ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Hetzelfde anders zien

H. M. Kuitert

Hetzelfde anders zien Type: Paperback
Uitgever: Ten Have
Gewicht: 390 gram
Aantal Pagina's: 220
ISBN: 90-259-5489-8
ISBN-13: 978-90-259-5489-5
Categorie: Godsbegrip
Richtprijs: € 17,9

Korte Inhoud


Onze religies, inclusief de christelijke, zijn 'van verbeelding'; we hebben ze via via geërfd van verre voorouders, die er hun kijk op de wereld in onderbrachten door hetzelfde (chaos en dood) anders te zien. Zo konden ze weer vooruit.

Van verbeelding moet je echter geen waarheden maken, geen informatie, want dan kloopen de verhalen en voorstellingen niet meer. Waarheden doen niets, je moet ze erop nahouden, maar verbeelding werkt, ze laat ons hetzelfde anders zien. De hemel hoeft niet een echte hemel te zijn, het hiernamaals niet echt te bestaan, God niet een echt wezen te zijn, om toch tot de verbeelding te spreken.

Religie is mensenwerk, van beneden; we hebben haar zelf bedacht als instrument om te bezweren wat we niet de baas kunnen. Watt boven de religies uitgaat, boven God, Allah of welke geloofsvoorstelling ook, is een ervaring: de woordeloze spraak die tot ons komt van mensen die ons nodig hebben.

Zichzelf anders zien als het ultieme kunststukje van de mens, daar loopt het boek op uit. De mens is een wezen dat kan zien, een oog heeft, een ziener die onvermoede betekenis verlenen kan aan wat hij niet in de hand heeft, en daarmee wegkomt in een wereld van chaos.

Uittreksel


"Een theologie die naar exactheid streeft, is de eerste stap naar het atheïsme. Atheïsten zijn de meest exacte theologen. De atheïst is niet de naïeveling die in zijn hart zegt: er is geen god, maar iemand die god nauwkeurig kent, iemand voor wie de godsvoorstelling zijn betekenis heeft verloren." - Cornelis Verhoeven, "Rondom de leegte" -

Blz. 12: Alle reëel bestaande religies zijn begonnen als menselijke verbeelding, ook de christelijke. De korte inhoud van dit boek laat zich in één regel samenvatten: van verbeelding moet je geen waarheden maken. Draai het om en maak van je waarheden weer verbeelding; het effect zal verbluffend zijn. Het is even wennen, dat is waar, maar dat weet iedere zwemmer die zich te water begeeft. Alles wat de traditie te bieden heeft, krijgt de kans een nieuw leven te beginnen, een vrij leven. Je vrijheid als gebruiker krijg je op de koop toe.

Waarheden doen niets. Ze halen je niet van je plaats, ze zijn er alleen om ze er, als geloofsverplichting, op na te houden. Verbeelding laat ons hetzelfde anders zien, en dat werkt. Denk aan een placebopilletje. Er zit niets in, er hoeft niet eens iets in te zitten en toch doet het wat het belooft: het werkt. Zo heeft de hemel niet een echte hemel te zijn, om toch betekenis te hebben. De verhalen spreken tot de verbeelding. Ze 'spreken', dat is wat ze doen als ze werken.

Doen ze het? Dat is afwachten. Er is veel in onze religie waar we niets meer mee kunnen, omdat de verbeelding is uitgewerkt, de taal platte taal is geworden en de religieuze boeken zijn verworden tot clichés. Vandaar al dat zoeken naar nieuwe religiositeit.

De kerk heeft geen reden van bestaan meer. Religies trekken op niets meer en verlenen ons 'een zin aan ons bestaan'. God en Allah zijn machtig, maar het mechaniek van een zelfmoordbom moet perfect afgesteld zijn, anders helpt Allah niet. Religie is het product van onze verbeelding en wordt gelijkgesteld met mythe. En, omdat rationalisme niet meer werkt, spreekt men nu over 'god leren kennen via jouw hart of intuïtie', gewoonweg omdat er een God moet zijn! Maar, Chinezen kunnen God niet ervaren, want God is voor hen een onbekende. In de bijbel lezen we prachtige verhalen, allemaal waar, allemaal echt gebeurd, maar dan enkel wel in dat verhaal. Bidden veronderstelt een luisterend oor, een God die hoort, een ingebeelde God. Wat voor zin heeft dat bidden?...

Recensie

door Tsenne Kikke
Al jaren schrijft hij in dien aard en H. M. Kuitert, nu ongeveer 80 jaar, geeft maar niet op... Hij schrijft zelfs dat iemand pas zijn laatste woord heeft gesproken als hij dood is, en zolang hij dat niet is, dan zet hij zijn tocht voort, in de hoop dat hij toch een keer zal tegenkomen wat hij zoekt. Wat zoekt hij? Volgens mij: bevestiging van zijn eigen denken. Natuurlijk weten we dat het even moeilijk of gemakkelijk is te beweren dat God wel of niet bestaat. Afhankelijk van jouw vertrekpunt is alles mogelijk, vooral met woorden, omdat woorden alles kunnen verklaren en omschrijven, zowel waarheden als leugens. Ik gaf Kuitert carte blanche en dus de gelegenheid zichzelf uit te drukken in de hoop dat hij zinnige dingen schreef, vanuit zijn standpunt. Na het lezen van dit boek moet ik eerlijk bekennen dat de auteur geen enkele pilaar waarop mijn geloof, mijn kennis en mijn weten is geruggesteund aan het wankelen heeft gebracht, zelfs nog niet eventjes. Je mag dus gerust dit boek lezen, het kan geen kwaad...

Koop dit boek bij


Bestellen
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht