ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Ondergang

Originele titel: Collapse

Jared Diamond

Ondergang Type: Hardcover
Uitgever: Het Spectrum
Gewicht: 1345 gram
Aantal Pagina's: 702
ISBN: 90-274-9863-6
ISBN-13: 978-90-274-9863-2
Categorie: Oude Beschavingen
Richtprijs: € 35,75

Korte Inhoud


'Waarom zijn sommige beschavingen verdwenen en hoe kan de onze haar ondergang voorkomen?' is in dit werk de hoofdvraag. De monumentale relicten van verdwenen beschavingen oefenen op de meesten van ons een sterke aantrekkingskracht uit. Als kind al ervaren we een onbestemde fascinatie bij het zien van een afbeelding van zo'n overblijfsel. Als volwassene besluiten we ze tijdens de vakantie in het echt te gaan bekijken. We voelen ons aangetrokken tot de verbluffende en mysterieuze schoonheid van deze grootse erfgoederen. De afmetingen van de gebouwen getuigen van de rijkdom en macht van hun bouwers. De bouwers zijn verdwenen, de bouwwerken die zij met zo veel inspanning oprichtten, zijn gebleven. Hoe konden de ooit zo machtige beschavingen ineenstorten? Wat was het lot van de mensen? Trokken ze weg of stierven ze een afschuwelijke dood? Achter deze vragen knaagt een andere, beklemmender vraag: wacht ook onze welvarende beschaving een dergelijk lot? Zullen er op een dag toeristen verwonderd staan te staren naar de roestige casco's van New Yorkse wolkenkrabbers, net zoals wij nu staan te kijken naar de overwoekerde ruïnes van de Mayasteden?

In dit lijvig werk ontwikkelt Jared Diamond een allesomvattende theorie over de rol van het milieu bij het verdwijnen van beschavingen. Aan de hand van boeiende historische beschrijvingen van voorbije beschavingen, zoals die van de Polynesiërs, Maya's en Vikingen, analyseert hij de oorzaken van hun ineenstorting. Aantasting van het milieu, klimaatswijzigingen, snelle bevolkingsgroei, geïmporteerde ziekten en verkeerde politieke beslissingen vormden overal de belangrijkste factoren voor de ondergang, maar sommige samenlevingen vormden een oplossing en bleven wel bestaan. Volgens Diamond staan ook wij nu voor belangrijke beslissingen die een 'ecologische zelfmoord' kunnen voorkomen of juist veroorzaken.

Uittreksel


Inhoud, een kort overzicht:

Voorwoord: een verhaal over twee Amerikaanse boerderijen.
1. Onder de hoge hemel van Montana: mijnbouw, bossen, bodem, water.
2. Schemering over Paaseiland: het mysterie van de steengroeven.
3. De eilanden Pitcairn en hun buren.
4. De ondergang van de Maya's.
5. De bloeiperiode van Groenland van de Vikingen.
6. Het hoogland van Nieuw-Guinea, Tikopia, Tokugawa.
7. De volkerenmoord in Rwanda.
8. De Dominicaanse Republiek en Haïti.
9. China, een reus op lemen voeten.
10. De exploitatie van Australië.
11. Waarom nemen sommige beschavingen rampzalige beslissingen?
12. Het huidige bedrijfsleven en het milieu.
13. De wereld als polder: Kretologie, het leven in Los Angeles, als we geen oplossing bedenken...

Recensie

door Tsenne Kikke
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht