ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Waarom we verliefd zijn

Originele titel: Why we love

Helen Fisher

Waarom we verliefd zijn Type: Paperback
Uitgever: Uitgeverij Contact
Gewicht: 455 gram
Aantal Pagina's: 304
ISBN: 90-254-2636-0
ISBN-13: 978-90-254-2636-1
Categorie: Liefde & Romantiek
Richtprijs: € 15

Korte Inhoud


Wat is er moeilijker dan praten over de liefde? Is het mogelijk je geliefde echt te begrijpen? Waarom we verliefd zijn geeft de antwoorden.
Liefde op het eerste gezicht is een even basale menselijke eigenschap als honger. Dat klinkt niet erg romantisch, maar het verklaart wel veel. Helen Fisher onderzoekt in Waarom we verliefd zijn de chemische achtergronden van de liefde. Ze legt uit waarom zoveel huwelijken na vier jaar spaak lopen, wat jaloezie met de hersenen doet, hoe man en vrouw verschillen, en dan niet op een vage 'Venus versus Mars'-manier, maar feitelijk, op basis van hersenonderzoek. Dit boek geeft daadwerkelijk antwoorden op vragen als: Wat is liefde? Waarom worden we verliefd? Hoe kunnen we de liefde levend houden?

Uittreksel


Blz. 206: De neurowetenschapper Joseph LeDoux heeft zelfs ontdekt dat de hersenen twee hoofdwegen hebben voor het integreren van de rede en de emoties: de ‘rationele’ en de ‘irrationele’ weg. En beide zijn verbonden met het beloningssysteem in de hersenen, met de behoeften en drijfveren daarvan. Als de amygdala direct vanuit de prefrontale cortex signalen ontvangt, beheersen wij ons, dan denken wij voordat we voelen en handelen. Dit is de ‘rationele’ weg. Maar de amygdala ontvangt ook gegevens direct vanuit zintuiglijke gebieden van de hersenschors die voorbijgaan aan de prefrontale cortex, het redelijke deel van de hersenen. Dit is de ‘irrationele’ weg; deze is sterk emotioneel, veel breder dan de rationele weg, en heel moeilijk te beheersen. Door deze irrationele weg kunnen verliefde mensen een enorme vervoering en hunkering voelen als ze een geliefde zien, zelfs voordat ze rationeel aan ‘hem’ of ‘haar’ denken. Maar de irrationele weg kan de teleurgestelde geliefde ook overspoelen met een gedachteloze, onbeheerste woede - en hen ertoe brengen om impulsief tegen hun beminde te schreeuwen, hem of haar te slaan of zelfs te vermoorden.

Recensie

door Tsenne Kikke
Dit is de tweede druk van een uitgave die voor het eerst in januari 2005 verscheen. Helen Fischer leidt ons in de wereld van gevoelens van liefde en verliefdheid, naar het magische karakter van Liefde. Ze neemt ons mee naar de mens van zo'€™n honderdduizend jaar geleden, vergelijkt ons met het dierenrijk, en tracht op een wetenschappelijk geschoolde manier de werkzaamheden van onze hersenen uit te leggen. Zo krijg je uitleg over het waarom zoveel huwelijken na vier jaar spaak lopen, wat jaloezie met de hersenen doet, hoe man en vrouw verschillen, enzovoorts. Achteraan het boek is een vragenlijst, maar nadat je het hebt ingevuld, stel je vast dat je geen antwoorden kunt raadplegen:je weet dus niet hoe je hebt gescoord. In elk geval kan je je eigen resultaten misschien zélf analyseren, nadat je het boek hebt uitgelezen.
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2023 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht