ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Paddestoelen

Originele titel: Collins gems mushrooms

Patrick Harding

Paddestoelen Type: Hardcover
Uitgever: Het Spectrum
Gewicht: 165 gram
Aantal Pagina's: 255
ISBN: 90-274-2233-8
ISBN-13: 978-90-274-2233-0
Categorie: Natuur & tuinieren
Richtprijs: € 8,95

Korte Inhoud


En praktische gids waarin meer dan 250 verschillende paddenstoelensoorten worden besproken. Uitleg over welke soort wanneer te vinden is. Welke soorten zijn eetbaar en welke zijn juist giftig? Vierkleurendrukfoto's en illustraties bij elke soort.

Uittreksel


Blz. 3: Paddenstoelen behoren tot de schimmels of zwammen. Er zijn zo’n 3500 soorten in Nederland. Wat wij paddenstoelen noemen, zijn de vruchtlichamen, de ‘bloemen’, van de schimmels. Een schimmel is geen plant en heeft net als een dier een voedselbron nodig. Schimmels zijn saprofyten (afvalschimmels) die in dode planten of dieren leven of parasieten (woekerschimmels) die op of in levende organismen leven. Het opnemen van de voedingsstoffen gebeurt door de zwamvlok (mycelium), een netwerk van fijne, meestal witte celdraden (hyfen), die zich al groeiend vertakken.

De schimmels vermeerderen zich door sporen te vormen in de vruchtlichamen, de zichtbare paddenstoelen, die in dit boek beschreven worden. Een vruchtlichaam bestaat slechts een paar dagen voor het wegrot, maar het mycelium kan tientallen jaren leven. De sporen zijn kleine, meestal eencellige voortplantingsorganen. Zij worden gevormd aan de onderkant van de hoed, meestal op het oppervlak van dunne zogenoemde plaatjes of lamellen (bij plaatjeszwammen), in buisjes (buisjeszwammen), of op een betrekkelijk glad oppervlak (knots-, koraal- en trilzwammen).

Bij jonge exemplaren van sommige soorten plaatjeszwammen zijn de plaatjes bedekt met een vlies (velum partiale), dat scheurt bij het groeien en dan als een ring (manchet) om de steel blijft hangen. Een velum universale omhult bij bepaalde vormen de gehele jonge paddenstoel.

Recensie

door Tsenne Kikke
Een handig zakformaat miniboekje, dat je om deze reden tijdens jouw natuurwandelingen altijd bij de hand kunt hebben. Op elke bladzijde staan duidelijke foto'€™s afgedrukt, aangevuld met de meest belangrijke inlichtingen, waaronder de afmeting van de paddenstoel, of zwam; de beschrijving van de habitat, of natuurlijke leefomgeving; het seizoen dat je ze kunt aantreffen; info of de paddenstoel dan wel giftig of eetbaar is, en informatie over verwante soorten.
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2023 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht