ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Het water van de profeten

Francesca de Châtel

Het water van de profeten Type: Paperback
Uitgever: Uitgeverij Contact
Gewicht: 384 gram
Aantal Pagina's: 320
ISBN: 90-254-1848-1
ISBN-13: 978-90-254-1848-9
Categorie: Natuur & tuinieren
Richtprijs: € 24,9

Korte Inhoud


Een verschroeiend hete zomerdag in Damascus, Syrië. Een taxichauffeur staat met een tuinslang zijn smerige auto te wassen: schoon drinkwater loopt in grote hoeveelheden over straat, en dat terwijl de boeren buiten de stad vaak moeite hebben hun gewassen te besproeien. Een scène die absurd lijkt, maar in het Midden-Oosten tot de dagelijkse realiteit behoort. Hoe heeft het zover kunnen komen?

Water is de belangrijkste natuurlijke grondstof in het Midden-Oosten en Noord-Afrika; belangrijker dan de olie waarover oorlogen worden uitgevochten. Er bestaan alternatieven voor olie, maar water is onvervangbaar en de vaak onderhuids spelende waterconflicten zullen dan ook met steeds hardere middelen worden uitgevochten. Francesca de Chatel reist door het het Midden-Oosten en Noord-Afrika op zoek naar de rol die water in de geschiedenis, traditie en religie van de regio speelt. Zullen deze landen ooit samenwerken? Zal de rijke Israëlier ooit zijn sinaasappelboompje opgeven? Wat is het gevolg van de gigantische dam die Khadaffi in Libië aan het bouwen is? Kwesties waarop de schrijfster een soms verontrustend antwoord geeft.

Uittreksel


Blz. 183: De taxichauffeur die me van het busstation in Jeruzalem naar het Bethlehem-checkpoint brengt vraagt me waar ik vandaan kom. ‘Holland!’ zegt hij enthousiast. ‘A wonderful country! Your people like Israelis, right?’ Ik zeg ja, maar leg uit dat de publieke opinie de laatste tijd wat meer naar de Palestijnse kant is omgeslagen. ‘Waarom?’ vraagt hij verontwaardigd. Ik leg uit dat veel Nederlanders het moeilijk vinden om Israëls beleid ten aanzien van de Palestijnen te begrijpen. De chauffeur is een tijdje stil. Dan zegt hij: ‘Nederlanders zijn allemaal nazi’s. Tijdens de Tweede Wereldoorlog al wilden ze de joden vernietigen – wist je dat er meer dan 100.000 joden uit Nederland gedeporteerd zijn in de oorlog? – en nu willen ze het opnieuw doen door de macht aan de Arabieren te geven. Het zijn allemaal antisemieten.’ Gelukkig is het maar een korte rit naar het checkpoint

Recensie

door Tsenne Kikke
'€˜Het water van de profeten'€™ is een reisverhaal, doorspekt met mythen, legenden, fragmenten uit de Koran, de Bijbel, de Torah, het Egyptisch Dodenboek, statistieken en gegevens, en als we de geraadpleegde literatuur achteraan in het boek bekijken, tellen we bijna een honderdtal bronnen waaruit de schrijfster haar inspiratie heeft geput. Het kan een interessant boek zijn, vooral voor mensen die willen weten wat de huidige waterproblemen zijn in de bovenvermelde Oosterse landen.
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht