ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Natasja's Dans

Originele titel: Natasha's dance

Orlando Figes

Natasja's Dans Type: Paperback
Uitgever: Het Spectrum
Gewicht: 1013 gram
Aantal Pagina's: 703
ISBN: 90-274-1500-5
ISBN-13: 978-90-274-1500-4
Categorie: Moderne Geschiedenis
Richtprijs: € 24,95

Korte Inhoud


'Natasja's Dans' is een grootse en toegankelijke geschiedschrijving van de gouden eeuw van de Russische cultuur (beeldende kunsten, muziek, literatuur en filosofie); van Poesjkin en Gogol in de jaren dertig van de 19de eeuw tot Pasternak en Sjostakovitsj in de jaren derig van de 20ste eeuw. In een samenleving waar geen vrijheid van meningsuiting bestond, vormde kunst het belangrijkste voertuig voor het uitdragen van politieke, filosofische en religieuze ideeën. In dit prachtboek onderzoekt Figes het unieke karakter van de Russische identiteit en cultuur.

Uittreksel


Blz. 303: In de Russische Kerk is de paasviering de belangrijkste dienst van het kerkelijk jaar, en tevens de mooiste. Zoals Gogol eens heeft opgemerkt, hebben de Russen zo veel belangstelling voor het paasfeest omdat hun geloof is gebaseerd op hoop. Kort voor middernacht steekt iedere gelovige een kaars aan, en onder begeleiding van het sotto voce gezang van het koor verlaat men de kerk in een processie met iconen en vlaggen. Er hangt een sfeer van gespannen afwachting, die plotseling tot ontlading komt wanneer het twaalf uur slaat. Dan gaan de deuren van de kerk open en verschijnt de priester om aan te kondigen: "Christus is verrezen!". De verzamelde menigte antwoordt: "Voorwaar, Hij is verrezen!". En dan, terwijl het koor het verrijzenislied zingt, begroet iedere gelovige een andere met een drievoudige kus en de woorden: "Christus is verrezen!". Dit was een moment dat mensen van alle standen in het hele land met elkaar deelden.

Recensie

door Tsenne Kikke
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht