ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Karma & Wedergeboorte

Nagapriya

Karma & Wedergeboorte Type: Paperback
Uitgever: Ten Have
Gewicht: 275 gram
Aantal Pagina's: 172
ISBN: 90-259-5590-8
ISBN-13: 978-90-259-5590-8
Categorie: Boeddhisme
Richtprijs: € 19,95

Korte Inhoud


'Het is zijn karma'. Zo reageren aanhangers van Oosterse religies wel vaker op iemands ellende. Op de keper beschouwd een tamelijk schokkende reactie, waar niemand wat mee opschiet.
Wat kunnen we wél aan Oosterse begrippen als karma en wedergeboorte hebben? Nagapriya ontrafelt deze traditionele noties en laat zien in welke culturele en didactische context de Boeddha die gebruikte. Ook onderzoekt hij wat hun belang voor onze tijd is. De centrale boodschap van ‘Karma en wedergeboorte’ is: doctrines rond deze begrippen dienen de belangrijkste doelstelling van het boeddhisme, namelijk spirituele verlichting.

Nagapriya groeide op in Engeland en studeerde filosofie aan de Leeds University. Hij trad toe tot de Westerse boeddhistische orde. Hij schreef diverse artikelen voor de Western Boeddhist Review.

Uittreksel


Blz. 12: Achttien was ik, toen ik voor het eerst in contact kwam met het boeddhisme, maar ik had het gevoel dat mijn leven al was afgelopen. Eenzaamheid en verwarring beheersten mijn wereld en ik dreigde mentaal in te storten. Ik haatte mezelf en had geen hoop meer. Ik dacht dat er geen uitweg was uit mijn bestaan. Mijn donkere stemming werd versterkt doordat ik dacht dat ik nu eenmaal zo was. Ik moest met mijn gewoontes, angsten, twijfels en problemen leren leven. Als de gevangene van mijn eigen geest zakte ik steeds dieper weg in dit negatieve zelfbeeld. Het werd steeds killer en kouder om me heen. Ik moet een tamelijk hopeloos geval zijn geweest toen ik voor het eerst Leeds Buddhist Centre binnenliep in 1989.

De eerste maanden in het centrum waren moeilijk, maar gaven me hoop. Het meest bevrijdende wat ik in die maanden hoorde, was de boodschap: ‘Je kunt veranderen’. Dit inzicht was voor mij het licht in de duisternis. Hoewel het voor anderen misschien een vanzelfsprekend is, was het voor mij een openbaring. Voor de eerste keer in mijn leven ontdekte ik dat je persoonlijkheid en karakter niet vastliggen. Je kunt er iets aan doen. Je hoeft niet degene te blijven die je altijd was. Je kunt iemand anders worden. Deze ontdekking was de reddingsboei waaraan ik me vastklampte. Sindsdien ben ik meerdere malen door het ijs van de vergetelheid gezakt, maar al die keren zag ik toch steeds weer dat inzicht voor me, dat me ooit uitzicht gaf: ‘Je kunt veranderen’. Het is waarschijnlijk dit inzicht geweest, dat me ertoe heeft gebracht om het boeddhistische pad te volgen.

Recensie

door Tsenne Kikke

Dit boek geeft een zeer duidelijk beeld van hoe we de boeddhistische leer kunnen integreren in ons westerse denken. Het is een verrijkend, inspirerend werk, dat ik eenieder aanraad die interesse stelt in het onderwerp 'zelfkennis'. Ook wordt er een duidelijk beeld gegeven over het thema 'wedergeboorte', over hoe de Boeddha deze term vertaalde, over de verschillende oosterse vertalingen ervan, en wat we er mee kunnen aanvangen.

Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht