ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Het aanzien van 2006

Diverse auteurs

Het aanzien van 2006 Type: Hardcover
Uitgever: Het Spectrum
Gewicht: Onbekend
Aantal Pagina's: 192
ISBN: 90-274-3424-7
ISBN-13: 978-90-274-3424-1
Categorie: Actueel & Human Interest
Richtprijs: € 15,95

Korte Inhoud


Het aanzien van 2006 brengt de belangrijkste nieuwsfeiten van het jaar, voorzien van de beste nieuwsfoto`s uit binnen- en buitenland. Zoals gebruikelijk komen zowel wereldschokkende gebeurtenissen aan de orde, maar ook het regionale nieuws vindt in dit jaaroverzicht een plekje.

Een kijkboek, waarin gebeurtenissen uit het afgelopen jaar, zowel belangrijke als minder belangrijke, de revue passeren. Het geheel is chronologisch op maand ingedeeld; elk onderwerp krijgt een bladzijde. Informatieve en prettig leesbare teksten ondersteunen de foto's, alle in kleur. Verder lijsten van prijswinnaars op het gebied van kunst en wetenschap, van records en van belangrijke sportuitslagen. Bovendien een alfabetisch overzicht van beroemde personen die gedurende het betreffende jaar zijn overleden. Uitvoerig register op personen en onderwerpen. Aantrekkelijk vormgegeven omslag.

Uittreksel


Blz. 5: Woord vooraf

PARADIJS: Wetenschappers troffen op Papoea-Nieuw-Guinea een vermoedelijk nog nooit door mensen betreden stuk natuur aan. Ze zagen er kleurrijke, uitgestorven gewaande vogels en bloemen. De ontdekkers spraken vol ontzag over de schoonheid van dit 'paradijs op aarde'. Meteen vroegen velen zich vertwijfeld af hoe lang het zou duren voordat dit ongerepte natuurschoon door menselijk ingrijpen zou zijn verpest. Voorlopig was het gebied moeilijk bereikbaar, maar toch.

ONSCHULDIG: Het is namelijk maar al te duidelijk dat veel mensen geen raad weten met wereldse 'paradijzen'. Godsdienstwaanzinnigen lijken zelfs liever een hel op aarde te willen creëren. In Irak worden vrijwel dagelijks uit naam van de religie bommen tot ontploffing gebracht en is het dodental niet meer bij te houden. De geheime diensten van Groot-Brittannië, Denemarken, Duitsland en België wisten bloedige aanslagen te verijdelen, maar de intentie van de terroristen was duidelijk: zoveel mogelijk onschuldige slachtoffers maken.

Ook in Nederland lagen hel en verdoemenis op de loer als we de Hofstadgroep mogen geloven. In beleefd maar kreupel Nederlands stond in een (nooit gepubliceerde) open brief aan 'het ongelovige volk van Nederland' te lezen: 'U bent overal doelwit geworden: in de tram, bus, trein, winkelcentrum. Het leven zal voor u in een hel veranderen'.

KINDEREN: Niet alleen godsdienstfanatici richten schade aan. Ook 'gewone' gekken maken het leven voor anderen tot een verschrikking. In onder meer Brussel, Antwerpen, Luik, Rotterdam, Hoogerheide en zelfs in Paradise(!), Pennsylvania werden weerloze jonge mensen, kinderen vaak nog, zonder reden koelbloedig vermoord en werd het leven van hun ouders, familieleden en vrienden een hel.

GEDRAG: Mensen bedreigen niet alleen elkaars leven, ze bedreigen ook het leven op aarde zelf. Het weer is danig in de war: dan weer te heet, dan weer te nat. IJskappen smelten in versneld tempo. Een klimaatsverandering met dramatische gevolgen lijkt aanstaande, al doen mensen als de vroegere Amerikaanse vice-president Al Gore met lezingen en films nog zo hun best de wereld tot een gedragsverandering te bewegen. Maar met de zich snel ontwikkelende economieën van China en India in gedachten, en het daarmee gepaard gaande toenemende energieverbruik en dito vervuiling, moet gevreesd worden dat het proces van opwarming van de aarde niet meer te stuiten valt. Al mogen we de moed niet opgeven en met Gore hopen dat het nog niet te laat is.

HOUVAST: Hoe in deze verwarrende wereld onze weg te vinden? Dat is niet eenvoudig. Het verleden is slecht gekend en biedt daardoor weinig houvast. Een historische canon zal daar weinig bij helpen. Toch zijn er nog zekerheden: zo is er ook dit jaar weer een Aanzien. Daarin zijn de belangrijkste, opvallendste nieuwsfeiten van 2006 op een (chronologisch) rijtje gezet, voorzien van de mooiste persfoto's. Met niet alleen kommer en kwel, maar ook bemoedigende zaken als voetbalwedstrijden om de integratie te bevorderen en concerten tegen racisme, sportieve successen, ontdekkingen in het heelal, bijzondere nieuwe musea, paarden die gered worden, enzovoort. Zodat we toch hoop kunnen blijven houden op een betere wereld, een klein beetje paradijs op een leefbare aarde.

Han van Bree

Recensie

door Tsenne Kikke
'Het aanzien van' is niets nieuws, deze reeks bestaat al sinds 1962 dus dit is de 44ste editie: 2006. Met 44 jaar ervaring kennen ze het klappen van de zweep al wel en zo krijg je een duidelijk boek, ongeveer 15 pagina's per maand met zeer boeiende journalistieke stukken over de belangrijkste nieuwsfeiten van 2006. Deze stukken zijn telkens een bladzijde groot (ongeveer helft tekst en helft foto) en doen qua schrijfstijl wat denken aan "Knack". Zo wordt het nieuwsfeit tegen een achtergrond geplaatst om de situatie duidelijker te schetsen en wordt er waar nodig nog een kleine voor- en/of nageschiedenis gegeven, of wordt er verwezen naar een ander artikel in het boek.

Zeker een speciale vermelding mag wel gegeven worden voor de excellente foto's bij elk van deze stukken. "Het aanzien van" beschikt duidelijk over een zeer degelijk fotobestand want de afbeeldingen in dit boek alleen al maken het interessant.

Onderaan de bladzijden loopt een tijdlijn door waar nog meer belangrijke nieuwsfeiten uit binnen- en buitenland op vermeld staan.

Een boek als dit is niet gemaakt om van voor tot achter uit te lezen, dit is eerder een naslagwerk waar je doorbladerd om je geheugen op te frissen. Een ideaal boek voor de quizzers onder ons.
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2023 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht