ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Vast in de VS

Jan de Graaf

Vast in de VS Type: Paperback
Uitgever: Prometheus
Gewicht: 239 gram
Aantal Pagina's: 200
ISBN: 90-446-0570-4
ISBN-13: 978-90-446-0570-9
Categorie: Biografie
Richtprijs: € 14,95

Korte Inhoud


In 2001 werd Victor Brands in Miami gearresteerd voor het witwassen van geld en vervolgens veroordeeld tot drie jaar hechtenis. Van deze periode, die hij in federale gevangenissen in Miami, Atlanta en Texas doorbracht, deed hij onder het pseudoniem Jan de Graaf wekelijks indringend verslag in de Volkskrant. Behalve door de thematiek vielen zijn berichten op door de precieze, observerende stijl en de liefdevolle aandacht waarmee het dagelijks bestaan in de gevangenis voor de lezer werd opgeroepen. Zijn bijdragen hielden na driekwart jaar op in de Volkskrant te verschijnen, omdat hij naar een nog veel strengere gevangenis in Atlanta werd overgeplaatst, maar Jan de Graaf bleef doorschrijven. Het boek 'Vast in de VS', dat van die volhardendheid het gevolg is, is een ijzingwekkend, minutieus portret van een omgeving waarin een mens genadeloos op zichzelf wordt terugeworpen. Het gevangenisleven dat hij beschrijft is een metafoor voor het leven zelf.

Uittreksel


Blz. 119: Ons nieuw huis is twee bij vier meter. Een smerige betonnen vloer, een lage roestvrijstalen wc-pot zonder bril, een fonteintje dat lekt en daarboven een aan de muur vastgeklonken stuk gepolijst metaal dat als spiegel dient. Er staat een ijzeren, aan de muur vastgeschroefd stapelbed met ijzeren bodemplaten waarop een dunne matras die in dik plastic is verpakt. In een hoek staat een wrak van een roestige, ijzeren opbergkast. Daarin liggen wat oude kleine tandenborstels, een half verrotte appel en een paar lege bekertjes. Alles plakt en ziet er smerig uit. Een krakkemikkige tafel completeert onze inrichting.

Recensie

door Tsenne Kikke

Enkel en alleen interessant voor de lezer die van plan is een periode van zijn leven in een Amerikaanse gevangenis te verslijten? :-)

Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht