ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Puur toeval

Stefan Klein

Puur toeval Type: Paperback
Uitgever: Ambo | Anthos
Gewicht: 492 gram
Aantal Pagina's: 360
ISBN: 90-263-1898-7
ISBN-13: 978-90-263-1898-6
Categorie: Exacte wetenschappen & Mystiek
Richtprijs: € 21,95

Korte Inhoud


Hoe je je ook tegen de chaos in het leven probeert te wapenen, aan het toeval ontkom je nooit. De rij waarin je voor de kassa staat te wachten, is toevallig altijd de langste, en toevallig is het altijd net jouw baan die bij een fusie verloren gaat.

Maar het toeval is een januskop; het woord heeft een negatieve en een positieve betekenis. Dat geldt in ons dagelijks leven, maar ook in de wetenschap. Als we onverwacht vrienden tegenkomen die we jaren niet gezien hebben, of zonder duidelijke reden net niet die trein nemen die later verongelukt, moeten we vaststellen dat het toeval ons leven ook op een aangename wijze beïnvloeden kan. Ook wetenschappers waren lange tijd huiverig voor het toeval, maar krijgen steeds meer oog voor de voordelen ervan.

In Puur toeval legt Stefan Klein uit wat toeval precies is, en waarom wij zo veel moeite met het fenomeen hebben. Wat wij niet kunnen beheersen, boezemt ons dikwijls angst in. Dit boek laat zien hoe we het toeval ook voor ons kunnen laten werken.

Uittreksel


Blz. 30: Veel mensen twijfelen heimelijk aan het bestaan van toeval. Ze hebben het gevoel dat alles wat hen overkomt volgens plan verloopt, te danken is aan de Voorzienigheid. En heel wat mensen zijn ervan overtuigd dat ze hun lot te weten kunnen komen door hun horoscoop of een waarzegger te raadplegen. Zelfs een staatshoofd als François Mitterand, toch een intellectueel, placht voor belangrijke beslissingen zijn astrologe te consulteren.

Maar stel dat het lot ons inderdaad als marionetten aan een koordje houdt, welke rol speelt het toeval dan in ons leven? Spreken we alleen maar van toeval als het om gebeurtenissen gaat die weliswaar volgens plan verlopen, maar volgens een plan dat wij in onze onwetendheid niet kennen? Waarover hebben we het eigenlijk als we ‘toeval’ zeggen?

‘Toevalligheden zijn voorvallen die onverwacht zijn,’ schrijven de gebroeders Grimm in hun woordenboek van de Duitse taal laconiek, en ze voegen eraan toe: ‘Toeval doelt op het onberekenbare gebeuren dat zich aan ons verstand en onze bedoeling onttrekt.’

Voor ons heeft het begrip ook die dubbele betekenis: een voorval lijkt ons toeval, ofwel als we er geen regel achter kunnen ontdekken, ofwel als niemand het heeft gepland.

Recensie

door Tsenne Kikke
Nog te bespreken.
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2023 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht