ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Stad van God

Originele titel: Cidade de Deus

Paulo Lins

Stad van God Type: Paperback
Uitgever: Ambo | Anthos
Gewicht: 633 gram
Aantal Pagina's: 380
ISBN: 90-263-1893-6
ISBN-13: 978-90-263-1893-1
Categorie: Maatschappij
Richtprijs: € 22,95

Korte Inhoud


'Stad van God' voert je naar het hart van de beroemde favela (sloppenwijk) van Rio de Janeiro. Paolo Lins vertelt in een sprankelende en trefzekere stijl over de levens van de intrigerendste en invloedrijkste figuren, de gangsters.

Van voetbal op veldjes tot drugdeals op straat, van surfen bij zonnige stranden tot de spijkerharde gevechten in de straten van de stad; Lins volgt de vele gebeurtenissen van zijn jonge, wrede en dappere personages op de voet.

Een jongen die fotojournalist wil worden en met zijn camera de verbijsterende voorvallen in zijn buurt voor de rest van de wereld weet vast te leggen, speelt in dit verhaal de hoofdrol.

Uittreksel


Blz. 11: Een paar seconden nadat ze uit dat spookachtige landhuis waren weggegaan, rookten Touwtje en Voetzoeker een stickie langs de rivier vlak bij het Eucalyptusbos. Ze zeiden niets en keken elkaar slechts aan wanneer ze het stickie doorgaven. Touwtje beeldde zich in hoe hij met enkele grote slagen tot achter de branding zwom. Daar hoefde hij niet meer te zwemmen, maar kon hij drijven en het water om zijn lijf laten kabbelen. Op zijn gezicht spatten de schuimbelletjes uiteen en zijn blikken op de sporen van de vogels. Hij schepte kracht voor de terugtocht. Hij zou de dalen tussen de golven vermijden om niet door de stroming te worden meegesleurd, want dan zou hij te lang in het koude water blijven en kramp krijgen. Hij waande zich strandwacht en zou zolang het nodig was levens redden op dagen dat de stranden tjokvol waren en als zijn dienst erop zat, zou hij hardlopend naar huis gaan. Hij zou nooit zo'n ongetrainde strandwacht worden, die de mensen door de zee laat meenemen. Je moest hard voor jezelf zijn, goed eten en zoveel mogelijk zwemmen.

Wolken wierpen druppels op de huizen, het bos en het veld dat zich tot aan de horizon uitstrekte. Voetzoeker voelde de wind door de blaadjes van de eucalyptusbomen fluiten.

Recensie

door Tsenne Kikke
Paulo Lins doceert aan de universiteit Federal do Rio de Janeiro. Hij publiceerde dit boek '€˜Cidade de Deus'€™ in 1997 en ondertussen werd het reeds in 12 talen vertaald en in 2002 verfilmd. Het boek is gebaseerd op 10 jaar onderzoekwerk en 30 jaar persoonlijke levenservaring, want Paulo Lins groeide er in op. Hij had 8 jaar nodig om dit boek te schrijven. Er komen minstens een 350-tal personages aan bod, resulterend in een honderdtal afzonderlijke verhalen, sommigen kort, anderen ietwat langer. Vandaag de dag wordt Rio de Janeiro door drie criminele bendes geregeerd: de Rode Commando, de Vrienden der Vrienden, en het Derde Bevel. Al de favelas behoren nu tot een van deze drie groepen.

Koop dit boek bij


Bestellen
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht