ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Avonturen in modern China

Hans Moleman

Avonturen in modern China Type: Paperback
Uitgever: Meulenhoff
Gewicht: 315 gram
Aantal Pagina's: 204
ISBN: 90-290-7695-X
ISBN-13: 978-90-290-7695-1
Categorie: Regionale cultuur
Richtprijs: € 11

Korte Inhoud


De reus is ontwaakt. Na jaren van isolement is China hard op weg een supermacht te worden, met een bevolking die in rap tempo rijker wordt dan ooit tevoren. In de eenentwintigste eeuw ligt het kloppend hart van de wereldeconomie niet langer in Londen, Frankfurt of New York, maar in Peking en Shanghai.

Wat doet deze stormachtige ontwikkeling met China, met de Chinezen en met de rest van de wereld? In boeiende reportages en in gesprekken met Chinezen ontrafelt Volkskrant-correspondent Hans Moleman de stemming in de huidige Chinese samenleving.

Uittreksel


Blz. 48: Wie de even smerige als welvarende delta verlaat, belandt meteen in een van de armste delen van China: de provincie Anhui. Anhui is ruim 3,3 keer zo groot als Nederland en telt 64 miljoen mensen die merendeels niet meer verdienen dan een paar duizend renminbi - rond de tweehonderd euro - per jaar. Daarmee behoren ze volgens de VN-definitie tot de armsten ter wereld.

Het zijn mensen als boer Pan en zijn vrouw. Maar wat is arm? ‘Ik heb weinig geld vergeleken met de mensen in de grote stad,’ zegt de vijftigjarige boer bedachtzaam. ‘Maar we kunnen voor onszelf zorgen. We hebben geen honger en het leven in ons dorp is de laatste jaren alleen maar beter geworden.’

Pan Xian Long en Zhi Shun mogen weinig verdienen, ze zijn relatief goed af: ze hebben een paar hectare akkers waarop ze koolzaad en rijst verbouwen, een roedel eenden en kippen, een moestuin waar ze al hun eten uit halen en een varken dat vetgemest wordt voor de jaarlijkse feestdagen. Zoals de meeste Chinese kleine boeren ploeteren ze de hele dag op hun landje. De oogst brengen ze naar de staatswinkel van het district Zhangzhan. Zo verdienden de Pans vorig jaar bijna tweehonderd euro. ‘Het is beter dan een paar jaar geleden. De prijs voor koolzaadolie en van rijst is met ongeveer een derde omhooggegaan en de regering heeft op het platteland de belastingen verlaagd. We hoeven dit jaar voor het eerst helemaal geen belasting meer te betalen.’ Die belastingmeevaller scheelt omgerekend dertig euro. Dat is veel op een jaarloon van een paar honderd euro.

Recensie

door Tsenne Kikke
Als je je in deze maatschappij ongelukkig voelt, of als je denkt dat het leven je onrechtvaardig behandelt, moet je dit boekje lezen. Hoe meer je er in leest, hoe beter je je bij elke bladzijde voelt. Blij, dat je in België woont en niet in een land van meer dan een miljard inwoners waarvan het merendeel amper honderd euro per maand verdient, sommigen slechts 200 euro per jaar. Ik nodig elke zakenman, die zaken met China wenst te doen, dit boekje aan te schaffen. 'Echt interessant!', is geen loze uitroep. Het leest vlot, het is in korte hoofdstukjes verdeelt en elk afzonderlijk artikel, dat telkenmale een ander onderwerp behandelt, beslaat slechts enkele bladzijden.
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht