ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Portugal reisleesboek

Originele titel: Gebrauchsanweisiung für Portugal

Eckhart Nickel

Portugal reisleesboek Type: Hardcover
Uitgever: Het Spectrum
Gewicht: 180 gram
Aantal Pagina's: 127
ISBN: 90-274-9988-8
ISBN-13: 978-90-274-9988-2
Categorie: Reisgidsen
Richtprijs: € 13,95

Korte Inhoud


Portugal is een sprookjesland. De helden zijn hier groter dan in welk ander land ook, de treurigheid dieper, de hartstocht vuriger. En zoals bij elk sprookje is ook hier sprake van onopgeloste mysteries: wat is precies het niet te vertalen ‘saudade’, en welke taal spreken de mompelende Portugezen nu echt?

Eckhart Nickel spoort de geheimen van de Portugezen op en vertelt u in dit Reisleesboek Portugal alles over deze liefhebbers van stokvis en port, van fado en voetbal.

Uittreksel


Blz. 28: Als het om de vraag gaat welk vervoermiddel in het binnenland het best gebruikt kan worden, is goede raad geboden. Zij die op eigen gelegenheid reizen, zullen met het oog op de flexibiliteit automatisch geneigd zijn een auto te huren. Doodsverachting kan deze mensen niet ontzegd worden. Het gedrag van de Portugezen in het verkeer staat namelijk in schril contrast met hun verder zo vreedzame gedrag. Soms krijg je de indruk dat alle agressiviteit, alle minderwaardigheidsgevoelens en een vlaag van verstandsverbijstering, opgeroepen door het pijnlijke verlies van Portugals grootheid, in het verkeer een uitlaatklep zoeken en ook vinden. Wie zoekt naar vergelijkingsmateriaal, kan het zich best ongeveer zo voorstellen: de algemene gemoedsgesteldheid is Italiaans, denk aan Rome na een door de Azurri verloren finale van het wereldkampioenschap voetballen. Daarbij komt dan het rijgedrag van de Duitsers, oftewel: met 120 kilometer per uur door de bebouwde kom scheuren. In de steden heerst bovendien een verkeersdrukte zoals Parijs op quatorze juilliet. En als je al deze elementen naar Caïro of Bombay verplaatst, kun je je een voorstelling maken van de lang vergeten autotypen die nog over de Portugese wegen rijden en in wat voor opmerkelijke staat ze verkeren.

Kortom, met het verkeer is het als met het leven: wie eraan deelneemt, loopt ook de kans erin om te komen, op meer of minder vredige wijze.

Recensie

door Tsenne Kikke
Dit boekje is nu iets totaal anders dan de gewone reisboeken. '€˜Anders'€™ is misschien het verkeerde woord, '€˜aanvullend'€™ is beter. Als je van plan bent om eens naar Portugal te reizen, dan is de inhoud van dit reisverhaal écht interessant. Zoals je uit het bovenvermeld uittreksel kunt uitmaken, is het een eerlijke weergave van de '€˜Portugese werkelijkheid'€™. 127 pagina's, zonder enige illustratie, maar boordevol interessante informatie over Portugal.
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2023 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht