ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Nieuw-Zeeland

Diverse auteurs

Nieuw-Zeeland Type: Paperback
Uitgever: Het Spectrum
Gewicht: Onbekend
Aantal Pagina's: 262
ISBN: 90-274-2250-8
ISBN-13: 978-90-274-2250-7
Categorie: Reisgidsen
Richtprijs: € 13,5

Korte Inhoud


'Reisbestemmingen De Nelles Gids Nieuw-Zeeland' brengt u de veelzijdigheid van het landschap en de grote attracties onder ogen: stranden in Northland, vulkanen bij Rotorua, het hengelparadijs Lake Taupo, de national parks met wandelwegen en walvissen bij Kaikoura. Mooie stranden vindt u aan de Golden Bay, bergklimmen kunt u in de Southern Alps, magie ervaart u in Christchurch en ook Wellington en Auckland hebben flair.

Geschiedenis: Captain Cook moest nog geboren worden toen lang voor de eerste blanke kolonisten reeds waaghalzige Maori de twee eilanden in de Pacific aandeden. Hoewel er verregaande assimilatie tussen de rassen heeft plaatsgevonden heeft de Maori-cultuur zich doorgezet, vooral in Rotorua, aan de East Cape, bij Mount Taranaki en in de officieuze hoofdstad Auckland.

Praktische tips: Achter in het boek vindt u alle informatie die u nodig heeft voor uw reis naar Nieuw-Zeeland, alsmede een lijst met accommodaties. Bovendien staan er na elk hoofdstuk tips voor restaurants, shopping, musea en excursies.

Uittreksel


Blz. 21: Na met hun lange zeewaardige kano's over onbekende wateren te hebben gezworven, ontdekten de Maori's zo'n duizend jaar geleden de twee eilanden in de Grote Oceaan die tegenwoordig samen Nieuw-Zeeland heten. De Maori's waren daarmee de eerste bewoners van het gebied dat zij nu nog altijd Aotearoa, het 'land van de lange witte wolk' noemen.

Ze hebben een eigen scheppingsverhaal dat zo begint: In het begin was er Te Kore, het niets. En uit Te Kore werd Te Poo, de nacht, geboren. In deze volkomen duisternis lag de hemelvader Rangi in de armen van Papa, moeder Aarde. Hun kinderen, de goden, kropen rond in de ruimte tussen hun lichamen. Zij verlangden naar de vrijheid en naar de wind die over bergtoppen en door dalen waait; ze verlangden naar het licht om hun bleke lichamen te verwarmen. "Wat kunnen wij doen?" riepen ze. "Wij hebben ruimte nodig om onze ingeklemde ledematen uit te strekken. Wij hebben licht en ruimte nodig." Toen verhief zich Tane Mahuta, de machtige god van de wouden, de vader van alle levende wezens die van licht en vrijheid houden. Tane stond daar zo lang een man zijn adem kan inhouden, rustig, bewegingloos en al zijn krachten verzamelend. Hij drukte zijn handen tegen het lichaam van zijn moeder en zette zijn voeten schrap tegen het lichaam van zijn vader. Toen strekte hij zijn rug en duwde tegen Rangi. De ouders hielden elkaar stevig omarmd. Maar Tane verzamelde al zijn krachten, tot de geweldige lichamen van aarde en hemel zich ten slotte scheidden. Rangi werd ver weg geslingerd, terwijl door de ruimte tussen hemel en aarde verschrikkelijke winden gierden. Zo werd Aotearoa geschapen."

Recensie

door Tsenne Kikke
Als je de kwaliteit kent van één boek uit deze reeks, dan ken je ze allen: prima verzorgd, boeiend geschreven en zéér informatief!
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2023 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht