ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Op de vlucht voor eerwraak

Originele titel: Scheherazades Tochter

Ayse

Op de vlucht voor eerwraak Type: Paperback
Uitgever: De Kern
Gewicht: Onbekend
Aantal Pagina's: 224
ISBN: 90-325-0996-9
ISBN-13: 978-90-325-0996-5
Categorie: Biografie
Richtprijs: € 13,5

Korte Inhoud


Ayse is een moderne, jonge vrouw van eenentwintig, hip gekleed en altijd met haar mobiel binnen handbereik. Maar wanneer ze over straat loopt, kijkt Ayse voortdurend om zich heen, uit angst voor haar leven. Ze leeft ondergedoken, omdat ze wordt achtervolgd door haar ouders, die wraak op haar hebben gezworen: de oude, Jezidische traditie schrijft voor dat Ayse moet trouwen met een Jezidi. Op haar twaalfde werd ze al verkocht aan haar neef Hassan; met hem was ze voorbestemd te trouwen, maar Ayse is verliefd op de Duitse Oliver.
Vlak voor haar geplande huwelijk ziet ze maar één uitweg: vluchten. Ze kan zich niet overgeven aan een gedwongen huwelijk en kiest voor haar liefde voor Oliver. Maar daarmee is de eer van de familie aangetast en gezichtsverlies behoort, zelfs in het moderne westen, niet tot de mogelijkheden...

Met Op de vlucht voor eerwraak geeft Ayse een onthutsend beeld van haar lot en de zware druk van eeuwenoude tradities, die soms de dood tot gevolg hebben. Het verhaal werd opgetekend door Isabella Kroth.

Uittreksel


Blz. 156: Ik blijf passief staan en wacht af. Mijn vader komt naar me toe. Als hij voor mij staat, haalt hij uit. Zijn hand raakt me met een onwaarschijnlijke kracht. Ik ga tegen de grond, maar krabbel meteen weer overeind.

Oliver wil me helpen. Osman, die nu ook naar ons toe is gekomen, grijpt hem vast.

Met bevende stem zegt mijn vader: "Slet! Wat doe je je familie aan?" Zijn woorden doen me pijn, maar hij is nog lang niet klaar. "Hoe kun je zo goedkoop je eer vergooien?" Hij werpt een minachtende blik naar Oliver die vergeefs probeert zich uit Osmans greep los te worstelen.

"Ik houd van Oliver!" roep ik wanhopig. "Laat me toch eindelijk mijn eigen leven leiden, zoals ik dat wil!"

Angstig kijk ik naar mijn vriend. Hij mag geen getuige zijn van wat er straks kan gaan gebeuren. â"Laat Oliver gaan, dan zal ik met jullie praten," smeek ik mijn vader vertwijfeld.

"Hij is hier uit eigen vrije wil," antwoordt mijn vader op kille toon. "Er wordt niet onderhandeld. Je gaat gewoon met ons mee. Daar is geen discussie over mogelijk."

"Ga nou weg, alsjeblieft!" roep ik tegen Oliver.

Hij schudt zijn hoofd, bijna onmerkbaar. Ik laat je niet alleen, wil hij me duidelijk maken.

"Weg! Ga weg, verdomme!" roep ik tegen hem. Hij mag niet zien hoe ik door mijn eigen vader in elkaar word geslagen.

Nu bemoeit Ali zich ermee. "Houd toch je smoel, smerige hoer!" brult hij tegen me en hij sleurt me aan mijn haren tegen de grond. Jammerend zak ik op mijn knieën. Met al zijn kracht ramt hij de spitse neus van zijn laars in mijn buik. Ik hap naar adem.

"Ik ga niet met jullie mee," weet ik met moeite uit te brengen.

Recensie

door Tsenne Kikke
Geef dit boek aan honderd personen en je krijgt honderd verschillende meningen. De ene wordt erdoor beroerd, de andere zal koud en onverschillig reageren '€“ en, tussen deze twee polen van zwart en wit bevinden er zich miljoenen tinten van grijs. De hoofdvraag is: '€˜heeft het lezen van dit boek mij ietwat verrijkt? Ben ik iets nieuws aan de weet gekomen?'€™ Om eerlijk te zijn: het heeft me beroerd, maar niet verrijkt. We weten allemaal dat er nog vele wantoestanden in de wereld heersen, en dat is een spijtige zaak, een zeer spijtige. Ook in het voorwoord van Ayaan Hirsi Ali lezen we o.a.:

Het gemiddelde moslimmeisje in Europa leeft in angst.
Angst voor een pak slaag.
Angst vernederd te worden.
Angst mee te gaan met haar ouders naar hun geboorteland voor het geval ze haar daar achterlaten.
Angst om vermoord te worden.
Angst om uitgehuwelijkt te worden.
Bang voor haar eerste huwelijksnacht omdat ze misschien geen maagd is en bang voor wat daarop volgt.
Bang... Bang... Bang...

Maar zo verwijs ik ook naar andere boeken, waaronder 'Mijn woestijn' van Waris Diries, een opmerkelijk verhaal: als nomadendochter werd zij in de Somalische woestijn op traditionele wijze besneden. Jarenlang zweeg zij hierover, uit schaamte en onmacht, maar tegenwoordig trekt Dirie als speciaal VN-ambassadeur ten strijde tegen de nog altijd wijdverspreide genitale verminking van vrouwen. Daarnaast hebben we, bijvoorbeeld, 'Strijden voor mijn land' van Senait Mehari, dat vooral het onderwerp 'kindsoldaten' behandelt.

Ik geef toe... er is nog zoveel onrechtvaardigheid in deze wereld en elk boek kan ons uit onze onwetendheid halen.

Koop dit boek bij


Bestellen
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2023 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht