenwoordig 'mindfulness' genoemd. Hij beantwoordt vragen over meditatie, omgaan met relaties, met ziekte, lijden en dood vanuit compassie en liefde.

Er is zelfs een afzonderlijk hoofdstuk gewijd aan kindervragen: eenvoudige vragen over boosheid, angst en over Boeddha en zijn leer.

Het gaat in zijn antwoorden om inzicht te krijgen in de situatie waarin je vastzit en hoe je die kunt transformeren. Deze praktische gids eindigt met de vijf aandachtsoefeningen uit het boeddhisme, die een concrete weergave zijn van universele spiritualiteit en ethiek. Dit boek is uitermate geschikt voor ieder die met aandacht vanuit het hier-en-nu-moment wil leven.

Koop dit boek bij


Bestellen
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht