ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Je eigen levensweg

Originele titel: Finde deine Lebensspur

Anselm Grün & Maria-M. Robben

Je eigen levensweg Type: Hardcover
Uitgever: Ten Have
Gewicht: 403 gram
Aantal Pagina's: 192
ISBN: 90-259-5436-7
ISBN-13: 978-90-259-5436-9
Categorie: Heilzaam Denken
Richtprijs: € 17,9

Korte Inhoud


Misschien behoor je tot de grote groep mensen die getekend zijn door de relatie met hun orders. Je hebt verwondingen opgelopen die zelfs in je huidige relaties doorspelen. Je zou willen worden wie je ten diepste bent. Hoe moeilijk het soms ook lijkt, ook voor jou is het mogelijk om je eigen levensweg te vinden en oude patronen te doorbreken. De monnik Anselm Grün en sociaal pedagoge Maria-M. Robben bespreken in dit boek een viertal evangelieverhalen. Ze gaan in op wat de verhalen vertellen over de relatie tussen ouders en kinderen: moeder en zoon, moeder en dochter, en vader en dochter. Volgens de auteurs was Jezus wellicht de eerste die zich bezighield met gezinstherapie. Nauwkeurig gaan Grün en Robben na hoe Jezus zowel de ouders als de kinderen helpt. Een van de zaken die daarbij opvalt is dat Jezus bij de relatie tussen een moeder en dochter, of tussen een vader en zoon, helpt door bij dochter of zoon demonen uit te drijven, waarbij demonen staan voor onreine geesten.

Uittreksel


Blz. 10: Wie zijn ouders zijn hele leven lang verwijten maakt vanwege de pijn die ze hem hebben gedaan, snijdt zich af van de positieve wortels van zijn ouders. Met als gevolg dat zijn leven in de lucht hangt. Blz. 12: Het gaat er niet om ouders de schuld te geven, maar om ons met hen te verzoenen.
Blz. 14: Sigmund Freud spreekt in dit verband van herhalingsdrang: hoewel we het beter willen doen dan onze vader herhalen we onze traumatische ervaringen met hem. Een man die teleurgesteld is in zijn moeder zal ook zijn vrouw er onbewust toe dwingen ‘hem uiteindelijk net zo teleur te stellen als zijn moeder’. Veel mensen zoeken situaties op waarin ze door hun echtgenoot of baas, door hun vriend of door hun vriendin net zo worden gekwetst als door hun ouders.
Blz. 18: Als we onze opvoedingspijn onderzoeken, mag dat er zeker niet toe leiden dat we die gaan gebruiken als ene alibi: ‘Omdat ik dit allemaal heb meegemaakt kan ik niet anders, daarom heb ik geen zelfvertrouwen, daarom kan ik niet slagen in mijn leven’. Dat zijn uitvluchten. Op een gegeven moment moeten we de verantwoordelijkheid voor ons eigen leven op ons nemen

Recensie

door Tsenne Kikke
Bovenvermelde uittreksels geven je een idee van de waardevolle, inspirerende, maar vooral heilzame inhoud van dit boek. Anderzijds moet ik wel toegeven dat de besprekingen van de bijbelverhalen en de interpretaties van sprookjes ietwat zwakker zijn.
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht