ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Fysica in een notendop

Maarten Franssen

Fysica in een notendop Type: Paperback
Uitgever: Bert Bakker
Gewicht: 239 gram
Aantal Pagina's: 190
ISBN: 90-351-2860-5
ISBN-13: 978-90-351-2860-6
Categorie: Exacte Wetenschappen
Richtprijs: € 9,95

Korte Inhoud


De fysica vormt de basis van alle natuurwetenschappen. Haar terrein omvat zowel de meest banale verschijnselen uit het dagelijks leven als de formules die de sleutel tot de structuur van het heelal bieden. Zonder een basiskennis van de fysica is elk begrip van de wereld waarin het menselijk bestaan zich voltrekt onmogelijk.
Fysica in een notendop biedt een overzicht van de belangrijkste resultaten van de moderne natuurkunde, beginnend met de eenvoudigste mechanica en eindigend met relativiteitstheorie, chaostheorie en kwantumfysica. De hoofdtekst is zoveel mogelijk vrij van formules gehouden; in aparte kaders worden gedetailleerde uitwerkingen van belangrijke verschijnselen gegeven.

Uittreksel


Blz. 7: Als een van de weinige talen kent Nederlands eigen woorden voor de natuurwetenschappelijke disciplines: wiskunde, meetkunde, rekenkunde, natuurkunde, scheikunde. Dit is voor een belangrijk deel te danken aan Simon Stevin, die niet alleen de eerste Nederlandse natuurwetenschapper in de moderne zin van het worrd was, maar ook op Europese schaal een pionier. Eerder nog dan de beroemde Galileo Galilei schreef hij over natuurwetenschappelijke kwesties in de landstaal in plaats van in het Latijn, de taal waarin gedurende de voorafgaande eeuwen de opinies uit de klassieke oudheid waren overgeleverd. In zijn 'Wisconstighe gedaghtenissen' (1568) betoogde Stevin dat de Nederlandse volkstaal uitmuntend geschikt was om de natuurwetenschappelijke kennis in uit te drukken, minstens zo geschikt als het Latijn. DE woorden wiskunde - bij Stevin nog wiskunst - meetkunde en rekenkunde zijn met zekerheid door Stevin bedacht. De woorden natuurkunde en scheikunde zijn van later datum, maar zeker nog in de zeventiende eeuw gevormd.

Recensie

door Tsenne Kikke
Over de auteur: Maarten Franssen studeerde theoretische natuurkunde in Amsterdam. Hij is momenteel universitair hoofddocent bij de sectie Filosofie van de Technische Universiteit Delft. Hij heeft een eigen website, namelijk: http://www.tbm.tudelft.nl/webstaf/maartenf
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht