ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Een korte geschiedenis van de tijd

Originele titel: A briefer history of time

Stephen Hawking & Leonard Mlodinov

Een korte geschiedenis van de tijd Type: Paperback
Uitgever: Bert Bakker
Gewicht: 465 gram
Aantal Pagina's: 213
ISBN: 90-351-2754-4
ISBN-13: 978-90-351-2754-8
Categorie: Astronomie
Richtprijs: € 12,95

Korte Inhoud


De plaats die wij mensen innemen in de enorme kosmos kan soms ronduit onbeduidend aanvoelen. Daarom proberen we er iets van te begrijpen en onze plaats daarin te duiden.

De afstand van de planeten en de sterren tot de aarde is moeilijk voor te stellen. De oude chinezen bouwden stenen torens om de sterren van dichterbij te kunnen bekijken. Een natuurlijke reaties als je bedenkt dat wij geen ervaring hebben met de enorme afstanden in de ruimte.

Inmiddels hebben we door mathematische en technologische kennis een enorme schat aan informatie over het heelal, maar wat weten we nu echt? Waar komt het universum vandaan en gaat het ergens heen? Wat is de aard van het begrip tijd? En kunnen we ook terug in de tijd?

In 1988 gaf Uitgeverij Bert Bakker het zeer succesvolle ‘Het Heelal’ uit, met Stephen Hawkings ideeën over de oorsprong van het heelal. In ‘Een korte geschiedenis van de tijd’ heeft Hawking samen met journalist Leonard Mlodinov de inhoud van dat boek geactualiseerd en voor een nog breder publiek toegankelijk gemaakt. In korte hoofdstukken, voorzien van prachtige illustraties, wordt het ontstaan van het heelal voor niet-wetenschappers op een aansprekende manier aanschouwelijk gemaakt.

Uittreksel


Blz. 8: We hebben tevens van de gelegenheid gebruikgemaakt om het boek aan de laatste stand van het onderzoek aan te passen en zo konden de jongste ontwikkelingen op het gebied van theorie en waarneming besproken worden. ‘Een korte geschiedenis van de tijd’ doet verslag van de vooruitgang die de afgelopen tijd werd geboekt bij het zoeken naar een volledige theorie die alle natuurkrachten verenigt. Bijzondere aandacht wordt daarbij besteedt aan de ontwikkelingen in de snaartheorie en de dualiteiten of overeenkomsten tussen ogenschijnlijk verschillende natuurkundige theorieën die erop duiden dat er een verenigde theorie voor de natuurkunde bestaat. Op het gebied van de waarneming gaat het boek in op belangrijke nieuwe observaties, zoals die van de satelliet COBE, die de kosmische achtergrondstraling meet en die van de Hubble-ruimtetelescoop.

Ongeveer veertig jaar geleden zei Richard Feynman: ‘We hebben het geluk te leven in een tijd waarin nog ontdekkingen worden gedaan. Het is net als met de ontdekking van Amerika – dat kan maar één keer gebeuren. In dit tijdperk waarin wij leven ontdekken we de elementaire wetten van de natuur.’ Op dit moment bevinden we ons dichter dan ooit bij een volledig begrip van het wezen van het heelal. Met het schrijven van dit boek hopen we u te laten delen in de spanning die deze ontdekkingen met zich meebrengen, en een beeld te geven van de nieuwe aanblik van de werkelijkheid die door deze ontdekkingenvormen aanneemt.

Recensie

door Tsenne Kikke
Als je geen interesse stelt in kwantumechanica, of in de relativiteitstheorie, noch in de snaartheorie, en dergelijke, hoef je je dit prachtboek natuurlijk niet aan te schaffen. Ondanks de 'simpliciteit' is het hier en daar toch wat moeilijk om het allemaal te begrijpen. Weet, dat het reeds eerder is verschenen, maar toen was het nog minder duidelijk dan deze uitgave. Noteer de Engelse titel '€˜A briefer history of Time'€™. De vorige uitgave droeg als titel: '€˜A brief history of time'€™. De wezenlijke inhoud van het oorspronkelijke boek is bewaard gebleven en op sommige punten iets meer uitgebreid, terwijl er tegelijkertijd op gelet werd dat het geheel niet té lang werd en begrijpelijk bleef. Sommige details zijn weggelaten, maar daarentegen dringen de vragen die in deze versie worden opgeworpen nog dieper door tot de kern van de materie.

Thema'€™s, die naast de reeds vermelde, onder andere behandeld worden, zijn: de oerknal, zwarte gaten, wormgaten, het onzekerheidsprincipe, gebogen ruimte, zwaartekracht, het Dopplereffect, meerdere dimensies, ruimtetijdreizen, donkere materie, en tenslotte: een voorstel over het idee over de mogelijke unificatie van de natuurkunde. Bovendien is het boek prachtig geïllustreerd, met foto'€™s, waarin Stephen Hawking meestal zelf poseert.
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht