ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

De penisverkorter

Erwin J.O. Kompanje

De penisverkorter Type: Paperback
Uitgever: Atlas
Gewicht: 245 gram
Aantal Pagina's: 174
ISBN: 90-450-1662-1
ISBN-13: 978-90-450-1662-7
Categorie: Weetjes allerlei
Richtprijs: € 18,5

Korte Inhoud


De maagd met een abnormaal groter groeiende borst, de vrouw die een konijn baart, de Portugees met twee penissen, de penisverkorter, het kind dat op een zeehond lijkt, de jongen met twee hoofden, ze komen allemaal aan bod in deze bundel bijzondere verhalen uit de geschiedenis van de geneeskunde. De medische literatuur bevat vele wonderlijke verhalen over afwijkingen van de mens en over ontdekkingen die zijn gedaan om het leven draaglijk te maken.

Erwin Kompanje is al jaren gefascineerd door deze geschiedenissen en heeft ze in 'De penisverkorter' op lichtvoetige en geestige wijze samengebracht en beschreven, en gelardeerd met vele etsen en tekeningen. Een bundel om bij te huiveren.

Uittreksel


Flaptekst:

Tussen 1500 en 1700 verschenen de eerste gedrukte medische boeken en tijdschriften. Deze juwelen van de vroege wetenschap zijn vergeten, maar bevatten boeiende beschrijvingen van kwalen en de geneeswijzen die men er toen voor bedacht. Veel van deze ziektebeschrijvingen zijn opmerkelijk vanwege de zeldzaamheid van de aandoening, vanwege het tijdsbeeld of de inventiviteit van de behandelende artsen en chirurgijnen. Dit boek onttrekt eenentwintig opmerkelijke verhalen uit de geschiedenis van de geneeskunde aan de vergetelheid. Ze zijn in de geest van de tijd geschreven en geplaatst in het perspectief van de hedendaagse medische praktijk.

Maak kennis met Sarah Harvey de maagd met de alsmaar groeiende borsten, Jean Baptista dos Santos de Portugees met de twee penissen en met Mary Toft die konijnen baarde. Verbaas u over de medische verklaring voor ontvoeringen door buitenaardse wezens, de allereerste beschrijving van het Syndroom van Down en waar de wanhoop van lijders aan blaasstenen toe kan leiden. Lees hoe de ziekelijke aandoening van Lewis Caroll de avonturen van Alice in Wonderland beïnvloedde, hoe men schaamteloos geroofde zwangere vrouwenlijken ontleedde, wat de dramatische gevolgen van paddenlikken zijn en hoe een eenvoudige penisverkorter het huwelijk (en de vrouw) van een zwaargeschapen Duitser redde.
'De penisverkorter' is een eerbetoon aan de artsen van weleer. Een bundel met opmerkelijke verhalen uit de geschiedenis van de geneeskunde vol tragiek en hoop, humor en horror.

Recensie

door Tsenne Kikke
'De penisverkorter' bevat 21 meest eigenaardige medische geschiedenissen. Onderstaande inhoudsopgave geeft je er alvast een idee van. Het gaat vooral over verslagen van vervormingen, freaks, en bizarre aandoeningen. In elk geval: geen lectuur net voor het avondmaal, maar toch interessant indien de thema's jou niet afschrikken.

Inhoudsopgave
1. Alice in wonderland
2. Het wonderlijke bedrog van Mary Toft
3. Jean Baptista dos Santos, de Portugees met de twee penissen
4. John Cummings, de dronken messeneter
5. Jan de Doot, de radeloze Amsterdamse ijzersmid uit de Engelsche Steech
6. François Deboze en het walgelijke zeehondenkind
7. Hermentine ten Boom, de vrouw met het dode eierstokkind
8. Het trucje van Friedrich Trendelenburg
9. De ellendige ziektegeschiedenis van Eva Rumpel
10. De penisverkorter
11. Het tweehoofdige kind
12. De over aardbeien kwijlende pad
13. Impotentie, 'al te happige wijven' en afwezige vagina's
14. De bijzondere idioot
15. De gulzige Baron
16. Malpighi en Giacomini: de gevelde anatomen
17. Sarah Harvey, de maagd met de groeiende borst
18. Een kunstig waterhoofd
19. Buitenaardse ontvoeringen en wurgende duivels
20. De geroofde vrouwenlijken
21. Schaamteloze dochterliefde
22. Referenties per hoofdstuk

Koop dit boek bij


Bestellen
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht