ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

The War of the Worlds

Originele titel: The War of the Worlds

H. G. Wells

The War of the Worlds Type: Paperback
Uitgever: Prometheus
Gewicht: 200 gram
Aantal Pagina's: 223
ISBN: 90-446-0635-2
ISBN-13: 978-90-446-0635-5
Categorie: SF & Fantasie
Richtprijs: € 12,95

Korte Inhoud


In 1898 verscheen The War of the Worlds, de belangrijkste roman in de geschiedenis van de sciencefiction. Op verbazingwekkend moderne manier beschrijft H.G. Wells hoe technisch zeer geavanceerde Marsbewoners een aanvang maken met het veroveren van de aarde, te beginnen met een landelijke streek in de buurt van Londen.

In eerste instantie lijken de Marsbewoners enorme problemen te hebben met de zwaartekracht en komen daardoor slechts met groots mogelijke moeite uit de kuil geklommen die door de landing van het ruimteschip is ontstaan. Maar al snel construeren ze grote machines - bewapend met hittestralen - die alles in zicht vernietigen en niet te verslaan zijn.

Ze rukken onstuitbaar op naar de Engelse hoofdstad. De vertellende hoofdpersoon reageert aanvankelijk nogal laconiek, maar is al snel bezig om uit de handen van de vijand te blijven.
Deze roman is visionair uitstekend geschreven en ongekend spannend. Voor deze nieuwe editie heeft Arie Storm een moderne, literaire vertaling gemaakt en een informatief nawoord geschreven..

Uittreksel


Blz. 10: De planeet Mars, ik hoef de lezer er slechts aan te herinneren, draait rond de zon op ene gemiddelde afstand van 140.000.000 mijl en het licht en de warmte die hij ontvangt van de zon is ternauwernood de helft van wat wij ervan ontvangen. Mars moet, als er ook maar enige waarheid schuilt in de nevelhypothese, ouder zijn dan onze planeet; en lang voordat onze aarde zich volledig had gevormd, moet het leven daar al zijn begonnen. Het feit dat Mars nauwelijks een zevende van de omvang van de aarde heeft moet zijn afkoeling hebben versneld, zodat er omstandigheden ontstonden waaronder leven kon beginnen. Er is lucht en water en alles wat noodzakelijk is om bezield bestaan mogelijk te maken.

En toch. Zo ijdel is de mens en zo verblind door zijn ijdelheid dat geen enkele schrijver, tot aan het einde van de negentiende eeuw, enige gedachte heeft gewijd aan de mogelijkheid dat zich daar intelligent leven dat ver boven het aardse niveau bevindt, of überhaupt intelligent leven, zou hebben ontwikkeld. Ook werd niet ingezien dat omdat Mars ouder is dan onze aarde, met nog niet eens een kwart van de oppervlakte ervan en verder weg van de zon, hier wel uit moet volgen dat die planeet niet alleen verder van het begin van het leven is verwijderd, maar ook dichter bij het einde ervan is gekomen.

Recensie

door Tsenne Kikke
In 1898, meer dan 100 jaar geleden, bedacht H.G. Wells het originele verhaal '€“ en nu, we zijn het jaar 2005 - brengt Arie Storm een moderne, literaire versie én Steven Spielberg een film met Tom Cruise in de hoofdrol.

Op 30 oktober 1938, een zondagavond en Halloweendag, bracht Orson Welles in het programma "The Mercury Theater on the Air" op de Amerikaanse radio een hoorspelversie van dit science fiction verhaal waarin de mensheid door wezens van de planeet Mars wordt aangevallen. Hierdoor werden zowel het verhaal evenals Orson Welles op slag beroemd want hij bracht het op zulk een realistische manier dat de meeste luisteraars het verhaal voor echt hielden. Ze dachten dat New Jersey effectief door marsmannetjes werd overrompeld, met als gevolg dat er paniek uitbrak; eerst plaatselijk, daarna over andere delen van Amerika.

Het boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel draagt als titel '€˜De komst van de Marsbewoners'€™ en is 17 hoofdstukken lang. Het tweede deel, '€˜De aarde onder de Marsbewoners'€™, heeft 9 hoofdstukken, plus een epiloog en vertelt ons hoe de Marsbewoners Engeland inpalmen

Koop dit boek bij


Bestellen
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht