ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Vietnam

Diverse auteurs

Vietnam Type: Paperback
Uitgever: Het Spectrum
Gewicht: Onbekend
Aantal Pagina's: 262
ISBN: 90-274-2252-4
ISBN-13: 978-90-274-2252-1
Categorie: Reisgidsen
Richtprijs: € 13,5

Korte Inhoud


De hoofdstad Hanoi, de karstrotsen aan de wereldberoemde baai van Ha Long, de Chinees aandoende binnenstad van Hoi An, het sfeervolle duinenstrand van Mui Ne, de bergvolkeren rond Sa Pa, de bruisende wereldstad Saigon en de drijvende markten in de Mekong-delta vormen in het betoverende landschap tussen bergen en droomstranden de grote attracties. GESCHIEDENIS Op grond van de duizendjarige Chinese heerschappij onderscheidt Vietnam zich in Zuidoost-Azië van zijn buurlanden, die allemaal onder Indische invloed stonden. Nog steeds zijn confucianisme en voorouderverering kenmerkende culturele elementen. De koloniale oorlogen in de 20ste eeuw hebben zware littekens achtergelaten.

PRAKTISCHE TIPS: Vietnam heeft zich ontwikkeld tot een populair vakantieland met een goede toeristische infrastructuur. Uitgebreide informatie over reizen naar en door Vietnam vindt u achter in het boek. Naast gegevens over klimaat, beste reistijd, Vietnamese keuken en gezondheidszorg is er een uitvoerige lijst van accommodaties.

Uittreksel


Blz. 13: Kinh, bewoners van de vlakte, noemen de Vietnamezen zich. Ze behoren tot de Austronesische volken die in het Neolithicum uit Zuid –Siberië naar Yunnan (Zuid-China) kwamen. Ze volgden de grote rivieren en vestigenden zich op het Zuidoost-Aziatische vasteland en de eilanden. Er volgde een emigratiegolf van mongolide en sinide volken die zich vestigden in het noorden van Vietnam. Chinese emigranten houden zich afzijdig en de Kinh noemden hen ‘Hoa’. Tijdens hun trek naar het zuiden kwamen de Vietnamezen in contact met de Cham en Khmer. Tegenwoordig verschillen de bewoners in het noorden en zuiden van het land enigszins van elkaar.

Ten gevolge van grootscheepse verhuizingen en verschuivingen binnen de bevolking zijn deze verschillen in de loop van de afgelopen decennia vervaagd, met name in de steden. De plattelandsbevolking in het noorden van Vietnam heeft een meer uitgesproken mongolide voorkomen. Kenmerkend zijn hoge markante jukbeenderen, schuine donkere ogen, donker haar en een gele huidskleur. In het zuiden hebben de mensen meestal minder scherpe en rondere gelaatstrekken, de ogen zijn groter, het zwarte haar heeft vaak een roodachtige glans; wat betreft karakter lijken ze hier meer open en opgewekter.

De Vietnamezen verschillen van de Chinezen in hun Austronesische erfgoed, tradities zoals tatoeage van het lichaam, het vijlen en zwartmaken van de tanden, het genot van sirih, het koken van bamboevaten, totemisme, kleding, haardracht, bouwstijl, slaap- en eetgewoontes evenals religieuze ceremonies. Sommige tradities moesten al eeuwen geleden zwichten voor Chinese gebruiken of gingen in de moderne tijd verloren, andere worden tot op heden gecultiveerd.

In 1901 woonden nog maar 13 miljoen mensen in Vietnam; nu zijn er dat al circa 80 miljoen. Ongeveer de helft van de bevolking is jonger dan twintig. Dit brengt voor de overheid nagenoeg onoplosbare taken met zich mee met betrekking tot opleiding, werkgelegenheid en huisvesting.

Recensie

door Tsenne Kikke
Als je de kwaliteit kent van één boek uit deze reeks, dan ken je ze allen: prima verzorgd, boeiend geschreven en zéér informatief!
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht