ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Samen ben je minder alleen

Originele titel: Ensemble, c'est tout

Anna Gavalda

Samen ben je minder alleen Type: Paperback
Uitgever: Prometheus
Gewicht: 565 gram
Aantal Pagina's: 463
ISBN: 90-446-0528-3
ISBN-13: 978-90-446-0528-0
Categorie: Romantiek
Richtprijs: € 19,95

Korte Inhoud


In een groot, vervallen appartement aan de voet van de Eiffeltoren raken de levens van vier mensen onlosmakelijk met elkaar verbonden. De 26-jarige Camille leidt een eenzaam leven in Parijs. Ze maakt `s nachts kantoren schoon, leeft in een onverwarmd kamertje en verwaarloost haar tekentalent. Wanneer ze ziek wordt, geeft de welgemanierde Philibert, telg uit een verarmd adellijk geslacht, haar onderdak. In hetzelfde appartement woont ook de nogal ongemanierde Franck, een hardwerkende topkok in spe. Deze houdt eigenlijk alleen van Paulette, zijn oude grootmoeder. Wanneer zij in een sfeerloos verzorgingstehuis dreigt weg te kwijnen besluiten Franck, Philibert en Camille haar in huis te halen.

Hoewel de eerste contacten niet bepaald soepel verlopen, vinden deze vier huisgenoten het geluk bij elkaar en komen ze alle vier in het reine met hun verleden. Dankzij hun liefde voor elkaar kunnen zij tot volle ontplooiing komen en zich verzoenen met het leven.

'Samen ben je minder alleen' is een heerlijke, vlot geschreven roman die zich afspeelt in hedendaags Parijs. Op een lichte en soms nonchalante toon weet Anna Gavalda een intense sfeer op te roepen.

Uittreksel


Blz. 14: 'Wanneer was uw laatste menstruatie?'

Ze stond al achter het kamerscherm, in gevecht met de pijpen van haar spijkerbroek. Ze zuchtte. Ze wist dat hij haar die vraag zou stellen. Ze wist het. Ze had zich erop voorbereid... Ze had haar haren met een zware zilveren speld vastgezet en was op die rotweegschaal gaan staan met gebalde vuisten, zich zoveel mogelijk naar beneden drukkend. Ze had zelfs een beetje gesprongen om de wijzer naar rechts te krijgen... maar nee, het had niet genoeg geholpen en nu kreeg ze haar verdiende zedenpreek...

Ze had het daarstraks gezien aan zijn wenkbrauw toen hij haar buik had onderzocht. Haar ribben, haar te hoekige heupen, haar belachelijke borsten en haar holle dijen, dat alles zat hem dwars.

Ze nam de tijd om haar brede ceintuur rustig vast te gespen. Ze had deze keer niets te vrezen. We waren bij de bedrijfsarts, niet meer op de middelbare school. Een praatje voor de vorm en ze zou ervan af zijn.

'Nou?'


Ze zat nu tegenover hem en glimlachte.

Dat was haar dodelijke wapen, haar geheime klap, haar kleine kunstgreep. Glimlachen naar een gesprekspartner die je in verlegenheid brengt, tot nu toe is er nog nooit iets beters gevonden om het gesprek een andere wending te laten nemen. Helaas, de man kende de klappen van de zweep... Hij had zijn ellebogen neergezet, zijn handen gevouwen en daarbovenop ook nog eens een andere ontwapenende glimlach gelegd. Ze moest wel antwoorden. Ze had het trouwens kunnen weten, hij zag er uit en ze had onwillekeurig haar ogen gesloten toen hij zijn handen op haar buik had gelegd.

'Nou? Zonder te liegen, hè. Anders heb ik liever dat u geen antwoord geeft.'


Recensie

door Tsenne Kikke
Anna Gavalda raakt in haar derde roman op een behendige manier de gevoelige snaren van elke lezer. Het is een heerlijke, vlot geschreven roman die zich over de periode van één jaar afspeelt in het hedendaagse Parijs. Ondanks de aanvankelijk vage contouren die Anna Gavalda van haar personages schetst, worden ze toch middels hun dialogen herkenbaar en levensecht. Langzaamaan groeien die karakters naar mekaar toe. De woorden zijn goed gekozen, er staat geen woord te veel, en de Anna Gavalda is er in geslaagd om prikkelende dialogen uit het leven van gewone mensen op een boeiende manier neer te pennen. Het is zo'n happy-end-feel-good-roman, een lichtvoetige liefdesroman vol volkse levenswijsheid, over anders zijn dan anderen. Een hint: als je Audrey Tautou kent, heb je reeds een idee van zowel de sfeer van het boek als die van de film, die in maart van vorig jaar in België uitkwam.
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht