ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Tot het laatste uur

Originele titel: Bis zur letzten Stunde

Traudl Junge

Tot het laatste uur Type: Paperback
Uitgever: Tirion Uitgevers
Gewicht: 398 gram
Aantal Pagina's: 280
ISBN: 90-4390-709-X
ISBN-13: 978-90-4390-709-5
Categorie: Biografie
Richtprijs: € 12,5

Korte Inhoud


Traudl Junge is nog maar 22 jaar oud als Adolf Hitler haar aanstelt als zijn persoonlijk secretaresse. Het eenvoudige meisje uit München dat eigenlijk niets liever wil dan danseres worden, wordt in korte tijd deelgenoot van zaken die zich op het hoogste niveau van de nazi's afspelen. Dit boek was de inspiratiebron voor de film 'Der Untergang'.

Vanaf 1942 is ze vrijwel voortdurend aan de zijde van de Führer. Ze tikt zijn brieven en redevoeringen. Ze is er bij als op 20 juli 1944 een aanslag op zijn leven wordt gepleegd. Als het einde van het Duizendjarig Rijk onafwendbaar is, tekent ze zijn politieke testament op. Ze blijft zelfs in zijn nabijheid als hij in april 1945 zelfmoord pleegt in zijn Berlijnse bunker. In 1947 zet Traudl haar ervaringen op schrift. Ze beschrijft Hitler van een fascinerende, welhaast 'menselijke' kant: zijn correctheid jegens vrouwen, zijn muzikale passies, zijn weerzin tegen het eten van vlees, zijn omgang met de mensen uit zijn directe omgeving en zijn relatie met Eva Braun. De kern van het boek is het aangrijpende relaas van Hitlers verstandhouding met Traudl Junge zelf. Dit boek werpt een intrigerend licht op de persoonlijkheid van de man die verantwoordelijk is voor een ongekende catastrofe en onpeilbaar menselijk leed. Pas na 55 jaar werd dit verhaal in de openbaarheid gebracht

De gerenommeerde journaliste Melissa Müller schreef bij dit historische document een inleiding en een kritische biografische schets van Junge. Ze voerde daartoe tal van gesprekken met de auteur, die nog altijd gekweld werd door schuldgevoelens over haar naïviteit en kortzichtigheid in het verleden. Müller gaat in op de vraag hoe een jong meisje zo lang dienstbaar kon zijn aan een man die de levens van miljoenen mensen op zijn geweten heeft.

Uittreksel


Blz. 7: "Dit boek is geen late rechtvaardiging van mezelf en ook geen aanklacht tegen mezelf. Noch heb ik het als levensbiecht bedoeld. Het is meer een verzoeningspoging, niet met mijn omgeving, maar met mezelf. Het is geen vragen om begrip, maar het kan helpen een en ander te begrijpen..."

- Traudl Junge -

Recensie

door Tsenne Kikke
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht