ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Evelien

Martin Bril

Evelien Type: Paperback
Uitgever: Prometheus
Gewicht: 250 gram
Aantal Pagina's: 107
ISBN: 90-446-0822-3
ISBN-13: 978-90-446-0822-9
Categorie: Soap
Richtprijs: € 12,5

Korte Inhoud


Evelien van Brakem is moeder, echtgenote, huisvrouw en minnares. Ze woont in Amsterdam-Zuid, paradijs van de rijken, habitat van bekende Nederlanders. Ze heeft alles wat haar hartje begeert, en toch is ze niet gelukkig. Er mist iets in haar leven, maar het lukt haar niet te benoemen wat het is.

Moet ze haar opleiding gaan benutten en een baan zoeken? Moet ze haar man verlaten? Waar draait het leven om? Intussen leidt ze een comfortabel leven met de dingen om haar heen, de ritjes met de kinderen van en naar school, het Vondelpark, de boodschappen, de telefoontjes van haar wilde zus Sylvia, het uitzicht op de achterburen.

Van buiten ziet haar leven er dus volstrekt normaal, ja zelfs saai uit. Maar van binnen gist en borrelt het, niet in de laatste plaats door de scherpe, ironische blik van de hoofdpersoon zelf. Evelien is een roman over een vrouw van nu, opgetrokken uit ruim vijftig korte episodes. Het is een moderne zedenschets met satirische trekken: ontroerend en herkenbaar.

Uittreksel


Blz. 7: Evelien van Brakem lag wakker naast haar man die sliep. Ze sliep nu al tien jaar met Harko in hetzelfde bed, maar ze had er nog steeds een hekel aan om naast hem wakker te liggen. Hij snurkte, en hij had de neiging altijd maar weer tegen haar aan te kruipen, of aan haar te zitten. Na verloop van tijd begon hij te draaien en probeerde hij haar het bed uit te duwen. Wat moest die man van haar? Waarom wild hij én alle ruimte én haar erbij?

Ze kon er ook wel om lachen trouwens. Harko mocht overdag een keurige heer zijn, hij was ’s nachts als hij zich niet van zichzelf bewust was gewoon een onrustig jongetje en een angstige dromer die praatte in zijn slaap. Het was soms alleen niet leuk om het te moeten horen, een man die ‘nee… nee… nee…’ kreunde, alsof hij op het punt stond vermoord te worden.

Evelien had die dag een brief aan Theo geschreven. Ze had het uitgemaakt. Niet dat ze last had gekregen van haar geweten, helemaal niet, ze had er gewoon geen zin meer in. Theo was een goeie minnaar, een knappe man, ze kon met hem lachen, maar toch had ze er geen zin meer in.

Recensie

door Tsenne Kikke

Het geheim van 'Evelien' zit hem in de herkenbaarheid. Het is een soap op papier, maar wel een levensechte soap, luchtig, schrijnend, herkenbaar en meeslepend. 'Evelien' werd verfilmd door Endemol en geregisseerd door Rita Horst, met in de hoofdrollen Kim van Kooten, Peter Blok en Olga Zuiderhoek, en de dramaserie werd uitgezonden op Net 5 en één. Op IMDb verkreeg het een 7,4.

Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht