ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Erotica

Originele titel: Delta of Venus & Little birds

Anaïs Nin

Erotica Type: Paperback
Uitgever: Prometheus
Gewicht: 394 gram
Aantal Pagina's: 333
ISBN: 90-446-0615-8
ISBN-13: 978-90-446-0615-7
Categorie: Erotiek & Sensualiteit
Richtprijs: € 12,5

Korte Inhoud


Uit armoede gedreven schreef Anaïs Nin voor een anonieme cliënt erotische verhalen waarin zij zich moest concentreren op de seks, en alle franjes kon weglaten. Dat leverde de prachtige bundel Venusdelta op, die twee jaar later werd gevolgd door Lieve vogeltjes. Anaïs Nin, die debuteerde als dichteres, noemde zichzelf ‘de madam van een hoogst merkwaardig huis van literaire ontucht’. Erotica bevat alle verhalen uit Venusdelta en Lieve vogeltjes, die rijk en onderhoudend zijn in hun beschrijving van erotisch-seksuele varianten.

Uittreksel


Blz. 12: George Baker was verschrikkelijk arm. Hij wilde meer erotica schrijven. Hij had vijfentachtig bladzijden geschreven. De verzamelaar vond ze te surrealistisch. Ik vond ze mooi. Zijn taferelen van de liefde bedrijven waren slordig en fantastisch. Liefde tussen trapezen.

Hij verzoop het eerste geld, en ik kon hem niets anders lenen dan papier en carbon. George Baker, de voortreffelijke Engelse dichter, erotica schrijvend om te kunnen drinken, net als Utrillo schilderijen vervaardigde in ruil voor een fles wijn. Ik begon te denken over de oude man die we allemaal haatten. Ik besloot hem te schrijven, mij rechtstreeks tot hem te richten, hem te vertellen wat onze gevoelens waren.

“Beste Verzamelaar: Wij haten u. Seks verliest al zijn macht en magie als het expliciet wordt, mechanisch, overdreven, als het een mechanistische obsessie wordt. Het wordt gezeur. U hebt ons meer dan wie ook bijgebracht hoe verkeerd het is seks niet te mengen met emotie, honger, begeerte, lust, grillen, nukken, persoonlijke bindingen, diepere relaties die seks doen veranderen van kleur, geur, ritme, intensiteit.

U weet niet wat u mist door uw microscopisch onderzoek van seksuele activiteit met uitsluiting van andere activiteiten die de brandstof zijn om seks te doen ontsteken. Intellectuele, romantische, emotionele, verbeeldingsactiviteiten. Dit is wat aan seks zijn verrassende weefsels schenkt, zijn subtiele gedaanteveranderingen, zijn afrodisiacale elementen. U laat die wereld verleppen, verhongeren, bloed verliezen…”

Recensie

door Tsenne Kikke
Ik herinner me dat ik rond mijn achttiende dit boek reeds in mijn handen heb gehad. Niet in het Nederlands natuurlijk, want de eerste Nederlandse vertaling ervan verscheen in 1977. Maar toen, ik spreek nu over een veertigtal jaren geleden, stond het op de zwarte lijst, op de verboden boekenlijst, en dat maakte het toen dubbel zo spannend. Nu, nu ik het herlees, besef ik dat de titel Erotica totaal verkeerd gekozen is en dat Pornotica een veel betere keuze zou zijn geweest. Ik hou van verfijnde erotiek, maar van verhalen zoals '€˜De Hongaarse avonturier'€™ draait mijn maag binnenste buiten.

Dit boek, een versmelting van twee boeken, die oorspronkelijk de titels '€˜Venusdelta'€™ en '€˜Lieve Vogeltjes'€™ droegen, en nu aan zijn eenentwintigste druk toe is, bewijst hoe sterk vandaag de dag de vraag ernaar is. Maar..., er is een maar, want...

Anderzijds begrijp ik Anaïs Nin'€¦ In de tijd zat ze financieel aan de grond. Ze schreef om te kunnen overleven en de man waarvoor ze schreef, haar opdrachtgever, wenste ruwe seks, geen poëzie, enkel ruwe onverbloemde seks. Ze was omringd met andere schrijvers en ze voedden elkaar fantasie. Anaïs schrijft daarover: '€œDe homoseksuelen schreven alsof zij vrouwen waren. De bedeesden onder ons schreven over orgieën. De frigide mensen over waanzinnige bevredigingen. De meest poëtische zielen lieten zich gaan in loutere bestialiteit en de reinste in perversiteiten. We moesten de poëzie eruit schrappen en voelden ons achtervolgd door de schitterende verhalen die we niet konden vertellen. We zijn in en kring gaan zitten, stelden ons die oude man voor (de opdrachtgever), en praatten over hoezeer we ham haatten, omdat hij ons niet wilde toestaan een versmelting te maken van seksualiteit en gevoel, van sensualiteit en emotie, en lyrische opvluchten die de erotiek verheven.'€
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht