ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Meneer Van Dale wacht op antwoord

Pieter Steinz

Meneer Van Dale wacht op antwoord Type: Paperback
Uitgever: Prometheus
Gewicht: 140 gram
Aantal Pagina's: 116
ISBN: 90-446-0906-8
ISBN-13: 978-90-446-0906-6
Categorie: Weetjes allerlei
Richtprijs: € 9,95

Korte Inhoud


Bij de een roepen ze nare herinneringen op, bij de ander maken ze nostalgische gevoelens los. Zeker is dat iedereen ermee te maken heeft gehad: de rijtjes en ezelsbruggetjes waar het onderwijs niet buiten kon. In bijna alle lessen werd gebruikgemaakt van geheugensteuntjes: bij aardrijkskunde (Bali-Lombok-Soembawa), bij geschiedenis (dikkie dikkie Arnoud, dikkie dikkie Flo), bij Duits (mit-nach-bei-seit) en bij klassieke talen (mensa-mensam-mensae).

Tegenwoordig zijn veel van deze rijtjes uitgestorven; ze hebben het afgelegd tegen andere vormen van kennisoverdracht. Samen met het handjevol dat hardnekkig standhoudtrzijrvze door Pieter Steinz verzameld in ‘Meneer Van Dale Wacht Op Antwoord’. Een boek voor taalliefhebbers en cultuurhistorici, maar ook voor iedereen die gemakkelijk wil onthouden hoe de planeten staan of welke kleuren er in de regenboog zitten.

Uittreksel


Blz. 7: Op het eerste gezicht is er tussen de Groningse stad Hoogezand-Sappemeer en het Indonesische eiland Soembawa een wereld van verschil. Of je nu kijkt naar taal, klimaat, godsdienst, of bodemgesteldheid - in niets lijken ze op elkaar. Toch hebben ze één belangrijk ding gemeen. Allebei vormen ze de kern van een beroemd rijtje dat vroeger op school werd gebruikt in de aardrijkskundeles. Hoogezand kwam als Groningen was geweest en Zuidbroek en Scheemda nog moesten komen; Soembawa behoorde tot de zogenaamde kleine Soenda-eilanden en bevond zich ergens tussen Lombok en Soemba. Uitentreuren opgedreund in het klaslokaal, zijn ze vast verankerd in het geheugen van generaties scholieren van vòòr de Mammoetwet. Voor veel mensen hebben plaatsnamen als Soembawa en Sappemeer dan ook een magische klank.

Recensie

door Tsenne Kikke
Dit is een herziene druk, met twintig nieuwe rijtjes en ezelbruggetjes. Ondanks het feit dat er hier en daar wel eens iets interessants in beschreven staat, richt dit boekje in zakformaat zich eerder tot onze noorderburen en niet zozeer tot een vlaamstalig publiek.
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht