ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Drie verhalen en een beschouwing

Originele titel: Drei Geschichten und eine Betrachtung

Patrick Süskind

Drie verhalen en een beschouwing Type: Paperback
Uitgever: Prometheus
Gewicht: 121 gram
Aantal Pagina's: 89
ISBN: 90-446-0636-0
ISBN-13: 978-90-446-0636-2
Categorie: Literair
Richtprijs: € 7,5

Korte Inhoud


In dit werkje, waarvan de eerste druk in 1995 verscheen, bevestigt Patrick Süskind zijn meesterschap over taal en vertelkunst. In deze verzameling buitengewone en buitengewoon vertelde verhalen schrijft hij over het verlangen naar genialiteit en heldendom.

Hoed je voor kritieken, zo luidt de waarschuwende boodschap van het verhaal 'Het dictaat van de diepgang', waarin een jonge getalenteerde schilderes een recensie wat al te letterlijk neemt. In 'Een strijd' wordt een schaakduel beschreven dat veel verder gaat dan schaak alleen. En in 'De erfenis van Maitre Mussard' ontwikkelt een man een levensinstelling die hem letterlijk laat verstenen. Tenslotte beschrijft Süskind in de beschouwing 'Amnesie in litteris' de boeken die in zijn leven een diepe indruk hebben achtergelaten.

Uittreksel


Blz. 55: Op een vroege ochtend in augustus, toen de meeste mensen het park reeds verlaten hadden, zaten in het paviljoen in het noordwestelijke deel van de Jardin du Luxembourg nog twee mannen tegenover elkaar aan het schaakbord. Hun spel werd door ruim een dozijn toeschouwers met zo veel gespannen aandacht gadegeslagen dat, ofschoon het al bijna borreltijd was, niemand het in zijn hoofd haalde op te stappen voordat de strijd beslist was.

De belangstelling van de kleine menigte was gericht op de uitdager, een vrij jonge man met zwart haar, een bleek gezicht en verveelde donkere ogen. Hij sprak geen woord, vertrok geen spier, liet alleen van tijd tot tijd een niet-aangestoken sigaret tussen zijn vingers heen en weer rollen en was überhaupt de nonchalance in eigen persoon. Niemand kende deze man, niemand had hem ooit zien spelen.

Recensie

door Tsenne Kikke
In deze drie verhalen (over een goudsmid die meent dat de wereld en de mens aan het verroesteren zijn, over een kunstenares die wegens een 'gebrek aan diepgang' in haar werk tilt slaat, en over een jonge, beginnende schaker die het opneemt tegen een oude, gerenommeerd tegenspeler) en één beschouwing (over literair geheugenverlies) maken we kennis met Patrick Süskind'€™s vlotte pen, of met zijn vlotte keyboard (als deze uitdrukking al bestaat). Ondanks deze vlotte vertelkunst vind ik zijn verhalen niet al té sterk, alhoewel ik er wel van genoten heb omdat ik het tòch moest lezen... Ik blijf deze schrijver dan ook in het oog houden: hij heeft ongelooflijk veel potentieel!
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht