ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

De weg naar binnen

Originele titel: Woman awake

Christina Feldman

De weg naar binnen Type: Paperback
Uitgever: Ten Have
Gewicht: Onbekend
Aantal Pagina's: 189
ISBN: 90-259-5514-2
ISBN-13: 978-90-259-5514-4
Categorie: Boeddhisme
Richtprijs: € 16,9

Korte Inhoud


Religieuze stromingen worden vanouds gedomineerd door mannen. Zonder de tradities de rug toe te keren, roept Feldman vrouwen op de blik naar binnen te richten. Zo kunnen ze zichzelf bevrijden van opgelegde patronen en échte veranderingen doormaken.

Een oude boeddhistische non vertelde ooit aan Christina Feldman dat ze hoopte als man te reïncarneren. Dan pas zou ze de verlichting kunnen bereiken. Feldman’s hart brak, schrijft ze in De weg naar binnen. Ze gaat in op thema's als mythen over vrouwelijkheid, alleen zijn, verbondenheid en heelheid. Dat doet ze aan de hand van persoonlijke verhalen van vrouwen over diverse spirituele tradities. Bij elk thema geeft ze ook een meditatie-oefening.

Het boek stelt indirect aan onze eigen christelijke traditie de vraag in hoeverre wij bijdragen aan de gesignaleerde problemen. Al lezende komt er in jezelf een dialoog op gang tussen de westerse traditie en oosterse spiritualiteit en tussen mannen en vrouwen. Een leerzaam en verrijkend boek.

Christina Feldman is medeoprichter van het Gaia house, een boeddhistisch meditatiecentrum in Devon (Engeland). Ze is een internationaal bekende meditatieleraar, die het boeddhisme voor veel westerlingen toegankelijk maakt.

Uittreksel


Blz. 78: Misschien kan een vrouw haar lichaam zo veranderen dat ze voldoet aan de gangbare maatstaven van begeerlijkheid, maar dan ontdekt ze alleen maar dat dit wordt geïnterpreteerd als een uitnodiging tot aanranding door de mannen die ze wilde behagen. Aanranding en verkrachting worden ontkend, want tenslotte heeft ze er zelf om gevraagd. We geven onszelf de schuld als we verkracht worden, of zwijgen uit angst van anderen de schuld te krijgen. Deze bereidheid schuld op ons te nemen onderstreept de schaamte voor ons eigen lichaam. We voelen ons schuldig als we naar buiten treden op een manier die onze cultuur ons heeft aangeleerd en die van ons wordt verwacht. Vrouwen, vervreemd van de waardigheid van hun lichaam, spelen mee met de sociale verwachtingen, die inhouden dat ze hun begeerlijkheid moeten etaleren om genegenheid te winnen. Maar al te vaak winnen ze daarbij slechts de identiteit een door een ander veroverde trofee te zijn.

Blz. 83: Vrouwen krijgen de rol van de zondebok toegewezen vanwege hun onvermogen zich met respect en ontvankelijkheid tot het lichaam en de seksualiteit te verhouden. Omdat vrouwen de boodschappen die ze via sociale en spirituele waarden ontvangen internaliseren, onderschatten ze hun spirituele potentieel. Ze nemen een passieve houding aan, aanvaarden hun spirituele ballingschap en zien zichzelf als minderwaardige en laag aangeschreven spirituele wezens, verstoken van authentieke spirituele vervulling. Moet het ons dan verbazen dat in oosterse boeddhistische landen algemeen wordt aangenomen dat een vrouw moet wachten tot ze als man wordt herboren voor ze verlichting kan bereiken? Ondertussen wordt ze aangemoedigd aan dit achtenswaardige doel te werken en verdienste te verwerven door de patriarchale structuur nederig en onbaatzuchtig te dienen.

Recensie

door Tsenne Kikke
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht