ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Vluchten

Originele titel: Fuir

Jean-Philippe Toussaint

Vluchten Type: Paperback
Uitgever: Prometheus
Gewicht: 225 gram
Aantal Pagina's: 174
ISBN: 90-446-0832-0
ISBN-13: 978-90-446-0832-8
Categorie: Literair
Richtprijs: € 17,95

Korte Inhoud


Een (anonieme) verteller moet in opdracht van zijn geliefde, Marie, een groot bedrag in dollars overhandigen aan zijn Chinese gastheer. Wat zijn de herkomst en het doel van dit niet onaanzienlijke bedrag? Kunnen de activiteiten van de Chinese gastheer het daglicht niet verdragen? Waarom blijft de gastheer voortdurend in de buurt, zodat de beginnende romance van de verteller met het Chinese meisje Li Qi niet van de grond komt? Vluchten vertelt in een geheimzinnige stijl, vol dreiging, de belevenissen van een typische Toussaint-figuur: een absolute 'buitenstaander', die door zijn afstandelijke blik een meer dan normaal ontwikkeld gevoel bezit voor de absurde kanten van het leven. Door zijn weinig daadkrachtige houding laat hij zich meeslepen in op zijn zachtst gezegd ongebruikelijke situaties. Als zijn vader plotseling overlijdt op Elba, verlaat de verteller China halsoverkop. Op Elba tracht hij zich aanvankelijk ook weer aan de situatie te onttrekken, totdat passie en reële angst hem in hun greep krijgen. Vluchten kan niet meer.

Voor deze roman ontving Jean-Philippe Toussaint in 2006 de Prix Médicis, een van de belangrijkste literaire prijzen in Frankrijk.

Jean-Philippe Toussaint werd geboren op 29 november 1957 in Brussel, België - waar hij overigens nog steeds woont. In 1971 vestigt hij zich in Parijs, studeert daar later aan het Institut des Sciences Politiques, behaalt er in 1978 zijn diploma en een jaar later zijn DEA op het gebied van de Nieuwere Geschiedenis. Tijdens zijn studententijd legt hij zich stukje bij beetje toe op het schrijven, een theaterstuk, een roman (geschreven samen met een vriend) en nog een roman zien het licht. Deze laatste tekst, die hij de titel Échecs meegeeft en die, zoals Toussaint zelf zegt, "een stuk of zeven, acht keer herschreven is", legt hij voor aan Alain Robbe-Grillet, maar zal nooit gepubliceerd worden. De eerste stappen zijn echter gezet, negen romans zullen volgen.

Uittreksel


Blz. 9: Zou het ooit tot een afsluiting komen, met Marie? De zomer voordat we uit elkaar gingen had ik een paar weken doorgebracht in Shanghai, niet omdat ik daar echt beroepshalve moest zijn, het was meer een plezierreis, al had Marie me dan ook een soort opdracht meegegeven (maar ik heb geen zin om in details te treden). Op de dag dat ik in Shanghai arriveerde kwam Zhang Xiangzhi, een zakenrelatie van Marie, me afhalen van het vliegveld. Ik had hem maar één keer eerder gezien, in Parijs, op het kantoor van Marie, maar ik herkende hem meteen, hij stond te praten met een politieman in uniform vlak achter de hokjes voor de paspoortcontrole. Hij zal een jaar of veertig geweest zijn, een man met bolle wangen, pafferige gelaatstrekken, een gladde, koperkleurige huid, en nu droeg hij een heel donkere zonnebril waarachter de bovenkant van zijn gezicht schuilging. We stonden bij de bagageband op mijn koffer te wachten en sinds mijn aankomst hadden we nog maar nauwelijks een paar woorden gewisseld, in gebrekkig Engels, of hij overhandigde me een mobiele telefoon. Present for you, zei hij, wat me in de grootst mogelijke verlegenheid bracht. Het was me volstrekt niet duidelijk waarom ik zo nodig moest worden voorzien van een mobiele telefoon, een nogal onooglijke, grauwgrijze tweedehands telefoon, zonder verpakking of gebruiksaanwijzing. Om permanent te weten waar ik me ophield, mijn gangen te kunnen nagaan en me in het oog te houden? Ik weet het niet. Zwijgend liep ik met hem mee door de gangen van het vliegveld, en ik voelde een vage angst die nog werd versterkt doordat ik moe was van de reis, en door de spanning van de aankomst in een onbekende stad.

Toen we de glazen schuifdeuren van het vliegveld waren gepasseerd gaf Zhang Xiangzhi zonder iets te zeggen even een teken met de hand en een fonkelnieuwe grijze Mercedes kwam langzaam voorrijden. Hij ging zelf achter het stuur zitten en liet de chauffeur, een jonge vent wiens aanwezigheid zo vervloeiend was dat hij haast non-existent leek, achterin instappen na mijn koffer in de kofferbak te hebben geborgen. Achter het stuur gezeten wenkte Zhang Xiangzhi me, en ik nam naast hem plaats in een comfortabele stoel van crèmekleurig leer met armleuningen, die een beetje naar nieuw stonk, terwijl hij met een digitale toets speelde om de airconditioning te regelen, die zacht begon te brommen binnen in de auto. Ik overhandigde hem de bruine envelop van stevig papier (met erin vijfentwintigduizend dollar in contanten) die Marie me voor hem had meegegeven. Hij deed de envelop open, liet zijn duim langs de dunne kant van de biljetten gaan om het bedrag even snel na te tellen, waarop hij de envelop weer dichtvouwde en in zijn achterzak stopte. Hij maakte zijn veiligheidsgordel vast, langzaam reden we het vliegveld af en daarna namen we de snelweg richting Shanghai. We zeiden niets, Frans sprak hij niet en Engels heel gebrekkig. Hij droeg een grijswit overhemdje met korte mouwen, en om de hals een gouden kettinkje met een hanger in de vorm van de gestileerd weergegeven poot of klauw van een draak. Nog steeds zat ik met de mobiele telefoon die ik van hem had gekregen op schoot, ik had geen idee wat ik ermee moest en vroeg me af waarom hij me dat ding had gegeven (gewoon maar een geschenk bij wijze van welkom in China?). Ik wist wel dat Zhang Xiangzhi sinds een paar jaar in China in onroerend goed handelde als zaakwaarnemer van Marie, dubieuze transacties die het daglicht wellicht niet konden verdragen, onderhuur en verkoop van bedrijfspanden, overnames van terreinen in braakliggende zones waarop gebouwd mocht worden, dat alles waarschijnlijk omgeven met een reuk van omkoperij en duistere commissies.

Recensie

door Tsenne Kikke
Stel je voor dat je vriendin je vraagt om een groot bedrag te overhandigen aan een zakenrelatie in Shanghai, Zhang Xiangzhi genaamd. Zou je dat doen? Zo'n man die in dure auto's rijdt, in mobieltjes praat en voor uitstekende hotels zorgt. De ik-verteller uit Vluchten van de Franse schrijver Jean-Philippe Toussaint doet het zonder veel vragen te stellen. Hij lijkt in een crimi te stappen.

De ik-verteller en zijn vriendin kennen we nog uit de vorige roman van Toussaint, Liefde bedrijven. Het paar zat in Tokio in een hotel en onderhield moeizame relatie. Dit nieuwe boek begint met de zin: 'Zou het ooit tot een afsluiting komen, met Marie?' Dat belooft niet veel goeds. Al vrij snel vindt de verteller een vrouw in Shanghai voor wie hij amoureuze gevoelens koestert. Hij besluit met Li Tsji te vluchten naar China. Maar op het station ziet hij tot zijn verbazing dat Zhang Xiangzhi ook meegaat.

Wat de zakenrelatie van Marie precies doet, is onduidelijk. Zit hij in de drugs of in een andere illegale handel? Vaag is ook zijn relatie met Li Tsji. Vreemd is het gedrag van de verteller die zomaar wil vluchten naar China. Toussaint is niet de schrijver die bereid is iets uit te leggen. De dingen gebeuren, maar hij voorziet ze niet van een psychologische context. In de voorgaande boeken van Toussaint werkte die methode verfrissend vervreemdend, maar nu voel je toch de behoefte aan duiding. Waarom gebeurt dit allemaal?

De liefde tussen Li Tsji en de verteller wordt bijna geconsumeerd. Maar net op het beslissende moment belt Marie hem op zijn mobiel om te vertellen dat haar vader is overleden. De verteller reist per vliegtuig en boot naar Elba om de begrafenis mee te kunnen maken. Die verandering werkt als een groot contrast.

Toch wordt de roman niet minder vreemd. Halverwege de kerkdienst vertrekt hij weer. Ook hier wil je weten of tenminste kunnen aanvoelen waarom hij dit doet. Opnieuw kom je met lege handen te staan. Misschien is dat wat Toussaint wil zeggen: dat de moderne mens steeds vlucht als het erop aankomt onze ware gevoelens te tonen. Misschien is het nog cynischer: dat wij daartoe niet meer in staat zijn.

- Coen Peppelenbos -

Koop dit boek bij


Bestellen
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht