ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Kwantum

Originele titel: Quantum

Manjit Kumar

Kwantum Type: Paperback
Uitgever: Ambo | Anthos
Gewicht: 705 gram
Aantal Pagina's: 476
ISBN: 90-263-2136-8
ISBN-13: 978-90-263-2136-8
Categorie: Relativiteit & Kwantummechanica
Richtprijs: € 37,99

Korte Inhoud


Zonder de ontdekking van de kwantumtheorie had de wereld zoals deze er nu uitziet nooit bestaan: onze computers, televisies en wasmachines zouden bijvoorbeeld niet werken. Kwantum is het eerste boek dat de dramatische geschiedenis van de kwantumtheorie - en daarmee het grootste intellectuele debat van de twintigste eeuw - voor een breed publiek beschrijft.

Centraal in 'Kwantum' staat de discussie tussen Niels Bohr en Albert Einstein die in 1927 in alle hevigheid ontbrandde. Bohr ging er vanuit dat de objectieve realiteit onkenbaar was. Einstein dacht dat er wel degelijk een wereld bestond die zich afspeelt buiten onze waarneming en dat het de taak van de natuurkunde was die wereld te ontdekken en begrijpen. Bohrs standpunt werd aanvankelijk algemeen geaccepteerd, maar Einstein werd - vijftig jaar na zijn dood - alsnog in het gelijk gesteld.

Behalve de grote maatschappelijke, politieke en filosofische veranderingen die de kwantumtheorie in de twintigste eeuw tot gevolgd had, vertelt 'Kwantum' ook het meeslepende verhaal van de strijd tussen twee complexe maar briljante geesten.

Uittreksel


Blz. 378: `Ik heb honderd keer zo veel nagedacht over de kwantumproblematiek als over de algemene relativiteitstheorie,' heeft Einstein eens toegegeven. Dat Bohr het bestaan van een objectieve werkelijkheid afwees in zijn poging te begrijpen wat de kwantummechanica hem over de atoomwereld vertelde, was voor Einstein een onmiskenbaar teken dat de theorie hooguit maar een deel van de hele waarheid bevatte. De Deen bleef erbij dat er geen kwantumwerkelijkheid is buiten wat er door een experiment, een waarneming, zichtbaar wordt gemaakt. `Ontegenzeggelijk is het logisch mogelijk daarin te geloven,' erkende Einstein, 'maar het druist zo tegen mijn wetenschappelijk instinct in, dat ik het niet kan nalaten naar een vollediger concept te zoeken'. Hij bleef 'geloven in de mogelijkheid een model van de werkelijkheid te geven dat gebeurtenissen zelf voorstelt, en niet alleen maar de kans dat ze plaatshebben'. Toch heeft hij Bohrs Kopenhaagse interpretatie uiteindelijk niet kunnen weerleggen. 'Over de relativiteitstheorie sprak hij afstandelijk, over de kwantumtheorie hartstochtelijk,' heeft Abraham Pais, die Einstein in Princeton had gekend, gememoreerd. `Het kwantum was zijn demon.'

`Ik denk dat ik gerust kan zeggen dat niemand de kwantummechanica snapt,' zei de beroemde Amerikaanse Nobelprijswinnaar Richard Feynman in 1965, tien jaar na Einsteins dood. Nu de Kopenhaagse interpretatie als kwantumorthodoxie zo onherroepelijk was als een pauselijk decreet uit Rome, namen de meeste fysici Feynmans raad gewoon ter harte. 'Blijf je, als het maar even kan, niet afvragen "maar hoe kan het zo zijn?" waarschuwde hij.' 'Niemand weet hoe het zo kan zijn.' Einstein heeft nooit gedacht dat het zo was, maar wat zou hij hebben gedacht van de stelling van Bell en de experimenten waaruit bleek dat die de noodklok over hem luidde?

Centraal in Einsteins fysica stond zijn rotsvaste geloof in een werkelijkheid die 'daarbuiten' bestaat, los van de vraag of ze al dan niet wordt waargenomen. 'Bestaat de maan alleen als je ernaar kijkt?' vroeg hij Abraham Pais in een poging duidelijk te maken hoe absurd het is er anders over te denken. De werkelijkheid die Einstein zich voorstelde had lokaliteit en werd beheerst door causale wetten die de natuurkundige moest ontdekken. 'Als je er niet meer van uitgaat dat wat er in verschillende gedeelten van de ruimte bestaat zijn eigen onafhankelijke, werkelijke bestaan heeft,' zei hij in 1948 tegen Max Born, 'zou ik gewoon niet weten wat de natuurkunde dan geacht wordt te beschrijven.' Einstein geloofde in realisme, causaliteit en lokaliteit. Als hij bereid zou zijn geweest er een van op te offeren, welke zou het dan zijn geweest?

`God dobbelt niet,' heeft Einstein dikwijls en gedenkwaardig gezegd.' Net als een hedendaagse reclameschrijver besefte hij de waarde van een onvergetelijk cliché. Het was zijn kordate afwijzing van de Kopenhaagse interpretatie en geen hoeksteen van zijn wetenschappelijke opvatting van de wereld. Dat was niet altijd duidelijk, zelfs niet voor iemand als Born, die hem bijna een halve eeuw heeft gekend. Het was Pauli die Born ten slotte uitlegde waar het bij Einsteins verzet tegen de kwantummechanica eigenlijk om draaide.

Toen Pauli in 1954 twee maanden in Princeton verbleef, gaf Einstein hem een conceptversie van een artikel van Born waarin het determinisme werd aangeroerd. Pauli las het en schreef zijn vroegere baas dat let begrip "determinisme" in Einsteins ogen niet zo fundamenteel is als het vaak wordt gevonden'. " Dat was iets wat Einstein hem in de loop der jaren 'vele malen nadrukkelijk' gezegd had. 'Einsteins uitgangspunt is niet "deterministisch" maar "realistisch",' legde Pauli uit, 'wat betekent dat hij een ander filosofisch vooroordeel heeft.' Met 'realistisch' bedoelde Pauli dat Einstein aannam dat bijvoorbeeld elektronen al bestaande kenmerken hebben nog voordat er een meting wordt verricht. Hij beschuldigde Born ervan 'een namaak Einstein voor uzelf te hebben opgericht, die u vervolgens met veel bombarie omver hebt gegooid'. Verrassend genoeg, gezien hun langdurige vriendschap, had Bom nooit helemaal begrepen dat wat Einstein dwarszat niet het dobbelen was, maar het feit dat in de Kopenhaagse interpretatie 'de voorstelling van een als los van de waarneming gedachte werkelijkheid wordt afgewezen'.

Eén mogelijke reden voor het misverstand kan zijn dat Einstein in december 1926 voor het eerst zei dat God 'niet dobbelt' toen hij Born probeerde duidelijk te maken dat hij zich onbehaaglijk voelde bij de rol van waarschijnlijkheid en toeval in de kwantummechanica en de afwijzing van causaliteit en determinisme» Pauli begreep echter dat Einsteins bezwaren veel verder gingen dan het feit dat de theorie in termen van waarschijnlijkheid werd uitgedrukt. 'Het lijkt me vooral misleidend het begrip determinisme in het debat met Einstein in te brengen,' waarschuwde hij Born.

`Centraal in het probleem,' schreef Einstein in 1950 over de kwantummechanica, 'staat niet zozeer de kwestie van causaliteit als wel die van realisme."? Al jaren hoopte hij 'het kwantumraadsel nog eens te kunnen oplossen zonder de voorstelling van de werkelijkheid te hoeven opgeven'. Voor de bedenker van de relativiteitstheorie moest die werkelijkheid lokaal zijn, zonder ruimte voor invloeden sneller dan het licht. De schending van de ongelijkheid van Bell betekende dat Einstein, als hij een kwantumwereld wilde die los van waarnemers bestond, de lokaliteit zou moeten opgeven.

De stelling van Bell kan niet uitmaken of de kwantummechanica volledig is of niet, maar alleen kiezen tussen de kwantummechanica en een lokale verborgen-variabelentheorie. Als de kwantummechanica klopt - en dat geloofde Einstein, omdat de theorie elke experimentele toets uit zijn tijd had doorstaan - impliceerde de stelling van Bell dat een verborgenvariabelentheorie die de uitkomsten ervan reproduceerde non-lokaal moest zijn. Bohr zou, net als anderen, de uitkomsten van de door Alain Aspect gedane proeven hebben opgevat als steun voor de Kopenhaagse interpretatie. Einstein zou waarschijnlijk hebben aanvaard dat de uitkomsten van het toetsen van de ongelijkheid van Bell geldig waren, en niet hebben getracht de lokale werkelijkheid te redden via een van de nog niet gedichte mazen in die proeven. Er was echter nog een uitweg die Einstein misschien zou hebben aanvaard, al is die volgens sommigen in strijd met de geest van de relativiteitstheorie: het `no-signalling theorem', dat inhoudt dat signaaloverdracht niet kan plaatshebben met een snelheid hoger dan die van het licht.

Er werd ontdekt dat non-lokaliteit en kwantumverstrengeling niet zijn te gebruiken om nuttige informatie ogenblikkelijk van de ene plaats naar de andere over te brengen, omdat een meting aan één deeltje van een verstrengeld paar een volkomen willekeurige uitkomst oplevert. Door zo'n meting komt een experimentator niets meer te weten dan de waarschijnlijkheden van de uitkomst van een mogelijke, op een verre locatie door een collega uitgevoerde meting aan het andere verstrengelde deeltje. De werkelijkheid mag dan lokaal zijn, en invloeden sneller dan licht tussen verstrengelde deeltjesparen op gescheiden locaties toelaten, het is wel een goedaardige werkelijkheid, zonder 'spookachtige communicatie op afstand'.

Sloten het team van Aspect en anderen die de ongelijkheid van Bell toetsten hetzij lokaliteit, hetzij een objectieve werkelijkheid uit maar lieten ze een non-lokale werkelijkheid toe, in 2006 werd een groep van de universiteiten van Wenen en Gdansk de eerste die non-lokaliteit en realisme aan een proef onderwierp. Het experiment was geïnspireerd door het werk van de Britse natuurkundige sir Anthony Leggett. In 1973, en nog niet geridderd, kreeg Leggett het idee om de stelling van Bell te verbeteren door aan te nemen dat er ogenblikkelijk overgebrachte invloeden tussen verstrengelde deeltjes waren. In 2003, het jaar dat hij de Nobelprijs kreeg voor zijn werk aan de kwantumeigenschappen van vloeibaar helium, publiceerde Leggett een nieuwe ongelijkheid, die non-lokale verborgen-variabelentheorieën uitspeelde tegen de kwantummechanica.

Recensie

door Tsenne Kikke
Waarschijnlijkheden, atomen, golven, deeltjes, Bohr en Einstein. Allemaal elementen die een cruciale rol spelen in de kwantumtheorie. Elementen waar iedereen wel eens van gehoord heeft. Maar hoe zit het nu precies? Dat legt Manjit Kumar ons haarfijn uit in het boek 'Kwantum'.

In ruim vierhonderd pagina's neemt Kumar ons mee in de geschiedenis van de kwantumtheorie. Een dikke eeuw van turbulente ontwikkelingen in de natuurkunde ontvouwt zich voor de lezer. Met de discussie tussen Bohr en Einstein als centraal punt.

'Kwantum' is een heerlijk boek voor eenieder die geïnteresseerd is in de magische wereld van het kwantum. Vanaf ongeveer 1900 tot op de hedendaagse ontwikkelingen wordt de ontstaansgeschiedenis van deze theorie uit de doeken gedaan. Tientallen Nobelprijswinnaars en andere natuurkundige grootheden passeren de revue. Alleen al het lezen van al deze indrukwekkende namen doet de liefhebber huiveren van genot.

Wat het lezen over de kwantumtheorie extra fascinerend maakt, is het debat tussen Einstein en Bohr over de matrixtheorie: de gedachte-experimenten die Einstein bedenkt om gaten in de theorie te schieten en de fanatieke verdediging ervan door Bohr. Afgezien van de vermakelijkheid van dit intellectuele debat, zorgt ook een ander aspect voor het nodige vertier.

In de tweestrijd tussen Bohr en Einstein vervaagt de scheidslijn tussen de exacte wetenschap natuurkunde en het intuïtieve filosofie. De discussie of iets wel bestaat als je het niet hebt waargenomen is een regelrechte voortzetting van George Berkeley's driehonderd jaar eerder gevallen boom in een verlaten bos. Deze filosofische en semantische strijd tussen twee van de grootste natuurkundigen van de twintigste eeuw is boeiend leesvoer.

Hoewel enige kennis van en interesse in de natuurkunde wellicht een voordeel is voor het volledig waarderen van 'Kwantum', is het zeker geen vereiste om meegesleurd te worden in de woelige maalstroom van de kwantumtheorie. Als lezer word je door misschien wel de spannendste eeuw van de natuurkunde geleid. Een periode met haast ontelbare knappe natuurkundige koppen. Het enige probleem van dit boek is dan misschien ook wel de hoe-véél-heid interessante gebeurtenissen, personen en ontwikkelingen, met als gevolg...

... soms zie je door de bomen het bos niet meer. Er komen zoveel persoonsachtergronden voorbij - bij elk nieuw opgevoerd personage wordt kort de persoonlijke geschiedenis geschetst - dat je als lezer soms de tijdslijn dreigt kwijt te raken. Maar daarentegen levert dit alles zo'n grote schat aan gegevens en anekdotes op, dat je de tijdelijke verwarring voor lief neemt. 'Kwantum' is gewoon een goed geschreven, boeiend en leerzaam overzicht van de ontwikkelingen binnen de kwantumtheorie. Lees 'Kwantum', want anders zou het boek wel eens niet bestaan...

Koop dit boek bij


Bestellen
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht