ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Handboek voor de Kus

Originele titel: 'A Compendium of Kisses'

Lana Citron

Handboek voor de Kus Type: Paperback
Uitgever: Atlas
Gewicht: 240 gram
Aantal Pagina's: 215
ISBN: 90-450-8951-3
ISBN-13: 978-90-450-8951-5
Categorie: Seksleven
Richtprijs: € 14,95

Korte Inhoud


'Handboek voor de kus' zit boordevol weetjes en curiositeiten omtrent de kus. Zo worden onder meer de techniek van de kus beschreven, de etymologie van de kus, het nut van de kus, culturele verschillen rond de kus, liedjes en gedichten over kussen, de kus in de loop van de geschiedenis, kussen in verschillende tongvallen en talen, de eerste kus, kusspelletjes, beroemde en beruchte kussen uit de wereldliteratuur en films, kussen uit de Kamasutra en de etiquette rond de kus.

'Handboek voor de kus' is een buitengewoon vermakelijk én nuttig boek voor zowel de hopeloze romanticus als de verstokte cynicus.

Uittreksel


Blz.69: Kama Sutra

In deze oude Indiase tekst wordt kussen erg belangrijk gevonden. De Kama Sutra wordt beschouwd als het belangrijkste Sanskritische werk over de menselijke seksualiteit en er wordt een heel hoofdstuk aan de kus gewijd. In het geval van een jong meisje schrijft Vatsyayana dat er drie soorten kussen zijn:

Als een meisje alleen met haar mond de mond van haar geliefde aanraakt, maar zelf niets doet, wordt dat de 'symbolische kus' genoemd.

Als een meisje haar verlegenheid opzij zet en de lip wil aanraken die tegen haar mond wordt gedrukt (de onderlip, niet de bovenlip) wordt dat de 'aangedane kus' genoemd.

Als een meisje met haar tong de lip van haar geliefde aanraakt, en met gesloten ogen haar handen op die van haar geliefde legt, wordt dat de 'betastende kus' genoemd.

In de Kama Sutra worden ook de 'directe kus', de 'gebogen kus', de 'gedraaide kus', de 'gedrukte kus', de 'kus van de bovenlip' en de 'hevig gedrukte kus' beschreven. Wat de laatste betreft, een vrouw wordt zo alleen door een man zonder snor gekust. Deze heilige tekst besteedt gepaste aandacht aan het gebruik en de bedoeling van de erotische kus. Van een 'kus die de liefde doet opvlammen' spreekt men als een vrouw naar het gezicht van haar slapende geliefde kijkt en het kust om haar bedoelingen of hartstocht te tonen. Als een geliefde 's avonds laat thuiskomt en zijn slapende minnares kust om haar zijn begeerte te tonen, wordt dat een 'kus die wekt' genoemd. Als een vrouw het lichaam van haar geliefde wast, haar gezicht op zijn dij legt (alsof ze slaperig is) om zijn hartstocht te wekken, en zijn dij of zijn grote teen kust, dan wordt dat een 'demonstratieve kus' genoemd, enzovoort.

In The Perfumed Garden van Sheikh Nefzaoui staat hoe belangrijk het kussen bij het vrijen is. Ook de Japanse journaals vertellen geliefden dat ze van de smaak van elkaars speeksel moeten genieten, maar Sheikh Nefzaoui heeft het laatste woord: 'Een kus is een van de krachtigste opwekkende middelen waaraan een man of vrouw zich te buiten kan gaan... en hij is bedwelmender dan sterke wijn.'

Recensie

door Tsenne Kikke
Zoals de titel het zelf zegt: het gaat over de zoen en alles wat je er nog niet over wist, staat er hoogstwaarschijnlijk in. De verschillende kusvormen worden erin beschreven en meestal gelinkt met het een of andere historische verhaal of weetje.

Naast de verschillende kussen kom je in het handboek ook interessante weetjes tegen. Wist je bijvoorbeeld dat een embryo na zes weken al lippen heeft en dus in staat is te kussen? Of, dat je met kussen toch nog twee tot zes calorieën in een minuut verbrand? Allemaal weetjes die je meer leren over de kus. En voor de mensen onder ons die nog nooit hebben gezoend (?) wordt ook nog eens haarfijn uitgelegd hoe je dit nou precies moet doen.

Ook vind je er uitspraken in, zoals: 'Vrouwen herinneren zich nog steeds die eerste zoen als mannen de laatste alweer zijn vergeten.' Anders gezegd: je moet niet alles geloven wat erin staat. Aanschouw het lezen als een aangenaam tijdverdrijf en misschien verkrijgt al het toekomstige gezoen een nieuwe dimensie in jouw leven én in dat van jouw partner.

Indien je er nog iets meer wenst over te lezen, ga dan even naar onze afdeling 'Nieuwsberichtjes' via deze link.
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht