ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

500 vragen aan de Bijbel

Originele titel: Mark Fackler - Redactie

500 questions and answers from te Bible

500 vragen aan de Bijbel Type: Paperback
Uitgever: Kok
Gewicht: Onbekend
Aantal Pagina's: 511
ISBN: 90-435-1643-0
ISBN-13: 978-90-435-1643-3
Categorie: Godsbegrip
Richtprijs: € 22,5

Korte Inhoud


Heeft iedereen een beschermengel?
Kan God ook dingen vergeten?
Wat is de betekenis van het getal 666?
Waarom werden mensen in de Bijbel zo oud?
 
Dit informatiek en rijk geïllustreerd boek met 500 vragen aan de Bijbel laat je dit oude, maar nog steeds zeer belangrijke boek beter begrijpen. Het bevat informatie over de oorsprong van de geschriften, over God zelf, bijzondere Bijbelse gewoonten, culturen en nog veel meer.
 
De vragen zijn genomen uit elk van de 66 Bijbelboeken. Met dit boek naast de Bijbel zul je de Bijbel beter begrijpen dan ooit.

Uittreksel


Blz. 18: Waar komt het heelal vandaan?

Iedereen heeft een kind zoiets weleens horen vragen. Helaas is niemand van ons bij het ontstaan van het heelal aanwezig geweest. Maar we hebben wel een antwoord dat we ontlenen aan Genesis, het verhaal van de schepping van hemel en aarde. Nergens staat dat Genesis een allesomvattende verklaring geeft; Genesis gaat niet in op details; er wordt niet uitgelegd hoe God dit allemaal deed, want Genesis is een algemeen verhaal. Wel geeft het antwoord op de twee vragen wanneer en wie, namelijk: in het begin; en God.

De meeste godsdiensten stellen dat de wereld zichzelf niet geschapen heeft; want dat zou betekenen dat het heelal al moet hebben bestaan voordat het bestond, wat natuurlijk niet kan. Daarom moet iets anders zijn geweest, iets dat al voor het heelal bestond, dat verantwoordelijk is voor de schepping van het heelal. En dat iets, zo vertelt de Bijbel ons, is Iemand, namelijk God.

God werd door niets gedwongen het heelal te scheppen, hij deed dit uit vrije keuze, vanwege zijn creatieve, liefdevolle aard en omdat God met alles verbonden is. Door de wereld te scheppen drukte God iets over zichzelf uit: hij wil alles omarmen dat zijn beeld in zich draagt en hij wil met alles en iedereen communiceren.

De bedoeling van Genesis is niet: een wetenschappelijk verantwoord verslag van het ontstaan van het heelal te geven. Als christenen over dit soort zaken in discussie gaan met wetenschappers is dat zinloos, want het boek Genesis was niet bedoeld om een dergelijke discussie te voeren. Wie bedenkt dat de meeste christenen nog niet eens zo lang geleden dachten dat de aarde het middelpunt van alles was en dat alle hemellichamen om de aarde draaiden, zal inzien dat een 'strijd tegen de wetenschap' de plank mis slaat. Tegenwoordig weten we gelukkig beter en het is juist goed dat christenen leren van de wetenschap.

Genesis leert ons dat het heelal voortkwam uit de aard en wil van God. De wijze waarop God uitdrukking gaf aan zijn wil wordt bestudeerd door wetenschappen als natuurkunde, scheikunde en biologie, ook al hebben de beoefenaars daarvan God soms uit het oog verloren. Maar beide verhalen - die van Genesis en die van de wetenschap - helpen ons om Gods schepping beter te begrijpen. Genesis vertelt ons welke God wij moeten aanbidden terwijl de wetenschap dankzij eigenschappen als nieuwsgierigheid en intelligentie die God ons heeft toebedeeld, steeds meer aanwijzingen vindt wat betreft de wijze waarop God te werk gaat.

Genesis 1:26

Waarom is het belangrijk dat God de mens als zijn evenbeeld schiep?

Mensen zijn geen kopie van God, maar we komen wat sommige eigenschappen betreft wel overeen met God. God weet alles en is machtig, overal aanwezig, volkomen goed, heilig en vol liefde. Wij niet, maar net als God kunnen we nadenken, gevoelens ervaren, elkaar iets vertellen en kennen we ethiek en spiritualiteit. We hebben onze waardigheid en ons doel geeft zin aan ons leven. Tenslotte kunnen we ook relaties met elkaar hebben.
 
Hoe werden de mensen geschapen?

De Bijbel vertelt het verhaal van Adam en Eva als voorouders van alle mensen. De wetenschap vertelt daar een heel ander verhaal over, namelijk dat van de evolutie van de mens uit lagere organismen en uiteindelijk vanuit een enkele cel. Wat een enorm verschil! Er is dan ook veel strijd geleverd over de vraag welke van deze twee verklaringen de juiste is. De christenen werden vaak in de verdediging gedrukt. Het Bijbelverhaal lijkt dan ook helemaal geen verband te houden met de werkelijke wereld en wordt ook niet door de wetenschap gesteund. Sommige christenen stellen met klem dat de integriteit van Gods Woord op het spel staat als we zouden ontkennen dat Adam en Eva echt hebben bestaan. Dit is namelijk belangrijk zowel voor het Oude als het Nieuwe Testament (waar Adam als prototype voor alle mensen optreedt in het verhaal van onze verlossing in Romeinen 5:14).

Een groep theologen die tegelijk wetenschapper zijn (deze stroming kennen we als 'scheppingswetenschap') heeft gezocht naar wetenschappelijke grondslagen voor het verhaal over Adam en Eva in Genesis. Zij zoeken naar bewijs dat aantoont dat de aarde veel minder oud is dan de meeste andere wetenschappers menen, dus dat de leeftijd van de aarde overeenstemt met wat we kunnen achterhalen uit de afstammingslijsten in de Bijbel. Zij stellen dat geen enkele genetische ontwikkeling is voorafgegaan aan de schepping van Adam en Eva. Anderen gaan uit van de 'intelligent design'-theorie die stelt dat de schepping zo complex is dat deze door een intelligente schepper moet zijn ontstaan.

Aan de andere kant van het spectrum aan meningen staan we ...

Recensie

door Tsenne Kikke
'500 vragen aan de Bijbel' is een echte aanrader voor elke beginneling die een grondige studie van de Bijbel wenst te maken. Het is een dik boek met soms verwarrende passages. Veel hoofdpersonen deden dingen, die wij in de 21ste eeuw uiterst vreemd vinden. Maar ze stellen de lezer in staat om op een zelfstandige manier over de dingen na te denken.
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht