ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Zentangle Basisboek

Originele titel: The joy of Zentangle

Suzanne McNeill, Sandy Bartholomew, Marie Browning

Zentangle Basisboek Type: Paperback
Uitgever: Tirion Uitgevers
Gewicht: 510 gram
Aantal Pagina's: 159
ISBN: 90-4391-696-X
ISBN-13: 978-90-4391-696-7
Categorie: Tekenen en Schilderen
Richtprijs: € 16,99

Korte Inhoud


Teken, kleur en ontspan! Leef je uit op papier met zentangles! Tangle staat voor een wirwar aan lijnen tekenen en kleuren, zonder complexe technieken, maar juist om zen te worden.

Zentangle is een vorm van creatieve meditatie, waarvoor je niet hoeft te kunnen tekenen.

Dit boek bevat 100 zentangles, die stuk voor stuk beginnen met een simpele basisvorm, zoals regendruppel, piramidevorm of bloemmotief. Nadat de basisvorm op papier staat, volgen vele variaties om de vorm in te tekenen met lijnen en vervolgens in te kleuren. Ervaring is helemaal niet nodig! Er bestaat geen goed of fout, enkel een rustgevend effect. Volg de oefeningen in het boek en je zult zien dat het zentanglen vanzelf gaat.

Uittreksel


Blz. 12: Wat is Zentangle?

De Zentanglemethode werd door de Amerikaanse Rick Roberts en Maria Thomas bedacht. Het is een eenvoudig te leren en ontspannen manier om mooie afbeeldingen te maken met getekende patronen. Doordat Rick en Maria hun levenservaring met elkaar deelden, kon deze methode ontstaan. Rick leefde vele jaren als monnik waarbij hij mediteerde en andere spirituele technieken beoefende. Maria ontwikkelde haar grote artistieke talent als botanisch tekenaar, illustrator en kalligraaf. Rick ontdekte dat als Maria eenvoudige, repeterende lijntjes tekende in een grote sierletter, haar stemming en houding veranderden; ze werd volledig in beslag genomen door wat ze aan het doen was. Toen Rick aan Maria vroeg hem uit te leggen wat zijzelf daarbij ervoer, kwam dit overeen met de ervaring die hij bij het mediteren had. Samen besloten zij om hiervan een lesmethode te maken, zodat iedereen deze ontspanning kan ervaren, terwijl er meteen ook een mooi en betekenisvol kunstwerk ontstaat. De Zentanglemethode is uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen, dat mensen uit alle geledingen van de maatschappij inspireert. Rick en Maria beheren nu de website www.zentangle.com waar ze informatie over het onderwerp geven, hun werk tonen en Zentanglebenodigdheden van topkwaliteit verkopen.

Geen artistiek talent vereist. Je hoeft geen kunstenaar of artistiek talent te zijn om Zentanglekunst te kunnen maken. Rick en Maria's handelsmerk en slogan "Anything is possible, one stroke at a time" vat de filosofie van de Zentanglemethode goed samen.

Terwijl veel tangles er in eerste instantie ingewikkeld uitzien, zijn ze allemaal te herleiden tot een paar repeterende patronen van eenvoudige lijnen, punten en vormen. De tangles zijn een goede representatie van de problemen in het leven: als je een lastig probleem opdeelt in kleine stukjes, dan is het niet meer zo overweldigend, kun je het beter hanteren en is het ook gemakkelijker op te lossen.

Eenvoudige benodigdheden. Voor Zentanglekunst heb je een vel papier en een zwarte pen nodig. Valt je op dat er geen gum wordt genoemd? Zoals je je fouten in het leven niet kunt uitwissen, kun je ook de verkeerd geplaatste streepjes in een Zentangle niet uitgummen. Het is aan jou hoe je je zo'n 'fout' eigen maakt en in het ontwerp verwerkt. Misschien moet je het patroon iets aanpassen of je zult de 'fout' gewoon moeten laten voor wat hij is. Omdat je zo weinig nodig hebt, kun je je Zentanglebenodigdheden overal mee naartoe nemen en zelfs op bierviltjes, servetten of visitekaartjes tanglen. Zodra je ergens de behoefte voelt om te ontspannen, kun je even teruggrijpen op de Zentanglemethode.

Recensie

door Tsenne Kikke

Zoals je het reeds hierboven kon lezen is zentangle een eenvoudige en ontspannende tekenmethode. Het leunt aan bij het meditatieve: je wordt er rustiger van en je bent meer gefocust. In dit boek vind je op elke bladzijde genoeg illustraties, die jou zullen inspireren om er dadelijk mee aan de slag te gaan.

Koop dit boek bij


Bestellen
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2023 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht