ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Vrede begint bij jezelf

Originele titel: Peace begins here

Thich Nhat Hanh

Vrede begint bij jezelf Type: Hardcover
Uitgever: Ten Have
Gewicht: 285 gram
Aantal Pagina's: 174
ISBN: 90-259-5526-6
ISBN-13: 978-90-259-5526-7
Categorie: Actueel & Human Interest
Richtprijs: € 14,9

Korte Inhoud


Om vrede uit te dragen moetje eerst vrede in jezelf vinden. Om innerlijke vrede te bereiken moet je het verleden en de toekomst loslaten, en leven in het hier-en-nu. Aldus Thich Nhat Hanh .

Vanuit zijn ervaringen in de Vietnamoorlog en zijn boeddhistische perspectief helpt Thich Nhat Hanh Palestijnen en Israëli's bij hun conflicten. In retraites leren ze naar elkaar te luisteren zonder te veroordelen, oefenen ze aandacht, diepe ontspanning. Ze wandelen met aandacht, eten met aandacht en spreken liefdevol met elkaar. Zo begint de verandering van een land bij het individu, en biedt dit boek hoop voor het Midden-Oosten.

De lessen van deze retraites zijn leerzaam voor iedereen die met conflicten, vooroordelen en sterke emoties te maken heeft.

Thich Nhat Hanh is een Vietnamese boeddhistische monnik, dichter, wetenschapper en mensen rechtenactivist. In 1967 werd hij genomineerd voor de Nobelprijs voor de vrede. Hij heeft jaren als universitair docent gewerkt, maar woont tegenwoordig in Plum Village, een meditatiecentrum in Frankrijk.

Uittreksel


Blz. 52: Het vredesproces, de routebeschrijving naar vrede, komt niet vanuit de regering. Het komt uit je eigen hart en dat van je geliefde en daarna kunnen jullie beiden een veelvoud vormen. Als er voldoende mensen zoals jullie zijn, die weten hoe met angst en woede om te gaan en hoe je jezelf kunt kalmeren, kunnne jullie een vredeconferentie organiseren. Daarvoor hebben jullie de regering niet nodig. Jullie regering heeft in het verleden zeer intensief geprobeerd, maar is niet geslaagd. Ze kennen niet echt het vredesproces of de routebeschrijving naar vrede. Ze praten erover in bewoordingen van politici, maar ze kunnen niet denken in menselijke bewoordingen. Wanneer strijdende partijen naar een vredesconferentie komen, is iedere partij vol argwaan, woede en wantrouwen. Met dergelijke emoties in hun hart kan niet veel worden bereikt, want er is geen vrede van binnen als basis voor het sluiten van vrede met de ander. Vredesonderhandelaars moeten enige vrede in zichzelf hebben. Ze zouden minstens moeten weten hoe ze met hun woede, angst en achterdocht om moeten gaan.

Blz. 60: Jouw groep, zij het die van de Israeli’s of van de Palestijnen, kan beginnen met het schrijven van een gezamelijke brief met hetzelfde taalgebruiik: ‘Beste mensen, we weten dat jullie de afgelopen jaren erg geleden hebben. We dachten dat wij de enigen waren die geleden hebben. We hebben jullie niet kunnen helpen minder te lijden, in feite hebben we de situatie nog erger gemaakt. Dit is de waarheid. Het is niet onze bedoeling jullie groep te laten lijden. Wij zijn niet erg geschikt geweest. We wisten niets over het vredeproces en we hebben gereageerd met woede en frustratie. We wilden jullie straffen voor iedere keer dat we moesten lijden, daarom hebben we de situatie nog erger gemaakt. We geloven niet meer in straf. We hebben jullie hulp nodig. We willen niet op deze voet voortgaan. We willen jullie echt de kans geven in vrede en geluk te leven, zodat ook wij vredig en gelukkig kunnen leven, want jullie vrede en geluk is van doorslaggevende betekenis voor onze vrede en ons geluk. Als jullie geen zekerheid en veiligheid hebben, hebben wij ook geen zekerheid en veiligheid. Laat ons als broeders samenkomen en niet als tegenstanders. Spreek alsjeblieft met ons en wij zullen naar jullie luisteren.’

Recensie

door Tsenne Kikke
Dit boek is geschreven voor mensen die willen thuiskomen, in zichzelf; voor mensen, die in disharmonie leven met de medemens, waaronder eigen familieleden. Politici zouden ook dit boek moeten lezen, vooral zij die de wereld van oorlog en vrede kunnen beïnvloeden. Ze kunnen er de nodige inspiratie uit putten om vrede te vinden, allereerst in zichzelf, om daarna die vrede uit te stralen naar de '€˜vijand'€™, die uiteindelijk ook een mensengroep vertegenwoordigt waarin elk hart ook hunkert naar dezelfde vrede. Er staan zeer eenvoudige oefeningen in die ons leren om te gaan met onze eigen angsten, onbegrip, woede, onmacht en frustraties. Aan elk gezin, of leefgemeenschap,dat uit mensen bestaat die in vrede met elkaar willen leven en tegelijkertijd ook streven naar innerlijke vrijheid en geluk, raad ik dit boek aan.
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht