ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Encyclopedie van nutteloze feiten

Hein Meijers

Encyclopedie van nutteloze feiten Type: Paperback
Uitgever: Uitgeverij Contact
Gewicht: 200 gram
Aantal Pagina's: 162
ISBN: 90-254-3266-2
ISBN-13: 978-90-254-3266-9
Categorie: Weetjes allerlei
Richtprijs: € 12,5

Korte Inhoud


Veel mensen hebben een hobby: het verzamelen van feiten zonder nut. Hein Meijers is waarschijnlijk de bekendste onder hen, en zijn fascinatie heeft de afgelopen twee jaar alweer 1111 nieuwe feiten opgeleverd: geestige, verbazingwekkende, onwaarschijnlijke, nuttige, nutteloze maar vooral zeer feitelijke feiten:

- Een rups heeft meer dan drie keer zoveel spieren als de mens.
- De tuinkabouter stamt uit Duitsland.
- De aarde heeft 6 manen, waarvan er maar één met het blote oog waarneembaar is.
- Het hart van een mossel slaat twee keer per minuut.
- Je wordt sterker als je denkt aan gewichtheffen.

Een absurder naslagwerk zult u niet vinden. Maar u zult dit vaker openslaan dan menige verzameling zinvolle feiten.

Uittreksel


Blz. 5 - Voorwoord: Bestaat er zoiets als een nutteloos feit? Ik ben bang van niet, ongeacht het aantal boeken dat beweert dergelijke feiten te bevatten.

Wat in ieder geval wel bestaat zijn nuttige leugens en halve waarheden. Maar daar hoefje geen apart boek mee te vullen. Dat is al gedaan. Sterker nog, kranten, radio, televisie en internet staan er vol mee. Voor politici, managers en alle anderen die het liefst op een need to know-basis opereren, zijn halve waarheden het favoriete middel. Het slikt gemakkelijk weg en niemand vraagt verder door. Dat nuttige onwaarheden geen lang leven zijn gegeven doet er niet toe. Al zinken ze nog zo snel naar de modderige bodem van de vergetelheid, er is een eindeloze voorraad voor handen.

Het feit daarentegen, hoe klein en onbetekenend ook, gaat nooit kopje onder. Het dobbert eenzaam op de immense oceaan van de waarheid. Door de stromingen van de tijd wordt het willoos meegevoerd. Soms spoelt het aan op een strand, verlaten of niet.

Het etiket 'nutteloos' kan er dan maar al te gemakkelijk afslijten. Misschien wordt het zelfs door een strandjutter gevonden die er een nuttige bouwsteen in ziet en het mee naar huis neemt. Zo kan het alsnog een eerzaam bestaan leiden als onderdeel van een groter geheel.

De wetenschap zit vol met dit soort ogenschijnlijk nutteloze feiten. Het is gemakkelijk om schamper te doen over de 'weetjes' die de onderste regionen van de wetenschappelijke voedselketen bewonen. Toch ligt in deze nederige schepselen het ontstaan van de wetenschap. Zij zijn immers het perfecte lokaas om een grotere vis mee te vangen, namelijk de geïnteresseerde leek.

Zo leert men in iedere verhandeling over luchtdruk dat er een gewicht van een kilogram rust op een oppervlak van een vierkante centimeter. Maar dat gegeven waait even gemakkelijk weer weg als het gekomen is. Wat blijft is het feit, volkomen nutteloos maar wel waar, dat het totale gewicht dat op een mens drukt zo zwaar is als een paar olifanten. Kijk, die olifanten krijg ik niet uit mijn hoofd. En hetzelfde geldt voor een klas met achtjarigen. En helemaal als ze dat gewicht zelf hebben uitgerekend.

In de natuurkunde is er een rijke cultus ontstaan om dit soort `nutteloze' feiten zelf te produceren, dat wil zeggen uit te rekenen. De natuurkundige Enrico Fermi was de geestelijke vader van deze stroming. `Hoeveel pianostemmers zijn er in Chicago?' was zijn favoriet. Of: 'Hoelang duurt het om de Mont Blanc met graafmachines en vrachtauto's af te graven?'

Ik kan dit soort oefeningen warm aanbevelen. Probeert u het eens thuis! Stel uzelf eens een volstrekt nutteloze vraag, een vraag die nooit door iemand anders is gesteld, omdat niemand het antwoord wil weten. En probeer dan zelf het antwoord te vinden. De kans is groot dat dit antwoord u verrast en weer een heleboel andere vragen oproept. Want in de wonderbaarlijke vermenigvuldiging van feiten roept ieder gevonden antwoord weer meerdere nieuwe vragen op, die uiteindelijk weer allemaal antwoorden vereisen.

Stel dat iedere Nederlander één zo'n 'nutteloos' feit bedenkt. Hoeveel boeken als dit belangrijke werk dat nu voor u ligt, kunnen daarmee gevuld worden? Kijk, dat zou ik nu wel eens willen weten. Dat moet ik toch ergens kunnen opzoeken...

Prof. dr. Robbert Dijkgraaf,
president Koninklijke Akademie van Wetenschappen

Recensie

door Tsenne Kikke
De titel van het boekje lokt nieuwsgierigheid uit. Tenslotte: wie stelt er geen interesse in nutteloze feiten? Het nodigt uit om op een totaal ontspannen manier kennis op te doen. Het is leren, maar dan spelenderwijze. Ik raad het dan ook aan iedereen aan die schoolgaande kinderen heeft. Een absolute aanrader, in een handig formaat gegoten, leesbaar overal en op eigen ritme, en bovendien een aanrader voor de kleine kamer.
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht