ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Het introverte type: een stille kracht

Originele titel: The introvert advantage

Marti Olsen Laney

Het introverte type: een stille kracht Type: Paperback
Uitgever: Ten Have
Gewicht: 525 gram
Aantal Pagina's: 408
ISBN: 90-259-5420-0
ISBN-13: 978-90-259-5420-8
Categorie: Psychoanalyse
Richtprijs: € 24,95

Korte Inhoud


Introverte mensen (ongeveer 30% van de wereldbevolking) hebben vaak het gevoel dat ze anders zijn en dat ze niet begrepen worden. De auteur Marti Olsen Laney wil helpen het introvert-zijn juist te waarderen. Zij laat de vele sterke eigenschappen van introverte mensen zien. Ze hebben bijvoorbeeld een sterk verantwoordelijkheidsgevoel, zijn heel zelfstandigen kunnen zich goed concentreren.

Laney is zelf introvert. Hierdoor is het boek persoonlijk, pakkend en eerlijk geschreven, gebaseerd op haar eigen ervaringen en therapeutische gesprekken met cliënten.

De theorie in het boek wordt afgewisseld met een levendige mix van testjes, anekdotes, voorbeelden, wijsheden en praktische toepassingen. Dit maakt het heel herkenbaar voor lezers, of ze nu zelf introvert zijn, of omgaan met dit type mens.

De auteur is doctor in psychologie, familie- en huwelijkstherapeut, auteur en leraar en geeft veel lezingen.

Uittreksel


Blz. 21: Veel introverte mensen vinden vaak pas dat ze genoeg over een onderwerp weten wanneer ze bijna alles weten, en dat is ook de manier waarop ik dit project heb benaderd. Deze neiging heeft drie oorzaken. Ten eerste hebben introverte mensen een goede kijk op de weidsheid, de breedvoerigheid van welk onderwerp dan ook. Ten tweede hebben ze ooit ervaren dat hun brein dienst leek te weigeren. Dus om te voorkomen dat je niet weet wat je moet zeggen, bereid je je extra goed voor door zo veel informatie te vergaren als je maar kan. Ten derde ontbreekt het introverte mensen weleens aan inzicht over wat ze nu werkelijk weten. Want doordat ze de neiging hebben hun gedachten zo weinig mogelijk met anderen te delen, krijgen ze ook nooit feedback.

Hoewel ik jarenlang met introverte mensen heb gewerkt en dit type mensen heel intensief heb bestudeerd, wilde ik weten of er recent onderzoek is gedaan naar de fysiologie en de genetische bijzonderheden van introverte breinen. Omdat ik vroeger bibliothecaresse was, was mijn eerste ingeving de biomedische bibliotheek van de Universiteit van California in Los Angeles erop na te slaan. Toen ik de zoekopdracht ‘introversie’ intikte, was ik verrast dat er meer dan tweeduizend citaten uit kranten werden aangehaald met betrekking tot persoonlijkheid, temperament, neurofysiologie en genetica. De meeste van de onderzoeken waarover die publikaties gingen, waren uitgevoerd in Europese landen.

Recensie

door Tsenne Kikke
Ben je introvert? Je partner? Jouw collega op het werk? Je kind?

Dit is een prachtboek voor introverte mensen én voor anderen die ermee samenleven, ermee samenwerken, of er regelmatig mee in contact komen. Het geef een duidelijk beeld over de manieren van denken en handelen waarmee introverten mee te maken hebben.

Door het boek te lezen verkrijgt men een duidelijker beeld van zichzelf, of van de introverte persoon '€“ en, van zodra je iemand beter begrijpt, gaat samenleven of samenwerken, al een heel stuk beter. Zelfs leven met jezelf wordt een heel stuk aangenamer...
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht