ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Doodsimpel

Originele titel: Dead simple

Peter James

Doodsimpel Type: Paperback
Uitgever: De Fontein
Gewicht: 435 gram
Aantal Pagina's: 319
ISBN: 90-261-2224-1
ISBN-13: 978-90-261-2224-8
Categorie: Horror, Thriller & Detective
Richtprijs: € 16,95

Korte Inhoud


Michael Harrison gaat bijna trouwen. Zijn vrienden besluiten hem eens flink te grazen te nemen en verzinnen een sinistere grap. Op zijn vrijgezellenavond voeren ze Michael dronken, waarna ze hem achterlaten in een doodskist met een fles whisky en een walkie talkie. Maar wanneer de vrienden wegrijden om Michael een paar uur flink te laten zweten, krijgen ze een fataal ongeluk...

Niemand weet waar Michael is, ook Michael zelf niet, die langzaam ontwaakt uit zijn roes ...

Met nog maar drie dagen te gaan voor de bruiloft, wordt hoofdinspecteur Roy Grace ingeschakeld door de bloedmooie en zeer bezorgde verloofde, Ashley Harper. Het lijkt erop dat Mark Warren, Michaels beste vriend en zakenpartner, en de man die zou moeten weten waar Michael uithangt, zich van de domme houdt. Maar hij heeft dan ook veel te winnen - meer dan iedereen zich realiseert. En de een zijn dood is de ander zijn brood... doodsimpel...

Peter James is een van Engelands bestselling crime-auteurs. Hij is ook filmproducent en scenarioschrijver, en meerdere van zijn boeken, waaronder 'Doodsimpel', worden verfilmd. Dit is het eerste boek in een serie met hoofdinspecteur Roy Grace in de hoofdrol.

Uittreksel


Blz. 5: Op een paar probleempjes na was plan A tot dusver vlot verlopen. Wat mooi uit kwam, omdat ze niet echt een plan B hadden.

Ze waren ervan uitgegaan dat het in mei 's avonds om halfnegen nog wel redelijk licht zou zijn. De avond ervoor was het op dat tijdstip nog volop licht geweest, toen vier van hen hetzelfde ritje hadden gemaakt en een lege doodskist en vijf schoppen hadden meegenomen. Maar nu de Transit bestelwagen over de landweg in Sussex sjeesde, viel er een mistige regen uit een hemel die de kleur van een gesluierd negatief had.

'Zijn we er al?' bauwde Josh op de achterbank een kind na.

'De Grote Manitoe zegt: waar ik heen ga, daar ben ik ook,' antwoordde Robbo die achter het stuur zat en iets minder beschonken was dan de rest. In anderhalf uur hadden ze al drie pubs aangedaan en er lagen er nog vier op hun route, dus dronk hij alleen maar shandy. Tenminste, dat had hij zich voorgenomen, maar hij had het klaargespeeld om een paar glazen pure Harvey's bitter achterover te slaan, om met een helder hoofd te kunnen sturen, had hij gezegd.

'Dus zijn we er!' zei Josh.

'We waren er altijd al.'

Een verkeersbord dat voor overstekende herten waarschuwde, dook op en verdween weer terwijl de koplampen over het glanzend zwarte asfalt scheerden en ver vooruit in de beboste verte schenen. Ze passeerden een kleine witte cottage.

Michael, die achter in de bestelwagen slap op een geruite deken lag, met zijn hoofd op de bult van de wielkuip die hij als kussen gebruikte, voelde zich bijzonder prettig aangeschoten. 'Ik sjou er nog wel eentje lusjten,' lispelde hij.

Als hij bij zijn volle verstand was geweest, had hij misschien uit de blikken van zijn vrienden kunnen afleiden dat er iets ophanden was. Gewoonlijk was hij geen zware drinker, maar dit keer had hij meer glazen bier en wodka achterovergeslagen dan hij kon tellen, in meer pubs dan redelijk was.

Recensie

door Tsenne Kikke

Op zijn vrijgezellenavond wordt Michael Harrison voor de grap begraven. Voor 2 uurtjes is de bedoeling: 'om hem een lesje te leren'. Als zijn vrienden daarna bij een auto-ongeluk overlijden weet niemand waar Michael is. Inspecteur Roy Grace wordt om hulp gevraagd en met een steeds groter wordende inzet van de plaatselijke politie wordt met man en macht naar Michael gespeurd. Mensen uit de inner circle gedragen zich vreemd en lijken er meer vanaf te weten. Michaels verdwijning komt sommigen wel heel goed uit.

Doodsimpel is een goed geschreven, spannende thriller, maar het politie-onderzoek loopt ietwat stram. Het kent wel enkele verrassende plotwendingen. Het simpele gegeven van zoeken naar een doodskist is niet slecht uitgewerkt tot een uitgebreid en boeiend relaas.

Het boek eindigt in een razende apotheose, maar de manier waarop Michael tenslotte gevonden wordt, heeft niets met knap recherchewerk te makenn en staat ietwat schril contrast met de rest van het boek...

Doodsimpel is een beangstigend verhaal en lijkt zo klaar voor verfilming. Peter James is dan ook filmproducent en scenarioschrijver.

Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht