ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Macht

Originele titel: The art of power

Thich Nhat Hanh

Macht Type: Paperback
Uitgever: Ten Have
Gewicht: Onbekend
Aantal Pagina's: 204
ISBN: 90-259-5877-X
ISBN-13: 978-90-259-5877-0
Categorie: Heilzaam Denken
Richtprijs: € 19,95

Korte Inhoud


'Macht is slechts goed voor één ding: het vergroten van ons geluk en dat van anderen.'

Macht speelt een cruciale rol in werk en relaties. We hebben er alles voor over, maar macht kan ons afhouden van wat we het liefste willen: vrijheid en geluk.

De winst- of verliesmentaliteit van het bedrijfsleven sijpelt ongemerkt door in ons leven en de 'ik eerst'-houding brengt stress, angst en lijden met zich mee.

Aan de hand van kleurrijke en praktische voorbeelden laat Thich Nhat Hanh zien hoe je de negatieve kant van macht kunt herkennen. Daarna leert hij hoe we het woord 'macht' opnieuw kunnen definiëren en onze werkelijke doelen kunnen bereiken. Macht wordt kracht.

Thich Nhat Hanh is boeddhistisch monnik in ballingschap, zenleraar, schrijver en dichter. Hij voelt een sterke verbondenheid met alles wat leeft en pleit voor leven met aandacht. Hij leidt over de hele wereld retraites.

"Thich Nhat Hanh laat ons het verband zien tussen persoonlijke,innerlijke vrede en vrede op aarde." - de Dalai Lama

Uittreksel


Blz. 13: Inleiding

Wat betekent macht voor ons? Waarom zijn de meeste mensen tot vrijwel alles bereid om die te verwerven? Ook al zijn we ons er niet van bewust, we streven vaak naar een machtige positie, want we denken dat die ons in staat zal stellen ons leven naar onze hand te zetten. We denken dat macht ons zal geven wat we het liefst willen: vrijheid en geluk.

Onze samenleving is gebaseerd op een uiterst beperkte definitie van macht, namelijk rijkdom, professioneel succes, roem, lichaamskracht, militaire macht en politieke overheersing. Goede vrienden, ik vermoed dat er een ander soort macht bestaat, een grotere macht, de macht om onmiddellijk op dit moment, gelukkig te zijn, vrij van verslaving, angst, wanhoop, discriminatie, woede en onwetendheid. Deze macht is het geboorterecht van elk menselijk wezen, beroemd of onbekend, rijk of arm, sterk of zwak. Laten we deze buitengewone vorm van macht onderzoeken.

Macht en succes willen we allemaal. Maar als onze drang om macht te veroveren en te behouden ons uitput en onze relaties onder druk zet, zullen we nooit echt van ons materiële en professionele succes genieten en is dat simpelweg niet de moeite waard. Een intens en gelukkig leven leiden, tijd hebben voor de mensen die ons dierbaar zijn - dat is een ander soort succes, een ander soort macht, en het is veel belangrijker. Dit is het succes, dit is de macht waar wij en anderen baat bij hebben zonder ook maar enige schade te berokkenen.

Naar macht, roem en rijkdom verlangen is niet slecht, maar we dienen te weten dat we naar deze dingen verlangen omdat we gelukkig willen zijn. Als je wel rijk en machtig bent, maar niet gelukkig, wat heeft het dan voor zin om rijk en machtig te zijn? We kunnen de eenvoudige, concrete en effectieve oefeningen uit dit boek gebruiken om echte macht te ontwikkelen - de vrijheid, de veiligheid en het geluk die we allemaal willen, op dit moment, op deze plek. Dit doen we voor onszelf, voor onze familie, voor onze omgeving, voor onze samenleving en voor onze planeet.

De ambitie ons inzicht en ons mededogen te laten toenemen en de wereld te helpen is een wonderbaarlijke energie die ons leven een werkelijk doel geeft.Vele grote leraren voor ons - Jezus, Boeddha, Mohammed en Mozes - hadden deze ambitie ook. Tegenwoordig ervaren we hetzelfde diepe verlangen als zij: vrede belichamen, lijden verlichten en mensen helpen. We hebben gezien dat één persoon duizenden, zelfs miljoenen mensen bevrijding en genezing kan brengen. Wij kennen dit diepe verlangen allemaal, of we nu fabrieksarbeider, politicus, serveerster, zakenman of cabaretier zijn, of een vader die met zijn kinderen aan het voetballen is. Het is echter van belang eraan te denken dat we, als we deze prachtige ambitie willen verwerkelijken, eerst voor onszelf moeten zorgen. Om anderen geluk te brengen moeten we geluk zijn. En daarom oefenen we onszelf er allereerst in voor ons eigen lichaam en voor onze eigen geest te zorgen. Alleen wanneer het goed met ons gaat, zijn we op ons best en kunnen we goed zorgen voor de mensen die ons dierbaar zijn.

Wanneer we onbewust leven, zonder het vermogen de wereld om ons heen werkelijk te zien, lijkt ons bestaan vaak op een te snel rijdende trein. Dit geldt vooral voor ons professionele leven. Als ons werk ons volkomen in beslag neemt, blijven we maar doorrennen. Lijden in ons persoonlijke leven is belastend voor ons professionele leven. Lijden in ons professionele leven is belastend voor ons persoonlijke leven. Een zware werklast, onrealistische tijdslimieten, moeilijke werkomstandigheden, aanhoudende stress, de angst ontslagen te worden - al deze dingen veroorzaken leed op ons werk, en dat leed breidt zich vervolgens uit over de rest van ons bestaan. En het lijkt wel of niemand ons kan helpen. Maar zo hoeft het niet te zijn. Door onze spirituele of ware macht te cultiveren en met aandacht om te gaan met onze dagelijkse ontmoetingen kunnen we de kwaliteit van ons werk volkomen veranderen, evenals ons professionele leven.

Aandachtig zijn betekent dat je volledig in het hier en nu aanwezig bent en in contact staat met wat zich in je en om je heen afspeelt. Wanneer we de simpele oefeningen om onze geest te trainen die verderop worden beschreven, uitvoeren, worden we niet alleen efficiënter en effectiever, maar ook energieker, en kunnen we ons beter ontspannen. We hebben al genoeg tijd om aandacht te besteden aan alle mensen en dingen die het belangrijkst voor ons zijn en we kunnen ieder moment volledig doorleven in het besef dat het een wonderbaarlijk moment is, het enige moment waarover we werkelijk beschikken.

Door ons te concentreren op onze spirituele macht kunnen we ons bedrijfsresultaat veranderen van pure winst tot een bedrijfsresultaat dat mededogen inhoudt. We hoeven niet van winst af te zien. Mededogen kan tot financieel en politiek succes leiden. Ik denk dat goed zakendoen simpelweg inhoudt dat we in onze definitie van het bedrijfsresultaat rekening houden met alle effecten die we op elkaar en op de planeet hebben. De bedrijven die op weldoordachte wijze winst maken combineren met integriteit en zorg voor de wereld zijn gelukkiger, hebben tevredener werknemers en klanten en ze verdienen meer. Elk jaar maakt Fortune een lijst van de honderd beste bedrijven waarvoor je kunt werken. Deze bedrijven hebben in ieder opzicht succes. En ieder jaar zetten deze bedrijven zich in voor gezondheidszorg, kinderopvang, voldoende vakantiedagen, respect voor het milieu en winstdeling. Die alom bewonderde bedrijven begrijpen dat geld, tijd en energie besteden aan het lichamelijke en geestelijke welzijn van hun werknemers en de grotere gemeenschap van vitaal belang is voor de gezondheid van hun bedrijf én meer winst oplevert.

De meeste politici, en veel bedrijven, van de farmaceutische industrie tot de ontwikkeling van multimediale technologie, zijn begonnen met een intentie het lijden van mensen te verlichten.We moeten die intentie, die ambitie, levend houden. Wanneer financiële winst alle andere motivatie terzijde schuift, vernietigen we onszelf. De golf van bedrijfsfraude die Enron, Tyco en WorldCom heeft overspoeld, herinnert ons hieraan. Daarom is het belangrijk dat we ons professionele leven met mededogen, met vriendelijkheid leiden. Zonder mededogen kun je niet gelukkig zijn, hoe rijk je ook bent. Je raakt geïsoleerd, verstrikt in je eigen wereld, en je bent niet meer in staat contact met mensen te maken of hen te begrijpen. Winst najagen ten koste van mededogen schaadt jou evenzeer als andere mensen.

Als je diep kijkt, zie je de pijn en het lijden in de wereld en herken je je diepe verlangen om het te verlichten. Je erkent ook dat anderen vreugde brengen de grootste vreugde is die je kunt ervaren, het grootste genot. Wanneer je ervoor kiest ware macht te ontwikkelen, hoefje je verlangen naar een goed leven niet op te geven. Door lijden te verlichten en iedereen geluk te brengen word je gelukkiger, kun je je beter ontspannen en geeft je leven je meer voldoening.

Recensie

door Tsenne Kikke
Elk boek van de hand van Thich Nhat Hanh is een aanrader en 'Macht' maakt daar geen uitzondering op. Achteraan vind je oefeningen om stress te overwinnen, en meditatietechnieken die je, bijvoorbeeld, helpen, om met jouw heftige emoties om te gaan en tot innerlijke rust te komen.
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht